Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

05.12.2012
facebook email
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9692-07-6
Σελίδες
74

Από την πρώτη στιγμή που άκουσα στίχους του Παναγιώτη Παπαϊωάννου εκεί, στο ατμοσφαιρικό διώροφο κτήριο («πολιτιστικό κέντρο» όπως λέω εγώ) των οδών Τηλεμάχου και Σμολένσκι, ένιωσα στην παλλόμενη φωνή του τον χορευτικό εκείνο ρυθμό που διακρίνει την ποιητική πνοή από τα πεζολογήματα. Τον ενεθάρρυνα –μαζί με άλλους φίλους του, όπως η αείμνηστη Λιλή Ζωγράφου– να τα δημοσιεύσει, όμως αυτός ήταν συνεσταλμένος, εκ φύσεως. Προτιμούσε να τα διαβάζει σε ολίγους κι εκλεκτούς. Τελικά, φαίνεται ότι ενέδωσε στις πιέσεις μας και πείστηκε ότι κάτι καλό, υπερκόσμιο θα έλεγα, υπάρχει στη γραφή του… Κι από εκεί και πέρα η πορεία του ήταν διακριτικά σταθερή, σαν το λιωμένο χιόνι που γίνεται χείμαρρος, διασχίζει χαράδρες και βουνά, πλαγιές και διάσελα, συνεχίζοντας ακάθεκτο την πορεία του προς τον απαστράπτοντα καθρέφτη της θάλασσας, κάτω από το άπλετο φως του μεσημεριού.

Βαθιά μυστικιστική η ποίηση του Παναγιώτη Παπαϊωάννου, συμπαντικά ερωτική, αυθορμήτως αναβλύζουσα, ακαταμάχητη, οργιαστικώς θαλερή, απολλωνίως διονυσιάζουσα, χριστιανικώς βακχική και προσωκρατικώς ρευστή.

Η ποιητική σύνθεση με τον εύσχημο τίτλο «Η Εποχή των Κυθήρων» λειτουργεί μάλλον ως λιμπρέτο για ένα (άγραφο ακόμα) ορατόριο, δοξαστικό της Ουρανίας Αφροδίτης. Η πάνδημος δεν έχει θέση στην αθώα, παιδική ματιά του.

Την παρουσιάζει ως νεορομαντική μορφή που παραπέμπει ευθέως κι ευκρινώς στη «Φεγγαροντυμένη» του Σολωμού και στη φασματική Μαργαρίτα του Γκέτε.

Η αιώνια εφηβεία του ποιητή διακρίνεται από ωριμότητα γέροντος πολιού. Από τη γραφή του αναδύεται όψη σμιλεμένη από τα χρόνια, που θυμίζει μεσήλικες ελιές –ας μου επιτραπεί η έκφραση–, εύχυμες και καρποφόρες.

Στίχοι καταιγιστικώς μαιναδικοί, όπως αυτοί που εκστομίζει η Ποθητή, ξυπνούν άλλους ρυθμούς που ελάνθαναν έως τώρα στην πανανθρώπινη κυτταρική μνήμη: «Ανελέητο όργωμα κορμιών, / Μόρια παλλόμενα σε συντονισμό, / Αλληλομαστίγωμα πνοών και αναπνοών. / Χείλη που καίγονται σε ένωση / Καρδιές άναρχα άρρυθμες / Σε τούτη την αιώνια άνοιξη».

Η θυελλώδης ορμή ενός καινοφανούς “Sturm und Drang” έρχεται να ανανεώσει τη μινυρίζουσα αυτό-ψυχαναλυτική κι αδιεξόδως επαναλαμβανομένη –εν πολλοίς– νεοελληνική ποιητικολογία.

Νοητικά αστρικά ταξίδια στο γαλαξιακό χωροχρονικό συνεχές. Η φωνή του υμνωδού αντηχεί ως λύρα απολλώνιος και ορφική. Μόνο που η Ευρυδίκη του είναι ζωντανή, ενσαρκωμένη στο ταίρι του, τη Σταματία Παπαϊωάννου.

Ένα ποιητικό φαινόμενο μοναδικό, πρωτότυπο, καταυγαστικό, που εύχομαι να μην περάσει απαρατήρητο. Το «σύνδρομο Σαλιέρι» πλήττει συχνά τους «τα φαιά φορούντες», όπως θα έλεγε ο Μεγάλος Αλεξανδρινός. Μόνο που πήξαμε στους Σαλιέρι κι οι Μότσαρτ φεύγουν τρομοκρατημένοι. Όμως αυτή δεν είναι η περίπτωση του Παναγιώτη Παπαϊωάννου. Αυτός αρθρώνει τον ποιητικό του λόγο, εκτίθεται κι εξαϋλώνεται σε έναν κόσμο δίκαιο, όπου λάμπει πάντα ο ήλιος ο πνευματικός τού Ανεσπέρου Φωτός.

Επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι το Φως είναι απείρως ισχυρότερο από την πλεονεκτούσα Μαύρη Ύλη, που υπερισχύει μόνον αριθμητικώς, υποκλίνομαι ευθαρσώς στον Ποιητή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ