Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΥΠΕΡ ΟΝΕΙΡΙΑΣ

04.07.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΥΠΕΡ ΟΝΕΙΡΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-336-782-6
Σελίδες
69

«Είμαι ο Ύπνος

Ζω στο ημίφως των κόσμων

Μιλώ άπταιστα τις γλώσσες των όντων

Γάτες, λύκους, ξωτικά,

γοργόνες, πειρατές, παραμυθάδες,

θηρία, δαίμονες, γιαγιάδες,

για ένα οκτάωρο σας νοικιάζω

τον οβολό πληρώστε,

αναπαυτικά ξαπλώστε Καληνύχτα σας!»

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Η ποίηση είναι για πολλούς, μεταξύ αυτών και ο υπογράφων το κείμενο τούτο, η αποτύπωση στιγμών, των στιγμών εκείνων που η ψυχή αντιλαμβάνεται την αληθινή σημασία της ζωής σε όλα τα επίπεδα. Πώς, λοιπόν, να περάσει απαρατήρητη μια συλλογή που συγκεντρώνει τα «αποτυπώματα» επτά διαφορετικών ανθρώπων;

Στη δεύτερη ποιητική συλλογή της «Ομάδας από Ποίηση», που τιτλοφορείται «Υπέρ ονειρίας» θα συναντήσουμε ποιήματα της Αντιόπης Αθανασιάδου, της Αγγέλας Γαβρίλη, της Λένας Καλλέργη, της Μαρίας Κατσοπούλου, της Λίας Μέξα, της Πέννυς Μηλιά, του Ηλία Σεφερλή. Η παρούσα συλλογή παρουσιάζεται ως ένα ακέραιο έργο, χωρίς να διαχωρίζονται τα ποιήματα του καθενός, δομημένη σε επτά πράξεις, στις οποίες μετέχουν όλοι οι ποιητές με τα πονήματά τους.

Διαβάζοντας τα ποιήματα μου αποτυπώθηκε στο νου η εξής κεντρική ιδέα : «ένας κόσμος που παλεύει να διατηρήσει την παραμυθένια και ελπιδοφόρα φαντασία του απέναντι στον ακρωτηριασμένο ρεαλισμό που συνθλίβει την ανάγκη της ψυχής να ονειρεύεται». Η «Ομάδα από Ποίηση» μας παρουσιάζει στίχους με χαρακτήρες από τα παραμύθια, πρόσωπα ιστοριών που οι ρίζες τους χάνονται στους αιώνες, ζώα του άγριου φυσικού τοπίου, τα οποία εμφανίζονται με πυγμή για να δηλώσουν βροντερά ότι η ανάσα τους είναι ακόμα ζωντανή, αλλά και για να αντιπαλέψουν τις βέβηλες επιθέσεις μιας άνυδρης πραγματικότητας.

Το βιβλίο της «Ομάδας από Ποίηση» είναι πιο δεμένο, πιο ολοκληρωμένο. Η πιο παραμυθένια, πιο ονειρώδης, πιο φανταστική γραφή φέρνουν τον αναγνώστη στο μεταίχμιο ανάμεσα στην πραγματικότητα και το παραμύθι, το σύνορο εκείνο όπου όλα μπορούν να συμβούν και όλα επιτρέπονται.

Το θετικότερο στοιχείο της συλλογής είναι ότι οι στίχοι διαθέτουν λυρισμό, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι επιτυγχάνεται να φαίνεται και να είναι συμπαγής από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, τόσο σε νόημα, όσο και σε ύφος και γλώσσα. Η επιλογή και η τοποθέτηση των λέξεων μέσα στα ποιήματα είναι ιδιαιτέρως άρτια, γεγονός που καταδεικνύει την προσεκτική και επιμελημένη επεξεργασία από μέρους των ποιητών σ’ αυτό το κομμάτι. Επίσης οι τίτλοι, τόσο των ποιημάτων, όσο και των επτά πράξεων, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ ανταποκρίνονται επαρκώς στο κείμενο που έπεται. Και φυσικά ο πιο επιτυχημένος τίτλος απ’ όλους είναι ο τίτλος της συλλογής, «Υπέρ ονειρίας», που δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή.

Μια εξαιρετική ποιητική συλλογή από επτά ανθρώπους, που φαίνεται να έχουν βρει την κοινή συνισταμένη η οποία όχι μόνο τους συνδέει, αλλά και τους οδηγεί σε μια έκφραση ακέραια, ουσιώδη, μεστή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ