Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΠΟΙΗΣΗ

04.06.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΠΟΙΗΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-336-521-1
Σελίδες
109

«Ποιητής μπορείς μόνο να είσαι, ποτέ να γίνεις».
                                                                 
Έρμαν Έσσε

Χαίρομαι πάντοτε όταν φτάνει στα χέρια μου μια ποιητική συλλογή. Οι λόγοι πολλοί: λίγο ο περιορισμός των εκδόσεων ελληνικών τίτλων, λίγο ο παραγκωνισμός της ποίησης, αφού δεν «πουλάει», λίγο ο ρομαντισμός και η αγνότητα του ποιητή που στις ημέρες μας έχει εκλείψει, κάτι η ιδιαιτερότητα που χρειάζεται στο να γράφεις, αλλά και να διαβάζεις ποίηση.

Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, πήρα στα χέρια μου αυτήν την ποιητική συλλογή και ευτυχώς το αποτέλεσμα δεν με διέψευσε. Η «Ομάδα από ποίηση» αποτελείται από επτά πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές, την Αντιγόνη Αθανασιάδου, τη Λένα Καλλέργη, τον Ματθαίο Κοντογιώργη, την Ιουλία Λειβαδίτη, την Πέννυ Μηλιά, την Αγγελική Μητσολίδου και την «δικιά» μας Αγγέλα Γαβρίλη.

Ένα βιβλίο γεμάτο από στίχους που κοιτάζουν νοσταλγικά το παρελθόν, αγωνιούν και γεύονται το παρόν και προσδοκούν με δέος το μέλλον. Ποιήματα γεμάτα φρεσκάδα που ταξιδεύουν στον κόσμο με πεποίθηση οικουμενική, που πηδούν στο χρόνο για να δηλώσουν την ανάγκη της ιστορίας στο σύγχρονο άνθρωπο, που εξωτερικεύουν τα μύχια συναισθήματα για το μεγαλείο του έρωτα, που ενσκήπτουν στην πραγματικότητα για να πατάξουν το ζυγό της καθημερινότητας, που πετάνε στη φύση και ανταποδίδουν το αγκάλιασμά της.

Με γλώσσα απλή και στίχους που παιχνιδίζουν διεγείροντας το ενδιαφέρον, ο αναγνώστης θα βρει στις στροφές των ποιημάτων μερικές από τις κρυφές σκέψεις του, θα αναζητήσει στον κυκεώνα του νου τη δική του ανάγκη για έκφραση, θα αναζωογονήσει την ουσία της αγάπης και, τέλος, θα ταξιδέψει σ’ έναν κόσμο χωρίς όρια και διαφορετικότητα, αλλά και θα νιώσει για μια στιγμή πως ο χρόνος είναι το βοήθημα στη ζωή του, ως νοσταλγία, ως ύπαρξη και ως ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Φυσικά υπάρχουν και κάποιες αδυναμίες στα ποιήματα της συγκεκριμένης συλλογής (κάτι που συμβαίνει σε κάθε λογοτεχνικό έργο), όπως κάποιες νοηματικές αστοχίες ή λεξικές παρατυπίες και υπερβολές, όμως σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν την ιδιαιτερότητα και τα καλογραμμένα, κατά τα λοιπά, κείμενα της «Ομάδας από ποίηση».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο με κείμενα επτά ανθρώπων που παλεύουν να εκφράσουν την αγωνία τους για τη σύγχρονη πραγματικότητα και τα όνειρά τους για ένα ουσιωδέστερο αύριο και να εκφραστούν για εκείνα που αγκιστρώνουν τη δικιά τους ψυχή, να απαλλαγούν από τα δεσμά των δικών τους φόβων. Η «Ομάδα από ποίηση» ανοίγει τα χαρτιά της στο κοινό προς ένα ταξίδι, που η διαδρομή αυτή καθ’ εαυτή έχει μοναδική σημασία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ