Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ WILLIAM BUTLER YEATS

29.02.2012
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ WILLIAM BUTLER YEATS
Εκδοτικός Οίκος
ΕΚΑΤΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μιχάλης Παπαντωνόπουλος-Θωμάς Τσαλαπάτης
Κατηγορία
ISBN
978-960-408-139-4
Σελίδες
108

''Πού είναι του κόσμου η πληγή;''

Είναι μάλλον άχαρο να γράφεις για την ποίηση - η ποίηση διαβάζεται ή όχι, και σε κερδίζει ή όχι. Το να προσπαθείς να εξηγήσει γιατί σε κέρδισε, και δύσκολο είναι και συχνά βαρετό, καταλήγοντας σε φιλολογικές αναλύσεις που κανέναν δεν αφορούν παρά μόνο αυτούς που τις γράφουν.

Ειδικά τώρα αν πρέπει να μιλήσεις στα πλαίσια μιας παρουσίασης βιβλίου, για τον βραβευμένο με Νομπέλ Ιρλανδό ποιητή και θεατρικό συγγραφέα William Butler Yeats (1865-1939), τα περιθώρια στενεύουν ακόμα περισσότερο - αφού έχουν ειπωθεί σχεδόν τα πάντα. Έτσι, θα ήταν σοφότερο να επικεντρωθούμε στην πρόσφατη, δίγλωσση έκδοση της ''Εκάτης'' με επιλεγμένα ποιήματά του σε καλή μετάφραση, πολύ κοντά στο ύφος, τη μουσικότητα αλλά και την ψυχή της ποίησής του.

Είτε γνωρίζετε ήδη το έργο του είτε θέλετε για πρώτη φορά να τον διαβάσετε, η παρούσα συλλογή είναι πολύ καλή επιλογή: η σύντομη αλλά πυκνή εισαγωγή του Θωμά Τσαλαπάτη, ενός εκ των δύο μεταφραστών, το χρονολόγιο της ζωής του ποιητή στο τέλος, ακόμα και το όμορφο εξώφυλλο με το πορτρέτο του - όλα συντελούν θετικά, δημιουργώντας μια αξιόλογη αλλά και χρηστική συλλογή που μπορείς να έχεις μαζί σου, στις καθημερινές σου διαδρομές. Αν δε, μπορείτε να τον διαβάσετε και στις δύο γλώσσες, η απόλαυση είναι διπλή.

Η επιλογή των ποιημάτων είναι εξαιρετική (''Δύο τραγούδια ενός ανόητου'', ''Όχι άλλη Τροία'', ''Ο έπαινός της'' - για να αναφέρω ενδεικτικά κάποια από τα όσα ξεχώρισα), δίνοντας ένα ευρύ φάσμα χρονολογικά και θεματικά του ποιητικού λόγου του Yeats: την τρυφερότητα και τον λυρισμό του, την έμπνευση από τους μύθους της Ιρλανδίας, τη δύναμη και την αντοχή της φύσης αλλά και τις μεταφυσικές αναζητήσεις τις οποίες πολλοί της γενιάς του ακολουθούσαν, τον ανεκπλήρωτο έρωτά του για την Μωντ Γκων - την Ιρλανδή επαναστάτρια που αποκαλείται συμβολικά στην ποίησή του το ''Ρόδο'', αλλά και την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου για το πριν και το μετά της φυσικής του παρουσίας.

Τέλος, αυτό που αγαπώ στον Yeats είναι ότι η μελαγχολία του δεν απαισιόδοξη ούτε καταθλιπτική: ζεσταίνει την καρδιά σαν μια χαμηλή, εσωτερική φλόγα που σε προστατεύει από το κρύο άγγιγμα της ματαιότητας. Ακούγεται οξύμωρο; Διαβάστε τον και θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ