Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

16.05.2011
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-19-0326-2
Σελίδες
255

«Το Βυζάντιο ως η πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και το πολιτιστικό μεγαλείο του»

Η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1967. Το 1976, γίνεται πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και καταγράφεται ως η πρώτη γυναίκα πρύτανης στην μέχρι τότε ιστορία των 700 χρόνων του Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια ανακηρύσσεται πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. Σήμερα θεωρείται από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών ανά τον κόσμο. Η εργογραφία της είναι ιδιαιτέρως σημαντική και παραμένει σημείο αναφοράς των μελετητών. Γραμμένο απευθείας στα ελληνικά, το βιβλίο της Γλύκατζη-Αρβελέρ «Γιατί το Βυζάντιο», απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ιδίως σε όσους ασχολούνται με το ζήτημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας. Η ίδια αναφέρει ότι «το πόνημα αυτό απευθύνεται σε όσους από τους Νεοέλληνες ταλανίζονται με το πρόβλημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας και στους ξένους που αρκούνται στην επιλεκτική γνώση του παρελθόντος τους…».

Η ιδέα του χριστιανισμού έδωσε στην αυτοκρατορία του Βυζαντίου την πνευματική ενότητα, ενώ η ρωμαϊκή ιδέα τής εξασφάλισε τη βάση και τη νομιμότητα για την εξάσκηση μιας πολιτικής με παγκόσμια εμβέλεια. Το Βυζάντιο αποτελεί έναν αδιάσπαστο κρίκο ανάμεσα στον αρχαίο και στο σύγχρονο ελληνισμό. Η ιστορία των βυζαντινών χρόνων παραμένει ξένη στους περισσότερους Νεοέλληνες οι οποίοι έχουν διαποτιστεί από την πεποίθηση ότι το Βυζάντιο ήταν ένα χιλιόχρονο θεοκρατικό σκοταδιστικό σχήμα.

Η συγγραφέας επιχειρεί να βοηθήσει τους Νεοέλληνες να γνωρίσουν το Βυζάντιο παραθέτοντας κάποιες αναφορές από έργα σπουδαίων συγγραφέων της εποχής, π.χ από τα «Τακτικά» του Λέοντος ΣΤ΄ , τα οποία εκφράζουν τα χαρακτηριστικά της περιόδου του Βυζαντίου. Επίσης, επιλέγει να αναφερθεί σε θέματα που ερμηνεύουν το λόγο που το Βυζάντιο υπήρξε τόσο σημαντικό. Από αυτό προέρχεται και ο τίτλος του βιβλίου «Γιατί το Βυζάντιο». Αναλύει τις σχέσεις του αυτοκράτορα με τον πατριάρχη, της Κωνσταντινούπολης με τις επαρχίες, του Βυζαντίου με τους φίλους και εχθρούς γείτονές του. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αυτοκρατορία ήταν η απώλεια εδαφών, οι δογματικές διαμάχες, οι στρατιωτικοπολιτικές αντιπαλότητες και η κοινωνική ανισότητα.

Σκοπός της συγγραφέως είναι, όπως η ίδια δηλώνει στον πρόλογο του βιβλίου, να τονίσει «αυτά που αναδεικνύουν το Βυζάντιο ως την πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και που εξηγούν όχι μόνο το πολιτιστικό μεγαλείο, αλλά και την ασυνήθη για παγκόσμια δύναμη μακροβιότητά του». Στοχεύει να καταδείξει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το Βυζάντιο ως αυτόνομη σημαντική ιστορική πραγματικότητα, και τη σημασία του για την ελληνική και παγκόσμια ιστορία και τον πολιτισμό. Αυτό το πετυχαίνει με την επιτυχημένη επιλογή των αποσπασμάτων που παραθέτει τα οποία τεκμηριώνουν επιστημονικά τις θέσεις της. ¨Όσον αφορά στον τρόπο γραφής της συγγραφέως υπάρχει αμεσότητα, ακριβολογία, σαφήνεια και διεισδυτικότητα. Διατυπώνονται ενδιαφέρουσες και εις βάθος απόψεις επιστημονικά τεκμηριωμένες. Ίσως κάποιοι νεολογισμοί και στοιχεία της καθαρεύουσας που χρησιμοποιεί ξενίσουν ορισμένους αναγνώστες, όπως και κάποια βυζαντινά αποσπάσματα που παραθέτονται αμετάφραστα στο μονοτονικό σύστημα. Συνολικά είναι βαρύνουσας σημασίας η προσπάθεια αυτή της Γλύκατζη-Αρβελέρ να διαφωτίσει τους Νεοέλληνες για το πολιτιστικό μεγαλείο του Βυζαντίου και τη σύνδεσή του με το σύγχρονο ελληνισμό και η ανταπόκριση των Νεοελλήνων αναγνωστών επισφραγίζει και επαυξάνει το αξιόλογο αυτό εγχείρημα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ