Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΠΟΕ, ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΖΩΗ

16.05.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΠΟΕ, ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΖΩΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Φακίνου
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3943-7
Σελίδες
258

''Ο άνθρωπος που δεν χαμογελούσε ποτέ''

Μόνο τα μάτια σου έμειναν.
Δεν ήθελαν να φύγουν - δε φύγανε ως τώρα.
                                                              Ε.Α. Πόε

Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει για το θάνατο με τον τρόπο του Πόε, ίσως γιατί αυτός και ο θάνατος ήταν οικείοι, από την παιδική του ηλικία έως την ''έξοδό'' του, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε ηλικία σαράντα ετών. Αυτή τη ζοφερή συντροφιά ο Πόε έμαθε να την αγαπά και πάνω σε αυτήν έχτισε την τέχνη του: αυτό ήταν το υλικό του και με αυτό μεγαλούργησε.

Ο Βρετανός συγγραφέας και σπουδαίος βιογράφος Peter Ackroyd, που έχει βιογραφήσει μεγάλους συγγραφείς και ποιητές όπως ο Σαίξπηρ, ο Ντίκενς, ο Πάουντ κ.ά., καταφέρνει σε ένα σύντομο σχετικά βιβλίο και με τρόπο γραφής λακωνικό, θα έλεγα βρετανικά φλεγματικό, να συμπυκνώσει το βίο και το έργο του Πόε. Και μας δίνει έναν Πόε πολύ ανθρώπινο: τον κατεβάζει από το βάθρο του μύθου και βιογραφεί μια προσωπικότητα ιδιοφυή και ξεχωριστή σε όλα, αλλά και με όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Βασισμένη σε μαρτυρίες όσων τον γνώρισαν αλλά και στην αλληλογραφία του, η παρούσα βιογραφία επικεντρώνεται κυρίως στο ψυχολογικό πορτρέτο του συγγραφέα -ειδικά στις σχέσεις του με τις ουκ ολίγες γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία του-, στην πάλη του με το δαίμονα του αλκοόλ και στις ιδιαίτερα δυσχερείς οικονομικές συνθήκες της σύντομης ζωής του: κι αυτό ήταν και το κομμάτι του βιβλίου που προσωπικά βρήκα πιο ενδιαφέρον αλλά και πιο συγκινητικό. Η απίστευτη φτώχεια του ίδιου του Πόε και της οικογένειάς του, η απόλυτη έλλειψη πόρων που τον καταδίκαζε στην ένδεια (ακόμα και στο να παρακαλά για οικονομική βοήθεια), αποδίδεται από το βιογράφο τόσο ρεαλιστικά και με τόση δύναμη ώστε με άγγιξε βαθύτατα.

Η ολοζώντανη εικόνα του Πόε, μέσα από την πένα του Ackroyd, με το ίδιο φθαρμένο μαύρο παλτό να περιφέρεται αγωνιώντας για τον επιούσιο και προσπαθώντας να πουλήσει τις ιστορίες του, είναι αυτό που κράτησα από το βιβλίο. Κυρίως γιατί αναρωτήθηκα αν αυτό το λαμπρό μυαλό με το εξαίσιο ταλέντο θα έγραφε ακόμα μεγαλύτερα αριστουργήματα, αν είχε την οικονομική δυνατότητα μιας άνετης ζωής,. Ή μήπως αυτός ακριβώς ο δύσκολος και οριακός τρόπος ζωής συνέβαλε στο να γίνει μεγάλος;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ