Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

Ο ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

01.05.2011
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Ο ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-492-014-3
Σελίδες
173

Μια διαφορετική προσέγγιση των ομηρικών επών

Ο Νάνος Βαλαωρίτης είναι ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και ομότιμος καθηγητής συγκριτικής φιλολογίας και δημιουργικής γραφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του San Fransisco.

Στο παρόν βιβλίο του, «Ο Όμηρος και το αλφάβητο», αντιμετωπίζει τα ομηρικά έπη διαφορετικά από άλλες αντίστοιχες προσπάθειες. Αναζητά μια σχέση ανάμεσα στα γράμματα του αλφαβήτου και το περιεχόμενο των επών, καθώς οι ομηρικές ραψωδίες έχουν γράμματα ως τίτλους. Επιχειρεί μια εξήγηση της δομής της Ιλιάδας και της Οδύσσειας βάσει της τεχνολογίας του αλφαβήτου. Εφαρμόζει ένα σύστημα ανάλυσης το οποίο ονομάζει ακροφωνικό. Ακροφωνία σημαίνει ότι το γράμμα έχει κάτω από την ισχύ του έναν αριθμό λέξεων που δομούν την εκάστοτε ραψωδία. Δηλαδή, καθώς η Ιλιάδα και η Οδύσσεια χωρίζονται η κάθε μια σε 24 ραψωδίες, σύμφωνα με τα γράμματα του αλφαβήτου, στην κάθε ραψωδία το γράμμα-τίτλος συνδέεται με πράγματα και θέματα που σημαίνονται με λέξεις οι οποίες αρχίζουν με το συγκεκριμένο γράμμα. Έτσι, στη ραψωδία Θ της Ιλιάδας συναντάμε πολλές λέξεις που ως πρώτο γράμμα έχουν το «θ»: θεός, θέαινα, θεράπων, θάλασσα, θυμός, θεσπέσιος, Θέτις.

Επίσης, χάρη στο αλφάβητο διαπιστώνεται μια σύνδεση της Ιλιάδας με την Οδύσσεια, αφού κάθε ραψωδία του ενός έπους συνδέεται με αυτήν του άλλου έπους που φέρει το ίδιο γράμμα, επειδή τα θέματα τα οποία περιλαμβάνουν μπορούν να παραλληλιστούν. Έτσι, η ραψωδία Ι της Ιλιάδας και η ι της Οδύσσειας συσχετίζονται μέσω των Αχιλλέα και Κύκλωπα αντίστοιχα, οι οποίοι και οι δύο κωφεύουν στις ικεσίες των Αχαιών και τυφλώνονται, ο Αχιλλέας μεταφορικά από την Άτη (παραφροσύνη) και ο Κύκλωπας κυριολεκτικά.

Ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται το βιβλίο του Νάνου Βαλαωρίτη είναι η ταξινόμηση μέσα στα ομηρικά κείμενα βάσει του αλφαβήτου, θεμάτων τα οποία αποτελούν βασικές αρχές και αξίες του επικού κόσμου, με αποτέλεσμα αυτός να αντανακλάται ολόκληρος στα ομηρικά άσματα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το ακροφωνικό σύστημα που εντοπίζει ο συγγραφέας μπορεί να εξηγήσει την κατανομή και την ιεράρχηση των γεγονότων σε κάθε ραψωδία και τη συσχέτιση των δύο ομηρικών επών, τα οποία διαπιστώνεται ότι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της παρόμοιας θεματικής τους. Π.χ η αντιδιαστολή των γερόντων από τις γυναίκες στη ραψωδία Γ της Ιλιάδας και γ της Οδύσσειας: οι γέροντες Τρώες βρίσκονται απέναντι στην Ελένη κατά την Τειχοσκοπία στην Ιλιάδα, ενώ στην Οδύσσεια ο υπερήλικας Νέστορας αντιδιαστέλλεται από τη νεότατη κόρη του.

Μέσα από το βιβλίο αυτό συμπεραίνουμε ότι ο συγγραφέας είναι εξοικειωμένος με τα περισσότερα κείμενα της αρχαιότητας σε Ανατολή και Δύση και ότι διακατέχεται από περισσή ευχέρεια στη χρήση φιλολογικών και άλλων μεθόδων. Η γραφή του είναι σχεδόν ποιητική και ακολουθεί μια μέθοδο κατά την οποία αναφέρει πρώτα κάτι και έπειτα το επαναλαμβάνει δίνοντάς το αναλυτικότερα. Αποσαφηνίζει σταδιακά τις έννοιες με την επανάληψη. Συμπερασματικά, με το βιβλίο αυτό ο Βαλαωρίτης δίνει μια απάντηση στο ζήτημα της χρησιμοποίησης ή μη της τεχνολογίας της γραφής κατά τη σύνθεση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, αφού υποστηρίζει ότι το αλφάβητο είναι σύμφυτο με τα δύο έπη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ