Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

15.06.2010
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαργαρίτα Μηλιώρη, Κυριάκος Μαργαρίτης
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-649-8
Σελίδες
390

Η Αρουντάτι Ρόι γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1961, στην περιοχή Κεράλα της νότιας Ινδίας, από μητέρα χριστιανή και πατέρα ινδουιστή. Σπούδασε αρχιτεκτονική αλλά ασχολήθηκε ουσιαστικά με τη συγγραφή σεναρίων για τον κινηματογράφο. Σήμερα ζει στο Νέο Δελχί με το σύζυγό της, το σκηνοθέτη Πραντίπ Κρίσεν. Έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο της Παγκόσμιας Ακαδημίας Πολιτισμού. Το αποκορύφωμα ήταν η απονομή του βραβείου Μπούκερ το 1997 για το πρώτο βιβλίο της «Ο Θεός των μικρών πραγμάτων», που αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στους εκδότες πολλών χωρών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το χρηματικό έπαθλο το παραχώρησε στον οικολογικό αγώνα. Η ίδια στάθηκε στο πλευρό των αγροτών της κοιλάδας Ναρμάντα της κεντρικής Ινδίας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί επειδή εναντιώθηκε μαζί τους στην κατασκευή ενός γιγάντιου φράγματος, απειλή για την ευημερία της περιοχής. Επίσης, για την αντιπολεμική της δράση που συνεχίζεται, τιμήθηκε με το βραβείο Ειρήνης του Σίδνεϊ το 2004.

Το βιβλίο της «Η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας» είναι επίκαιρο στις μέρες μας καθώς εμπεριέχει ένα βαθύ προβληματισμό για τη σημερινή δημοκρατία. «Μια δημοκρατία που χωρίς να το αντιληφθεί ο πολίτης μεταλλάχθηκε σε οικονομική ακρίδα η οποία πέφτει στο σιτοβολώνα και ρημάζει την ελπίδα της κοινωνικής ισότητας και του δικαιώματος της ζωής». Μιλάει για μια οικονομική δημοκρατία στην οποία οι ζωές των πολλών θυσιάζονται για τις ανέσεις των λίγων. Ισότητα δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ. Απλά η ανισότητα και η αναξιοκρατία δεν είναι αντιληπτή από τους πολλούς. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην μακρινή Ινδία. Εκεί η έννοια της δημοκρατίας συγχωνεύεται με τη σκληρή πραγματικότητα της ελεύθερης αγοράς. Αυτό μήπως δεν μας θυμίζει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα; Τα οικονομικά κέντρα διαχείρισης της πολιτικής εξουσίας έχουν καταστήσει την αγορά πρωταρχικό παράγοντα δημοκρατίας. Η συγγραφέας του βιβλίου καταγγέλλει αυτή τη σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας. Οι πολιτικοί παραπλανούν το λαό μέσω των ΜΜΕ, τον κρατούν σε μια κατάσταση άγνοιας, λανθασμένων εντυπώσεων και πνευματικής ομηρίας στο βωμό των οικονομικών τους συμφερόντων.

Μέσα από αυτό το βιβλίο η συγγραφέας μάς πληροφορεί για το πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ στην Ινδία, π.χ. την περίοδο των εκλογών και διαπιστώνει ότι στο βωμό της οικονομικής δημοκρατίας παραπληροφορούν και χειραγωγούν τους πολίτες καλλιεργώντας θρησκευτικό και εθνικιστικό φανατισμό. Η Ινδία είναι μια οικονομικά υπόδουλη χώρα αλλά δεν είναι η μόνη, αν αναλογιστεί κανείς τις τρέχουσες συνθήκες στην Ελλάδα.

Η Αρουντάτι Ρόι, ευαισθητοποιημένη από όσα συμβαίνουν γύρω της, τα οποία λίγους αγγίζουν, παρουσιάζει μια σειρά από δοκίμια που αφορούν τη σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας στη σύγχρονη Ινδία. Καταγγέλλει τον πολιτιστικό εθνικισμό και το νεοφασισμό, την περιθωριοποίηση θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, την τρομοκρατία και τέλος την εκμετάλλευση και την απάνθρωπη μεταχείριση των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. Τα κείμενά της δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία στα θύματα της οικονομικής δημοκρατίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ