Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΝΟΣΤΟΣ

02.05.2010
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΝΟΣΤΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3916-8
Σελίδες
302

«Ό,τι είναι αληθινό για την τέχνη είναι αληθινό και για τη ζωή»

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης σπούδασε στο εργαστήριο χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (1970-1976). Το 1970, με υποτροφία της D.A.A.D, πήγε στο Μόναχο, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Από το 1977 έως το 1986 έζησε και εργάστηκε στο Δυτικό Βερολίνο, ως υπότροφος του καλλιτεχνικού προγράμματος της πόλης. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα Κοινωνιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Το 1987 εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες, όπου παρέμεινε έως το 1992, και μετά επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1994 εξελέγη καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε επίσης μέλος της ομάδας «A» στην Αθήνα και της καλλιτεχνικής ομάδας 10/9 στο Μόναχο, ιδρυτικό μέλος της ομάδας των «Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών» και του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών. Θεωρητικά του κείμενα που αναφέρονται σε θέματα αισθητικής, τέχνης και κοινωνίας έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται 28 παλαιότερα και νεότερα κείμενα δημοσιευμένα μεταξύ των ετών 1991 και 2008, τα περισσότερα σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης ξεκινά από το 2007 με έναν περίπατο στο Βερολίνο και στην Αθήνα. «Διαβάζει» τους δρόμους και τα μνημεία των δύο πόλεων. Ως αρχή επιλέγει τις δύο καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που έγιναν στο Βερολίνο, στη μνήμη των Εβραίων που δολοφονήθηκαν και των βιβλίων που κάηκαν την εποχή του ναζισμού, το Μάιο του 1933. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δίνουν ιδιαίτερο νόημα σ’ αυτό που ονομάζουμε δημόσιο χώρο ως κοινό και αδιαίρετο αγαθό για όλους τους πολίτες, ως φορέα και δημιουργό ιστορικής μνήμης». Αντίθετα, στην Αθήνα στηλιτεύει τα μνημεία, όπως το σοσιαλρεαλιστικής εμπνεύσεως γλυπτό της «λεγόμενης εθνικής συμφιλίωσης» στην πλατεία Κλαυθμώνος, το προσωπολατρικό πορτρέτο της Μελίνας Μερκούρη στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο, όπως εύστοχα επισημαίνει, «με τις ογκώδεις αναλογίες του μετατρέπει τον Ιερό Βράχο και τον Παρθενώνα σε ασήμαντες καρτποστολικές κουκίδες». Επίσης, αναφέρεται στα έργα καλλιτεχνών, όπως της ζωγράφου Άννας Κινδύνη, της Κέτε Κόλλβιτς, του Γεράσιμου Στέρη. Δεν λείπει από το βιβλίο η αναφορά στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και στις κερματισμένες γυναικείες μορφές του Πικάσο. Περιηγείται την Αθήνα, το Βερολίνο, το Μόναχο και τις Βρυξέλλες. Τα κείμενα αυτά αποτυπώνουν τις διαδρομές του καθώς κινείται από το παρόν στο παρελθόν ανάμεσα στις προηγούμενες πόλεις. Προβάλλει το έργο της τέχνης ως ένα μέσο αυτογνωσίας και προστασίας της κοινωνίας «από μια μέγιστη σύγχρονη ασθένεια: τη λήθη». Αγγίζει όμως και την περιοχή της λογοτεχνίας. Κάνει αναφορές στον Νίκο Καββαδία, στον Γιώργο Σεφέρη, στην Κική Δημουλά και στον Νάσο Θεοφίλου.

Γενικότερα, τα κείμενά του αποτελούν βαθυστόχαστες σκέψεις πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς την αντικρίζει μέσα από τη ματιά των περασμένων αιώνων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ