Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

02.05.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΟΒΟΛΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιάννης Καυκιάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-9428-02-6
Σελίδες
78

Μια βόλτα… στο μετρό

Ο Marc Auge , ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ανθρωπολόγους. Μετά την ενασχόλησή του με τις αφρικανικές αντιλήψεις περί προφητειών (Τόνγκο, Ακτή του Ελεφαντοστού) και τις θεωρητικές του αναλύσεις, στρέφεται στην ανθρωπολογική προσέγγιση της καθημερινότητάς μας και στοχάζεται το πεπρωμένο του σύγχρονου κόσμου. Στα σημαντικά έργα του συγκαταλέγονται τα βιβλία: "La traversee di Luxembourg", (Hachette, 1985), "Un ethnologue dans le metro", (Hachette, 1986).

Το βιβλίο του Marc Auge είναι ένα δοκίμιο με ανθρωπολογικά και κοινωνικά στοιχεία, όπου κύριος άξονας είναι το μετρό. Το έργο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη : «Διαδρομές», «Αλλαγές», «Σύγχρονοι». Στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας καταπιάνεται με ιστορικά στοιχεία που αφορούν τις διαδρομές του μετρό, όπως π.χ. ονομασίες, κατασκευή, τοποθεσίες που έρχονται πιο κοντά, κάνοντας παράλληλα και αναδρομές σε παλαιότερες δεκαετίες για την πρώτη εικόνα του μετρό στη Γαλλία. Στη συνέχεια, στο κεφάλαιο «Αλλαγές», ο Auge ξεκινά πρώτα από τις αλλαγές που ο ίδιος συνειδητοποιεί στο μετρό, σχετίζοντάς το με τον εαυτό του, δηλαδή, ποια ήταν η αντίληψή του πριν χρόνια και ποια είναι σήμερα. Και σ’ αυτό το μέρος αναφέρεται σε διάφορα γεγονότα και ιστορικά στοιχεία που αφορούν το μετρό του Παρισιού. Τέλος, στο τρίτο μέρος γίνεται αναφορά στον κόσμο που πλέον αποτελεί τους επιβάτες των βαγονιών. Πώς περνούν την ώρα της διαδρομής οι επιβάτες, άλλοι διαβάζοντας και άλλοι ακούγοντας μουσική, αναλύεται το πλήθος που μπαινοβγαίνει στους συρμούς σε κοινωνιολογικό επίπεδο, αλλά και η θέση των εργαζομένων απέναντι στον κόσμο.

Ο Marc Auge καταπιάνεται και σ’ αυτό το βιβλίο με το αγαπημένο του μεταφορικό μέσο, που τον έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, το μετρό. Τα θετικότερα σημεία του κειμένου είναι η ανθρωπολογική και κοινωνική ανάλυση της σημασίας του μετρό και του κόσμου που αυτό εξυπηρετεί. Η ποικιλομορφία των επιβατών, οι ασχολίες του καθενός κατά τη διαδρομή και στο τέλος μια αναφορά στην αντίληψη του ανθρώπου μέσα στο χρόνο. Επίσης, ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που δίνει ο συγγραφέας για τη διαδρομή του μετρό μέσα στις δεκαετίες. Όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι η επίμονη παρουσίαση στοιχείων, που αφορούν αποκλειστικά το μετρό του Παρισιού, μπορεί κατά σημεία να κουράσει τον αναγνώστη.

Το βιβλίο «Ξανά στο μετρό» αποτελεί μια προσωπική παρουσίαση και οπτική του συγκεκριμένου μέσου, θέτοντας όμως σε ευρεία βάση στοιχεία ανθρωπολογικού, κοινωνιολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Και το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η κατάθεση γίνεται σε απλό ύφος, χωρίς επιστημονικούς όρους και θεωρήσεις, ώστε να είναι κατανοητό από τον καθένα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ