Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΟΙ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

02.05.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΟΙ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αντώνης Καλοκύρης
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3419-7
Σελίδες
383

Επαγγελματικός …προσανατολισμός

Ο Αλαίν ντε Μποττόν γεννήθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας το 1969 και μεγάλωσε στην Ελβετία και την Αγγλία. Μιλάει γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά. Το "Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου" πρωτοεκδόθηκε το 1997 και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από εικοσιπέντε γλώσσες, επιτυχία που συνάντησαν, έκτοτε, και τα επόμενα βιβλία του.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια μελέτη του συγγραφέα στους τομείς διάφορων επαγγελμάτων, αποσκοπώντας στο να αντιληφθεί την επίδραση της εργασίας στον άνθρωπο, ως εργοδότη και ως εργαζόμενο, και κατ’ επέκταση στο σύνολο. Η επιλογή των επαγγελμάτων από τον Αλαίν ντε Μποττόν φαίνεται τυχαία. Όμως σε δεύτερη ανάγνωση τα επαγγέλματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο είναι κατά πρώτον μη κοινότυπα και κατά δεύτερον καλύπτουν ένα φάσμα από τη χειρωνακτική εργασία μέχρι την επιστημονική τεχνολογία.

Στο πρώτο κεφάλαιο ο συγγραφέας μελετά την διαχείριση υλικού και πώς τα διάφορα αγαθά φτάνουν στην πόρτα του καταναλωτή, αλλά παράλληλα προχωρά έως τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας, την παραγωγή. Στη συνέχεια εξετάζει μια εταιρεία παρασκευής μπισκότων και τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία φροντίζει για την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και την ανάγκη του κοινού. Κατόπιν ο συγγραφέας ακολουθεί ένα σύμβουλο σταδιοδρομίας, προκειμένου να διαπιστώσει τη σημασία της συμβουλευτικής στον σύγχρονο εργαζόμενο. Σειρά έχει η πυραυλική επιστήμη, η αποθέωση τρόπον τινά της διάνοιας του ανθρώπου. Από καλλιτεχνικής πλευράς η ζωγραφική είναι αυτή που γίνεται αντικείμενο έρευνας, ενώ η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνει στο στόχαστρο για να δει ο Μποττόν την πορεία του ηλεκτρισμού μέχρι το κάθε σπίτι. Η λογιστική και η επιχειρηματικότητα, τα δύο επόμενα κεφάλαια, φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη και τη σημασία του απείρου των αριθμών και του ανθρώπινου νου. Τέλος, ερευνάται η αεροναυπηγική και η ουσία της λεπτομέρειας.

Ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου, σκέφτηκα ότι γρήγορα θα με κουράσει. Όμως περνώντας τις σελίδες το ενδιαφέρον αυξανόταν διαρκώς, αφού, τόσο το λιτό και απλό ύφος του συγγραφέα, όσο και η περιγραφή χώρων, προσώπων και καταστάσεων, κατάφεραν να με κάνουν να βλέπω με τα δικά μου μάτια εκείνα τα οποία ο Μποττόν περιέγραφε. Σίγουρα θα μπορούσε ο Μποττόν να καταπιαστεί με άλλα επαγγέλματα ή ενδεχομένως να αναλύσει πιο διεξοδικά τα αντικείμενα της έρευνάς του, όμως αυτό που θέλει να επιτύχει με την παρούσα μελέτη το καταφέρνει, δηλαδή, να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα ορισμένων επαγγελμάτων, όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτικών.

«Οι χαρές και τα δεινά της εργασίας» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, φέρνει τον αναγνώστη κοντά σε επαγγέλματα που, μολονότι φαίνονται μακρινά, κατά έναν περίεργο τρόπο μοιάζουν συναφή, και τέλος βάζει στη ζυγαριά τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν τις χαρές και τα δεινά της εργασίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ