Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΕΝ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΠΟΤΕ

17.04.2010
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΕΝ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΠΟΤΕ
Εκδοτικός Οίκος
ΡΟΕΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Λένια Μαζαράκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-283-303-2
Σελίδες
220

Όχι πια, ''καλά παιδιά''

Κάθε βασανιστής, έχει υπάρξει θύμα.
                                                      Alice Miller

''Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου'': η περίφημη Τέταρτη Εντολή, μπαίνει στο στόχαστρο της διεθνώς αναγνωρισμένης ψυχαναλύτριας και συγγραφέως Alice Miller, στο βιβλίο ''Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ''. Με πλήθος παραδειγμάτων τόσο από τις ζωές μεγάλων συγγραφέων όσο και από δικούς της ασθενείς, η συγγραφέας αποδεικνύει ότι πολλές ψυχοσωματικές νόσοι αλλά και περιπτώσεις εθισμού σε ουσίες καθώς και οι διατροφικές διαταραχές (κυρίως η νευρική ανορεξία), έχουν τις ρίζες τους στην κοινωνική και θρησκευτική επιβολή της εντολής αυτής: να αγαπάμε και να τιμούμε τους γονείς μας ακόμα και όταν δεν το αξίζουν - διότι μας κακομεταχειρίστηκαν στην παιδική μας ηλικία.

Το σώμα έχει τη δική του μνήμη και τη δική του λογική, υποστηρίζει η Miller, κι όταν το καταπιέζουμε ή αγνοούμε τα όσα μας λέει (επειδή δεν είναι ηθικά αποδεκτά από το κοινωνικό περιβάλλον και το σύστημα αξιών που μας επέβαλαν ως σωστό), αντιδρά με την ''αρρώστια'': είναι ο δικός του τρόπος να μας ζητήσει να προστατέψουμε τον εαυτό μας από εκείνους τους γονείς που δεν αξίζουν αυτό τον τίτλο. Αν απλά τους συγχωρήσει κάποιος και δικαιολογήσει τη συμπεριφορά τους εκλογικεύοντάς την (όπως συμβουλεύουν οι περισσότεροι ψυχολόγοι), τότε όχι μόνο θα ταλαιπωρείται από ψυχοσωματικές ασθένειες, αλλά θα καταδικάσει και τα δικά του παιδιά στον ίδιο φαύλο κύκλο.

Οι απόψεις της Miller ίσως φανούν ακραίες σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, με τόσο ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς (και με χιλιάδες γνωστά ή άγνωστα δράματα παιδικής κακοποίησης μέσα στην οικογένεια). Προσωπικά τις βρήκα ενδιαφέρουσες, επιστημονικά τεκμηριωμένες και σε κάποια σημεία, λυτρωτικές: ο ρόλος ''του καλού παιδιού'' είναι ένα μεγάλο ψυχολογικό βάρος και η ψυχαναγκαστική επιβολή του είναι ήδη κακοποίηση. Διαβάστε το οπωσδήποτε - όχι μόνο αν είχατε πέσει θύματα κακομεταχείρισης από τους γονείς σας, αλλά κυρίως αν έχετε ή πρόκειται να αποκτήσετε παιδιά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ