Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΑΝΝΑ ΑΧΜΑΤΟΒΑ

15.06.2007
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΑΝΝΑ ΑΧΜΑΤΟΒΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ανίτα Συριοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-8309-80-7
Σελίδες
224

 Απόδοση ποιημάτων ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ
 Πρόλογος ΜΥΡΣΙΝΗ ΓΚΑΝΑ

                        "Η Αντοχή της Ποίησης"

                                                       Αυτά που τραγούδησα,
                                                        αυτά που ονειρεύτηκα  
                                                  μου είχαν ξεριζώσει την καρδιά.
                                                                Α.Αχμάτοβα 1917

 Αναμφισβήτητα η ζωή της ρωσίδας ποιήτριας Άννας Αχμάτοβα [1889-1966] θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη ύλη ενός best-seller μυθιστορήματος. Ποιητικό ταλέντο, ακτινοβόλα προσωπικότητα, τρεις γάμοι, πολλοί έρωτες, ακόμα περισσότεροι εραστές- ανάμεσα τους και ο Μοντιλιάνι που την ζωγράφισε αρκετές φορές- αλλά και διώξεις από το σταλινικό καθεστώς που την ''καταδίκασε'' σε είκοσι χρόνια σιωπής, προβληματική σχέση με το γιο της, τραυματικές εμπειρίες .
     
Ο Βόλφγκανγκ Χέσνερ, διδάκτωρ της Ρωσικής Σύγχρονης Λογοτεχνίας επέλεξε να προσεγγίσει την βιογραφία της σκιαγραφώντας το αληθινό πρόσωπο της διανοούμενης με το ιδιαίτερο προσωπικό στυλ που έγινε σταδιακά σύμβολο αντοχής και δύναμης για έναν ολόκληρο λαό. Κι επειδή η Αχμάτοβα υπήρξε πρώτα και πάνω απ' όλα ποιήτρια, στο κείμενο τα γεγονότα της ζωής της συνδυάζονται με την πορεία του ποιητικού της έργου και τοποθετούνται στο ιστορικό πλαίσιο της συνταρακτικής εποχής των πολέμων και των επαναστάσεων της οποίας η δημιουργός υπήρξε μάρτυρας- με την διπλή σημασία της λέξης.                                          
   
Στο βιβλίο υπάρχει φωτογραφικό υλικό, χρονοδιάγραμμα, προσωπικές μαρτυρίες φίλων και σύγχρονων της καλλιτεχνών ενώ παρουσιάζονται και ποιήματα της, τα οποία ο Γιάννης Αντίοχος αποδίδει με επιτυχία στα ελληνικά μένοντας πιστός στο λυρικό πνεύμα, την μουσικότητα και το ''παγωμένο'' συναίσθημα που χαρακτηρίζει την γραφή της. Αν είναι αλήθεια ότι υπάρχει στην ιστορία αυτό που ονομάζεται ''ποιητική δικαιοσύνη'' με την έννοια ότι τελικά ο καθένας παίρνει τη σωστή του θέση ανάλογα με την αξία του, ακόμα κι αν αυτό γίνει με τρόπο παράδοξο ή μη προβλέψιμο εξαρχής, η περίπτωση της Άννας Αχμάτοβα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την άποψη. 
   
Ήταν μια γυναίκα που χρησιμοποίησε το προσωπικό της δράμα ως υλικό για την τέχνη της. Μια αστή που η ποίηση της σύμφωνα με το σταλινικό καθεστώς ήταν ξεπερασμένη και άχρηστη, γι' αυτό και τα βιβλία της πολτοποιήθηκαν.  Όμως ο ρωσικός λαός αγάπησε τόσο τους απαγορευμένους στίχους που τους μάθαινε και τους απήγγειλε κρυφά. Γιατί η ποίηση  μας λέει ο Νερούδα, υπάρχει γι' αυτούς που την έχουν ανάγκη. Όταν πέθανε η '' αγία και πόρνη'' της ρωσικής ποίησης ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε για να την τιμήσει ως ηρωίδα και μεγάλη ποιήτρια. Κι όπως είπε η ίδια λίγο πριν το φυσικό της τέλος '' νιώθω πιο ήσυχη τώρα, είδαμε πόσο ανθεκτική είναι η ποίηση''.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ