Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΕΠΙ ΑΝΑΣΣΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

01.01.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΕΠΙ ΑΝΑΣΣΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-19-0350-7
Σελίδες
439

Δημητρίου Κυριάκος (επιμέλεια)

Με τα μάτια των άλλων

Το 1878, η Τουρκία παραχώρησε στην Αγγλία την Κύπρο, «για να την καταλάβει και να την διοικεί». Το νησί είχε περίπου 200.000 κατοίκους που ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία. Βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση, λόγω της μακρόχρονης (από το 1571) κακοδιοίκησης των Οθωμανών και μαστιζόταν από επιδημίες όπως η μαλάρια και ο τυφοειδής πυρετός. Οι υποδομές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες: το ταξίδι ανάμεσα στις πόλεις διαρκούσε μέρες. Λιμενικές εγκαταστάσεις δεν υπήρχαν. Οι ξένοι ταξιδιώτες έφθαναν στο αραξοβόλι της Λάρνακας, όπου βρισκόταν και η συνοικία των Ευρωπαίων. Στα χρόνια της βασίλισσας Βικτώριας, Άγγλοι της ανώτερης κοινωνικής τάξης θέλησαν να δώσουν στους αναγνώστες των περιοδικών της εποχής τις εντυπώσεις τους από τη νέα κτήση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Τα κείμενά τους συγκεντρώνει η έκδοση «Επί Ανάσσης Βικτωρίας», μεταφρασμένα για πρώτη φορά στα ελληνικά, που δίνουν μια εικόνα για το πώς έβλεπαν οι Άγγλοι την Κύπρο (και τους Κυπρίους), πάντα σε συνδυασμό με τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας.

Τα 14 κείμενα που παρουσιάζονται μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: αυτά που γράφτηκαν τα πρώτα χρόνια μετά την εκχώρηση της Κύπρου και παρουσιάζουν στους αναγνώστες το νησί, τους κατοίκους και τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους και εκείνα που γράφονται αρκετά χρόνια μετά (έως το 1891) και επιχειρούν μια αποτίμηση της βρετανικής κυριαρχίας.

Τα άρθρα της πρώτης κατηγορίας περιλαμβάνουν πολλές πληροφορίες για την εθνική καταγωγή και το χαρακτήρα των Κυπρίων, χριστιανών και μουσουλμάνων κυρίως, τις αγροτικές καλλιέργειες, την υποτυπώδη κτηνοτροφία, την κατάσταση των δασών, τον ορυκτό πλούτο, το κλίμα και τα προβλήματα που δημιουργούν η ξηρασία και οι επιδρομές των ακρίδων. Περιγράφεται το διοικητικό σύστημα των Οθωμανών και αναλύονται τα έσοδα του Θησαυροφυλακίου, τα οποία προέρχονται κυρίως από το φόρο της δεκάτης πάνω στην παραγωγή. Επισημαίνεται η απουσία υποδομών και σύγχρονων εργαλείων που θα διευκολύνουν την εκτέλεση των αγροτικών εργασιών. Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στην ιστορία του νησιού και τον αρχαιολογικό του πλούτο. Δεν λείπουν ταξιδιωτικές εντυπώσεις περαστικών από την Κύπρο ή από τις περιηγήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων. Διατυπώνονται τεκμηριωμένες προτάσεις για τη μετατροπή της Κύπρου σε ναυτική βάση και εμπορικό κέντρο.

Τα άρθρα της δεύτερης κατηγορίας είναι περισσότερο κριτικά για τη βρετανική διοίκηση. Τους αρθρογράφους προβληματίζει η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται το νησί, κυρίως λόγω της υποχρέωσης καταβολής του φόρου υποτελείας. Επισημαίνουν τις ανεπάρκειες της βρετανικής διοίκησης, αναγνωρίζοντας ωστόσο διάφορες θετικές αλλαγές που βοηθούν στην ανάπτυξη του νησιού. Προτείνουν με περισσότερη ένταση και πειθώ ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα για τους κατοίκους σε συνδυασμό με την ανάληψη των υποχρεώσεων της Βρετανίας, ως έντιμης δύναμης απέναντι στους οιωνεί υπηκόους της.

Ιστορία δεν είναι μόνο οι επίσημες πηγές, αλλά και οι αφηγήσεις των ανθρώπων που επισκέπτονται ή ζουν σε έναν τόπο. Οι βικτωριανοί συγγραφείς του τόμου διαπνέονται από την επιθυμία να δουν την Κύπρο να μετατρέπεται σε μία ευημερούσα χώρα υπό τη «σκέπη» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, αισθάνονται ένα είδος χρέους απέναντι στη νεοαποκτηθείσα κτήση τους: να κινητοποιήσουν εκείνες τις δυνάμεις που θα την αναπτύξουν υλικά και πνευματικά, ώστε να ξεφύγει από την οπισθοδρόμηση στην οποία βρισκόταν επί Οθωμανικής κατοχής. Το όφελος για τη Βρετανική Αυτοκρατορία θα είναι η απόκτηση μιας ισχυρής βάσης και ενός προπύργιου απέναντι στην επέκταση της Ρωσίας στην Ασία.

Όλα αυτά αναλύει στην εισαγωγή ο Κυριάκος Δημητρίου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος έκανε την έρευνα και είχε την επιμέλεια του τόμου. Κι είναι αυτά που κάνουν το βιβλίο αξιοδιάβαστο, όχι μόνο για εκείνον που έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, αλλά και για όσους θέλουν να ανιχνεύσουν τι βρίσκεται πίσω από τις δυνάμεις που κινούν την Ιστορία και καθορίζουν τις τύχες των ανθρώπων. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται βιβλιογραφία, ελληνικό και ξενόγλωσσο ευρετήριο και εικονογραφικό υλικό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ