Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

01.01.2010
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Παρλαλόγλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-629-0
Σελίδες
373

Στο δρόμο προς αναζήτηση της αλήθειας

Ο Ροζέ-Πολ Ντρουά γεννήθηκε στο Παρίσι το 1949. Σπούδασε φιλοσοφία στην Ecole Normale Superieure. Σε ηλικία μόλις 23 ετών πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη φιλοσοφία, εξέδωσε ένα βιβλίο για τη δημοσιογραφία και δημοσίευσε τα πρώτα του άρθρα στην εφημερίδα Le Monde. Μέχρι σήμερα συνεχίζει τόσο τη δημοσιογραφική όσο και την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία. Ως δημοσιογράφος, έχει πάρει συνεντεύξεις από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ού αιώνα, όπως ο Ουμπέρτο Έκο, ο Μισέλ Φουκό, ο Κλοντ Λεβί-Στρος, ο Τζορτζ Στάινερ κ.ά., ενώ έχει δική του εβδομαδιαία στήλη στη Le Monde. Από το 1989, ο Ροζέ-Πολ Ντρουά εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, όπου μελετά την επιρροή των ασιατικών συστημάτων σκέψης στην ευρωπαϊκή φιλοσοφική φαντασία, καθώς και το πρόβλημα των συνόρων της φιλοσοφικής ταυτότητας.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους όσους δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τη φιλοσοφία, αλλά θέλουν να μάθουν περί τίνος πρόκειται και να γνωρίσουν φιλοσόφους και φιλοσοφικές απόψεις. Στοχεύει στη διευκόλυνση πρόσβασης του αναγνώστη στα μεγάλα φιλοσοφικά έργα. Αυτό επιτυγχάνεται, καταρχήν, με τη χρήση απλών λέξεων για σύνθετα θέματα. Έπειτα, με τη συνειδητοποίηση ότι οι φιλόσοφοι βιώνουν τις ίδιες συγκινήσεις και τους ίδιους προβληματισμούς με εμάς. Οι φιλόσοφοι δεν είναι ψυχροί, θεωρητικοί άνθρωποι, απομακρυσμένοι από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Αναζητούν αυτό που αποκαλούμε «αλήθεια». Τι είναι αυτό, όμως, που διακρίνει τους φιλοσόφους από τους απλά σκεπτόμενους ανθρώπους; Όλοι οι άνθρωποι σκέπτονται. Η ιδιαιτερότητα των φιλοσόφων έγκειται στο ότι στοχάζονται τις σκέψεις τους, τις υποβάλλουν σε δοκιμασία. Για τον Σωκράτη το πιο σημαντικό δεν ήταν απλώς να «εξαχθούν» οι ιδέες από το μυαλό του άλλου, αλλά να «υποβληθούν σε δοκιμασία» μετά την εξαγωγή τους, να εξεταστούν μήπως περιέχουν κάποιο σφάλμα. Στη φιλοσοφία το θέμα δεν είναι να σκέπτεσαι, αλλά να εξετάζεις πώς σκέπτεσαι. Η μεταστροφή στη φιλοσοφία, σύμφωνα με τον συγγραφέα, δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε μάτια, αλλά ότι μεταβάλλουμε την κατεύθυνση του βλέμματός μας.

Το «Βιβλίο της Φιλοσοφίας» του Ροζέ-Πολ Ντρουά χωρίζεται σε πέντε μέρη, το καθένα από τα οποία έχει έναν τίτλο σχετικό με την αλήθεια. Ο συγγραφέας έχει ως κατευθυντήρια γραμμή τις προοπτικές που άπτονται της αλήθειας, καθώς οι φιλόσοφοι συνεχώς αναζητούν την αλήθεια. Ξεκινά με τον Πλάτωνα, έπειτα με τον Αριστοτέλη, τον Επίκουρο, τον Λουκρήτιο, τον Σενέκα, τον Μάρκο Αυρήλιο. Συνεχίζει με τον Μακιαβέλι, τον Μονταίν, τον Καρτέσιο, τον Πασκάλ, τον Σπινόζα και άλλους σημαντικούς φιλοσόφους. Παραθέτει τον τρόπο που ο καθένας τους αναζητούσε την αλήθεια των πραγμάτων. Με λόγο απλό αλλά όχι απλουστευμένο επιχειρεί και πετυχαίνει να φέρει σε μια πρώτη επαφή τους αναγνώστες με τη φιλοσοφία και να τους δώσει την ευκαιρία να μάθουν ότι πρέπει να εξασκηθούν στο πώς να σκέπτονται και όχι απλά στο να σκέφτονται.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ