Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙ ΑΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

15.12.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙ ΑΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΞΑΝΤΑΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Σαπφώ Διαμαντή
Κατηγορία
ISBN
960-256-643-4
Σελίδες
277

«Ποιος υπήρξε έως σήμερα ο μεγαλύτερος αντίλογος για την ύπαρξη: ο Θεός»                                        
                                                                                 Φρήντριχ Νίτσε

O Μισέλ Ονφρέ γεννήθηκε το 1959 και είναι διδάκτωρ της φιλοσοφίας. Έχει γράψει περίπου τριάντα βιβλία όπου διατυπώνει τη δική του φιλοσοφία περί αθεΐας, υλισμού, ηδονισμού, ηθικής και αισθητικής, τα οποία έχουν βρει τεράστια απήχηση στο γαλλικό αναγνωστικό κοινό και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκατρείς γλώσσες.

Όπως δηλώνει και ο τίτλος του, το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται στην αθεολογία και κατά συνέπεια στην αθεΐα, γιατί άλλο θέμα είναι να «λέγεις» για τη μη ύπαρξη του Θεού και άλλο να μην πιστεύεις, μολονότι και οι δυο έννοιες σε αρκετά σημεία συμπίπτουν.

Στην αρχή ο Μισέλ Ονφρέ κάνει μια σύνοψη των αρχαίων θεοτήτων ανά τον κόσμο, αναφερόμενος σε Έλληνες, Ρωμαίους και άλλους ιθαγενείς πολιτισμούς κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. Εκθέτει διάφορα χαρακτηριστικά και στοιχεία των θεοτήτων μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε στον κόσμο ο χριστιανισμός, λίγους αιώνες πριν την άφιξη του Ιησού.

Κατόπιν ο συγγραφέας ασχολείται αποκλειστικά σχεδόν με τη διαδρομή του χριστιανισμού στην ανθρώπινη ιστορία. Αναφέρεται στις συνθήκες που δημιούργησαν το πρόσφορο έδαφος για την εγκαθίδρυση, την επέκταση και την αποδοχή της νέας θρησκείας. Στη συνέχεια αναλύει ιστορικά τα στοιχεία της ζωής του Ιησού, όπως αυτά περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τη Βίβλο, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πολλά είναι αποκυήματα φαντασίας και καμία σχέση δεν μπορούν να έχουν με την πραγματικότητα εκείνη την εποχή. Τοποθετεί τον Ιησού, μαζί με τον Βούδα και τον Μωάμεθ, στο ιστορικό τους πλαίσιο και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι τελικά φόρτωσαν στην πλάτη Του πολλά, τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής Του όσο και μετά από αυτήν.

Αφήνοντας πίσω τους πρώτους αιώνες, ο Μισέλ Ονφρέ καταπιάνεται με την επιρροή του χριστιανισμού κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Καταδεικνύει τις αιτίες που οδήγησαν στις Σταυροφορίες, την ουσιαστική λειτουργία της Ιεράς Εξέτασης, αλλά και το κυνηγητό και τους διωγμούς που δέχθηκαν σπουδαία πνεύματα της εποχής μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα. Επίσης δεν παραλείπει να σημειώσει την ιδιαίτερη σχέση του Χίτλερ με το Βατικανό, πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα σημαντικότερα θεμέλια της πραγματείας του Μισέλ Ονφρέ είναι τα ιστορικά στοιχεία, στα οποία βασίζεται για να εκθέσει τις απόψεις του. Σε πολλά σημεία το ύφος του συγγραφέα μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό, όμως κρίνεται λογικό, αφού διαφαίνεται ότι επιχειρεί να δώσει στο έργο του έναν πιο αυθόρμητο και ανάλαφρο τόνο, ώστε το βιβλίο να μπορεί να διαβαστεί από τον καθένα.

Το «Πραγματεία περί αθεολογίας» είναι ένα βιβλίο που φωτίζει πολλά σκοτεινά σημεία στην ιστορία της ανθρώπινης θρησκειολογίας, ενώ ταυτόχρονα δεν παραλείπει να θέσει στον αναγνώστη καίρια ερωτήματα για τη θρησκεία και την πίστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ