Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

01.07.2009
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Σοφία Λειβαδοπούλου
Κατηγορία
ISBN
960792820-2

Sympathy for the devil

Pleased to meet you
hope you guessed my name.
                             The Rolling Stones

Μια μη συμβατική βιογραφία για μια αντισυμβατική προσωπικότητα που εμφανίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια -από τις μέρες της αρχαίας Βαβυλώνας έως την εποχή μας-, παρουσιάζει ο Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Peter Stanford: αναζητά το μύθο και την αλήθεια (αν υπάρχει) για τη διάσημη κι αμφιλεγόμενη μορφή του Πρίγκιπα του Σκότους.

Με αντικειμενικότητα και ψυχραιμία εξετάζει εν συντομία όλες τις πιθανές εκδοχές, θρησκευτικές, ψυχολογικές, μεταφυσικές, της έννοιας του Διαβόλου, ενώ διατρέχει την ιστορική του παρουσία από τη μυθολογία των ανατολικών λαών (Βαβυλώνα, Αίγυπτος), της Aρχαίας Ελλάδας και των λαών του Βορρά έως τα ιερά βιβλία των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών. Παράλληλα, ακολουθεί τα ίχνη του Λούσιφερ στη λογοτεχνία, ιδιαίτερα στη Θεία Κωμωδία του Δάντη, το Χαμένο Παράδεισο του Μίλτωνα και τον Φάουστ του Γκαίτε, αλλά και στην ποίηση του Ρομαντισμού με ποιητές όπως οι Σέλλεϋ και Μπάυρον να τον χαρακτηρίζουν ως τον πρώτο επαναστάτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κεφάλαια που αναλύουν το πώς επί αιώνες η επίσημη χριστιανική εκκλησία ''δαιμονοποιούσε'' τις αντίπαλες προς αυτήν αιρέσεις και προχωρούσε σε διωγμούς και σφαγές, όπως στην περίπτωση των Καθαρών στη Γαλλία το 13ο αιώνα. Αποκορύφωμα αυτού του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στους κόλπους του χριστιανισμού υπήρξε το ''κυνήγι των μαγισσών'' από την Ιερά Εξέταση επί δύο αιώνες: στοίχισε τη ζωή (με συντηρητικούς υπολογισμούς) σε 100.000 ανθρώπους που βασανίστηκαν ανελέητα για να ομολογήσουν ότι λατρεύουν το διάβολο και κατέληξαν μαζικά στην πυρά. Σ

το κλείσιμο του βιβλίου γίνεται μια αρκετά σύντομη είναι η αλήθεια και όχι επαρκής αναφορά στις σατανιστικές ομάδες που δρουν σήμερα αλλά και στη ''σατανιστική'' υστερία των φονταμελιστών χριστιανών στις ΗΠΑ, που αναζητούν παντού κρυμμένα μηνύματα και σύμβολα για να ελέγξουν μέσω του φόβου τους θρησκόληπτους οπαδούς τους. Στο σύνολό του το κείμενο είναι καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο: κατορθώνει να συμπυκνώσει, με γλώσσα κατανοητή, μεγάλο αριθμό στοιχείων, σε μια μελέτη που σκοπός της δεν είναι τόσο να εμβαθύνει, όσο να παρουσιάσει όλο το υπάρχον υλικό με αντικειμενικότητα κι ανοιχτό μυαλό.

Φυσικά, μια σαφής και κατηγορηματική απάντηση για την ύπαρξη ή όχι του Διαβόλου δεν μπορεί να δοθεί ούτε από τη θρησκεία ούτε από την επιστήμη - γεγονός όμως είναι ότι η μορφή του Λούσιφερ ζει και βασιλεύει και ακολουθεί την ανθρωπότητα από τα πρώτα της βήματα. Ίσως γιατί είναι ψυχολογικά απαραίτητη για τον άνθρωπο η σκοτεινή πλευρά – η σκιά για την οποία μιλά ο Καρλ Γιουνγκ-, ή γιατί αποτελεί την εύκολη λύση να φορτώνουμε σ' έναν αποδιοπομπαίο τράγο τις ευθύνες για πράξεις τόσο ειδεχθείς που μοιάζουν ανεξήγητες...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ