Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

01.07.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΚΤΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ξενοφών Αρμύρος
Κατηγορία
ISBN
978-960-382-759-7
Σελίδες
159

Διείσδυση στον ελληνικό πολιτισμό σε όλο το μήκος της ιστορίας

Ο Βίλχελμ φον Χούμπολντ γεννήθηκε το 1767 και πέθανε το 1835. Γερμανός ουμανιστής, ελληνολάτρης, φίλος του Γκαίτε και του Σίλλερ, ιδρυτής της επιστήμης της συγκριτικής γλωσσολογίας και της φιλοσοφίας της γλώσσας, διπλωμάτης και πολιτικός, μεταρρυθμιστής του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, ιδρυτής του πανεπιστημίου του Βερολίνου, αναδείχτηκε σ’ ένα από τα κορυφαία πνεύματα της εποχής του. Πολυμαθής, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αναλυτική θεώρηση της γλώσσας, της λογοτεχνίας και της τέχνης.

Το βιβλίο του φον Χούμπολντ είναι ένα δοκίμιο, όπου κύριο και σχεδόν αποκλειστικό ρόλο παίζει ο ελληνικός πολιτισμός και η πορεία του στο χρόνο. Στην αρχή ο συγγραφέας αναφέρεται στο χαρακτήρα των Ελλήνων και στα σημεία εκείνα που όχι μόνο τους διαχωρίζουν, αλλά και τους τοποθετούν σε περίοπτη θέση ανάμεσα στους λαούς. Στη συνέχεια παρατίθεται μια επιστολή προς τον Friedrich Schiller, όπου αναλύονται τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά της αρχαίας και μοντέρνας ελληνικής ποίησης. Ακολουθεί μια επιστολή στον Friedrich Thiersch, όπου σημειώνεται το πρόβλημα της ελληνικής γλώσσας και γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού, υπό το βάρος του κλασικού παρελθόντος. Τέλος, ο φον Χούμπολτ, παραθέτει τις απόψεις για την θρησκεία στην αρχαιότητα και την νεότερη εποχή, αλλά και τις επιρροές που αυτή προκαλεί σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.

Πρόκειται για ένα δοκίμιο γραμμένο σε κατανοητή γλώσσα, χωρίς υπερβολές ή ακαταλαβίστικους επιστημονικούς όρους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι κάθε άποψη του συγγραφέα στοιχειοθετείται και από παραδείγματα και κυρίως από τεκμηριωμένα στοιχεία, διακειμενικές αναφορές, καθώς καταγράφεται η διαδρομή της μέχρι να φτάσει ο δημιουργός στο τελικό συμπέρασμα. Η αγάπη του φον Χούμπολτ για την Ελλάδα είναι έκδηλη σε κάθε σημείο του κειμένου, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναγωγή του ελληνικού πολιτισμού σε μήτρα όλων των πολιτισμών.

«Ο χαρακτήρας των Ελλήνων», είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, όχι μόνο για να αντιληφθούμε και να μάθουμε ορισμένα στοιχεία της ιστορίας μας που έχουμε ξεχάσει ή αγνοούμε, αλλά και για να δούμε την οπτική ενός ανθρώπου που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε μακριά από την Ελλάδα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ