Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Η ΚΙΝΑ;

03.05.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Η ΚΙΝΑ;
Εκδοτικός Οίκος
ΚΡΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ξενοφών Γιαταγάνας
Κατηγορία
ISBN
978-960-218-586-5
Σελίδες
234

Το χρονικό μιας υπερδύναμης

Ο Μαρκ Λέοναρντ είναι διευθυντής του European Council on Foreign Relations, της πρώτης πανευρωπαϊκής «δεξαμενής σκέψης», με γραφεία σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Θεωρείται ένας από τους γνωστότερους στοχαστές σε διεθνή ζητήματα. Το πρώτο του βιβλίο «21ος αιώνας: ο αιώνας της Ευρώπης» έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια μελέτη σχετικά με τη διαδρομή της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες και πώς έχει φτάσει να είναι μία από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) παγκόσμιες δυνάμεις σε πολλά επίπεδα. Ο Λέοναρντ αφήνει εν πρώτοις την προσωπική του ματιά στην άκρη και μεταφέρει λόγια επιφανών Κινέζων οικονομολόγων, ερευνητών, κοινωνιολόγων κ.ά. Αφού πρώτα σκιαγραφεί την πορεία της Κίνας μετά τον Μάο και δείχνει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική αναστάτωση που ακολούθησε, παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές και τις πρακτικές εκείνες που οδήγησαν την πολυπληθή χώρα στη ραγδαία ανάπτυξή της. Χαρακτηριστικό είναι πως, όταν το ΚΚΚ άρχισε να γίνεται πιο διαλλακτικό και εισήχθησαν δυτικές τεχνικές και λύσεις, αλλά και με πολύ ικανή διπλωματία, φάνηκαν και τα πρώτα σημάδια της εξέλιξης. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως έγιναν πολλοί πειραματισμοί πάνω στη δημοκρατία, αλλά και σε άλλους τομείς.

Ένα από τα θετικότερα στοιχεία του βιβλίου είναι ότι ο συγγραφέας δε στηρίζεται σε προσωπικές εικασίας ή σε απόψεις ανθρώπων που γνωρίζουν εκ του μακρόθεν την Κίνα. Ο ίδιος επισκέφτηκε την Κίνα πολλές φορές, όχι μόνο τις πόλεις, αλλά και την επαρχία, για να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. Ωστόσο, αποτυπώνει τα λόγια προσωπικοτήτων που άλλαξαν τη σύγχρονη ιστορία της Κίνας, ενώ σε καίρια σημεία παραθέτει λιτά και διακριτικά τη δική του σκέψη. Όμως και πέραν αυτού, ποια είναι η θέση των Κινέζων στοχαστών, ποια χώρα ονειρεύονται, πώς αξιολογούν τη επιρροή της χώρας τους στον υπόλοιπο κόσμο; Και τελικά μπορεί η άνοδος της Κίνας να αλλάξει ριζικά τον κόσμο;

Το «Τι σκέφτεται η Κίνα;» είναι ένα βιβλίο που κάνει τη μεγάλη δύναμη πιο γνωστή στο δυτικό κόσμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα και από αναγνώστες που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ