Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ Ο ΕΡΕΣΙΟΣ

01.04.2009
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ Ο ΕΡΕΣΙΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν
Κατηγορία
ISBN
978-960-89745-1-7
Σελίδες
244

O πατέρας της φιλοσοφίας του περιβάλλοντος

''Ένας Θεόφραστος χωρίς τον Αριστοτέλη είναι εντελώς αδιανόητος.
   Ένας Αριστοτέλης χωρίς το Θεόφραστο θα ήταν μια έλλειψη''

Ο Νορβηγός Haakon Smedsvig Hanssen, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Agder της Νορβηγίας, έχει επικεντρώσει το επιστημονικό του ενδιαφέρον στην παράδοση του Λυκείου μετά τον Αριστοτέλη. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του θητείας ανήγειρε ένα εκπαιδευτικό και ένα ερευνητικό κέντρο στη Λέσβο. Το πανεπιστημιακό του υπόβαθρο καλύπτει το χώρο της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας, της Θεολογίας, της μελέτης διαφόρων Γλωσσών και της Παιδαγωγικής. Όπως ο Θεόφραστος ανακεφαλαίωσε τις παραδόσεις από τους Προσωκρατικούς και συνέβαλε στο να μη χαθούν, έτσι και ο Haakon ανακεφαλαίωσε το Θεόφραστο και δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο του. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια μονογραφία για έναν σχεδόν ξεχασμένο Έλληνα φιλόσοφο και ερευνητή της φύσης.

Ο Θεόφραστος από την Ερεσό της Λέσβου, ο τελευταίος πολυμαθής σοφός της αρχαίας Αθήνας, είναι γνωστός στην ιστορία της Φιλοσοφίας ως ο συνοδός του Αριστοτέλη και ο διάδοχός του στη διεύθυνση του Λυκείου, του σπουδαιότερου ερευνητικού κέντρου της αρχαιότητας πριν το Μουσείο της Αλεξάνδρειας. Έχει γράψει γύρω στα 240 βιβλία, από τα οποία λίγα σώθηκαν και επηρέασε τους Επικούρειους και τους Στωικούς. Το αρχικό όνομά του ήταν Τύρταμος, όμως ο Αριστοτέλης τον αποκάλεσε Θεόφραστο, δηλαδή θεϊκό ρήτορα. Το Λύκειο έφτασε στην κορυφή της ακμής του κάτω από τη διεύθυνσή του. Οι σύγχρονοί του στην Αθήνα τον τιμούσαν υπερβολικά σε αντίθεση με τους μεταγενέστερους συγγραφείς. Τα ενδιαφέροντά του περιέκλειαν τις μικρές χαρές της ζωής και τα μεγάλα αινίγματα του σύμπαντος. Ήταν ο φιλόσοφος της καθημερινής ζωής, της χαράς και θέλει να μας μεταδώσει την εικόνα ενός καλού κόσμου. Ως φιλόσοφος της χαράς, απορρίπτει τον Αναξαγόρα που ισχυρίζεται ότι η αίσθηση πρωταρχικά είναι συνδεδεμένη με τον πόνο, επειδή ο πόνος είναι πιο σφοδρός απ' ό,τι η χαρά. Ο Θεόφραστος είναι περισσότερο διάσημος για τις βοτανικές εργασίες του. Έκανε τα πρώτα βήματα προς μια οικολογική επιστήμη.

Ο Νορβηγός ιστορικός των ιδεών και καθηγητής φιλοσοφίας δημιουργεί μια μονογραφία για το Θεόφραστο, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι τέτοιο γι' αυτόν τον τελευταίο πολυμαθή φιλόσοφο. Αναφέρει και σχολιάζει κάποια από τα σωζόμενα έργα του φιλοσόφου, αλλά και τις πτυχές της ζωής του και γενικότερα του έργου του. Εστιάζοντας στη φιλοσοφική δραστηριότητα του Θεόφραστου, αναφέρεται στα σημεία που ο Ερέσιος φιλόσοφος συμφωνεί με τον Αριστοτέλη και σε όσα διαφοροποιείται από την αριστοτελική σκέψη. Γενικότερα, ο Θεόφραστος έδειχνε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις χαρές της ζωής σε σχέση με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, ενδιαφερόταν για τα ''φυσικά'' δηλαδή και όχι τόσο για τα ''μεταφυσικά''.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ