Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ

03.03.2009
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-444-9
Σελίδες
645

Έργα και ημέρες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος

                                                Κοίτα! Οι άλλοι έχουν κινήσει, 
                                                έχει η πλάση κοκκινίσει...

                                                                          Κώστας Βάρναλης

Ένα μάθημα σύγχρονης Ιστορίας αποτελεί η μελέτη ''Σύντροφοι'' του Άγγλου καθηγητή Ρωσικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Robert Service. Μέσα από τις 600 και πλέον σελίδες του βιβλίου, ξεδιπλώνεται η παγκόσμια ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος: από τις αρχές της κοινοκτημοσύνης, στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες, έως το μεγάλο πείραμα της Οκτωβριανής επανάστασης στη Ρωσία του 1917 και από εκεί στη διεθνή εξάπλωση των κομμουνιστικών ιδεών, με τις μεγάλες επαναστάσεις στην Κούβα και στην Κίνα, έως την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και των καθεστώτων του ανατολικού μπλοκ το 1989.

Ο R. Service, βασισμένος σε πλήθος πηγών, ντοκουμέντων και προσωπικών μαρτυριών, χτίζει τη σε βάθος ανάλυσή του πάνω σε δύο βασικούς άξονες: τις φιλοσοφικές ιδέες και την οικονομική θεωρία των Μαρξ και 'Ενγκελς και τη μονοπώληση, ερμηνεία και εφαρμογή τους από τους Λένιν και Στάλιν, αρχικά στη Ρωσία και μετέπειτα ως εξαγώγιμο προϊόν στο εξωτερικό, με σκοπό την παγκόσμια επανάσταση. Παράλληλα, σκιαγραφεί τα πορτρέτα των πρωταγωνιστών σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία του κομμουνισμού και καταγράφει τις πολιτικές των κομμουνιστικών καθεστώτων διεθνώς, την εξέλιξη και τις συνέπειές τους, που οδήγησαν στη σημερινή ιστορική πραγματικότητα.

Η προσεγμένη έκδοση συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό με προπαγανδιστικές αφίσες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, τόσο για το πολιτικό τους μήνυμα όσο και για την εικαστική τους άποψη, πλούσια βιβλιογραφία και ένα χρήσιμο για τον αναγνώστη ευρετήριο όρων και προσώπων που υπηρετεί απολύτως τη χρηστική αξία του βιβλίου ως ιστορικό εγχειρίδιο. Η γλώσσα του κειμένου, παρά το ειδικό θέμα, δεν παρουσιάζει δυσκολίες, ενώ η καλή μετάφραση κάνει ακόμα ευκολότερη την ανάγνωσή του.

Κλείνοντας, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το παρόν έργο δεν αποτελεί πολιτικό κείμενο, αλλά μια επιστημονική μελέτη που επιδιώκει με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα να εξετάσει την κομμουνιστική ιστορία, οργάνωση και ιδεολογία και να την αξιολογήσει ''εκ του αποτελέσματος''. Φυσικά, τίθεται για μια ακόμα φορά το μεγάλο ζήτημα του κατά πόσο μπορεί ο ιστορικός να είναι απόλυτα αντικειμενικός και ανεπηρέαστος ή έστω αποστασιοποιημένος από τις προσωπικές του απόψεις για τα γεγονότα και τα πρόσωπα που μελετά. Κατά την εκτίμησή μου, ο Service είναι μάλλον επικριτικός παρά κριτικός απέναντι στην κομμουνιστική θεωρία και πρακτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι, ενώ αναφέρεται εκτενώς στις αστοχίες, τα λάθη και τις αγριότητες που διέπραξαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα, προσπερνά ''επί τροχάδην'' τα επιτεύγματά τους στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο συγγραφέας έχει την ευθυκρισία, την τιμιότητα, αλλά και την επιστημοσύνη να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο η οικονομική εξαθλίωση και η κοινωνική αδικία συνθέτουν την πραγματικότητα του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού, το αίτημα για ''ελευθερία, ισότητα, αδερφοσύνη'' παραμένει όχι μόνο επίκαιρο, αλλά και απολύτως αναγκαίο. Κι αν οι πρώην σύντροφοι παραδόθηκαν μάλλον αμαχητί στον καπιταλισμό ή απλώς ξεπεράστηκαν από τα γεγονότα, η Ιστορία -εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε-, είναι και πάλι έγκυος...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ