Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

17.02.2009
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ερωτόκριτος Μωραΐτης
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2502-7
Σελίδες
389

Στην επικράτεια της ποίησης

Ο ποιητής Σέιμους Χίνι γεννήθηκε το 1939 στην κομητεία του Ντέρι. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Queen’s στο Μπέλφαστ, όπου και δίδαξε. Το 1972 αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και σήμερα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Δουβλίνο και τη Βοστόνη, όπου διδάσκει λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το 1995 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η είδηση τον βρήκε στην Ελλάδα, σε ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο. Τα δοκίμια με τίτλο «Η κυβέρνηση της γλώσσας» κυκλοφόρησαν στα αγγλικά το 1988 από τις εκδόσεις Faber.

Στο βιβλίο αυτό ο Σέιμους Χίνι παρουσιάζει το έργο Βρετανών και Ιρλανδών ποιητών, συναδέλφων τους της μετεπαναστατικής Ρωσίας και της κομουνιστικής πρώην Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και Αμερικανών ομοτέχνων τους. Έπειτα από την εισαγωγή που φέρει τον τίτλο «Ο Νέρωνας, ένα ρόπτρο και το κονιάκ του Τσέχοφ» και στην οποία ο συγγραφέας-ποιητής θέτει τον προβληματισμό για μια υποτιθέμενη σύγκρουση της Τέχνης με τη Ζωή, ακολουθεί το πρώτο μέρος, όπου παρουσιάζεται το έργο των ποιητών Πάτρικ Κάβανα (Ιρλανδία, 1904-1967), Φίλιπ Λάρκιν (Αγγλία, 1922-1985), Ντέρεκ Γουόλκοτ (Σάντα Λουτσία, 1930-), Μίροσλαβ Χόλουμπ (Τσεχία, 1923-1998), Ζμπίγκνιεφ Χέρμπερτ (Πολωνία, 1924-1988) και Οσίπ Μαντελστάμ (Ρωσία, 1891-1938). Στα δοκίμια με τους χαρακτηριστικούς τίτλους «Η δικαίωση των ποιημάτων των αδικαίωτων» και «Η επίδραση της μετάφρασης», παρουσιάζονται επίσης ανθολογίες ιρλανδικής ποίησης και οι ποιητές της ανατολικής Ευρώπης. Στο δεύτερο μέρος, περιλαμβάνεται το δοκίμιο «Η κυβέρνηση της γλώσσας» που ενσωματώνει καίριες αναφορές στον Τ. Σ. Έλιοτ (Αγγλία, 1888-1965) της «Έρημης Χώρας» και των «Κουαρτέτων» και στο ποίημα του Χέρμπερτ «Το Ρόπτρο». Παρουσιάζονται επίσης, μέσα από κείμενα άλλων ποιητών, απόψεις για την ποίηση, τα όρια και τη «χρησιμότητά» της. Σημαντική θέση στο δεύτερο μέρος κατέχουν τα δοκίμια για τον Γουίσταν Χιου Όντεν (Αγγλία/ΗΠΑ, 1907-1973) και τον Ρόμπερτ Λόουελ (ΗΠΑ, 1917-1977), ενώ στο κείμενο με τίτλο «Ο ακάματος ήχος από αλογοπέταλα» καταγράφεται η πορεία προς την ολοκληρωμένη ποιητική έκφραση της Σύλβιας Πλαθ (ΗΠΑ, 1932-1963).

Στα δοκίμια αυτά ο Χίνι αποκρυσταλλώνει την προσφορά του καθενός/της καθεμιάς στην ακυβέρνητη γλώσσα που είναι το ποίημα και που εγκαθιδρύεται ως ύπαρξη ή ως «πραγματικότητα» ανάμεσα στην τέχνη και τη ζωή. Η γραφή του είναι επεξεργασμένη, καθώς ο ίδιος δεν εξασκεί μόνο την τέχνη της ποίησης, αλλά την έχει διδαχθεί και τη διδάσκει κιόλας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κείμενο είναι απροσπέλαστο για όποιον δεν φέρει ποιητική εξάρτυση, αλλά ότι απαιτεί μια διαφορετική προσήλωση από τον πεζό λόγο. Οι κρίσεις που εκφέρει ο Χίνι για το έργο των ποιητών είναι υποκειμενικές, αλλά θεμελιώνονται με την παράθεση ολόκληρων ποιημάτων ή εκτενών αποσπασμάτων που επιτρέπουν στον αναγνώστη να αντιληφθεί τι εννοεί, να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει μαζί του και οπωσδήποτε να μεταφερθεί στην επικράτεια της ίδιας της ποίησης.

Το ίδιο επεξεργασμένη είναι και η μετάφραση στα ελληνικά του Ερωτόκριτου Μωραΐτη. Οι υποσημειώσεις ενέχουν λειτουργία σχολιασμού του κειμένου, πέρ΄από τον πληροφοριακό τους ρόλο. Λείπουν όμως ορισμένα απαραίτητα, κατά την κρίση της υπογράφουσας, βιογραφικά στοιχεία για κάποιους ποιητές. Μία άλλη παρατήρηση αφορά το γιατί το συγκεκριμένο έργο του Χίνι άργησε τόσο να μεταφραστεί και να δημοσιευθεί ολόκληρο στα ελληνικά και μια προτροπή προς τους εκδότες να μην διστάζουν να διευρύνουν την παραγωγή τους εντάσσοντας έργα που δεν απευθύνονται μόνο στο «μέσο» (αν υπάρχει τέτοιος) αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ