Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΕΡΩΤΙΚΗ ΜΟΗΜΟΣΥΝΗ

04.01.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΕΡΩΤΙΚΗ ΜΟΗΜΟΣΥΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΛΕΥΘΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αθηνά Θεοδωρακοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-98120-1-6
Σελίδες
331

Συμφιλιώνοντας τον ερωτισμό με την καθημερινότητα

Η Esther Perel είναι ψυχολόγος με ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία και στη θεραπεία ζευγαριού. Διδάσκει στο πρόγραμμα του Διεθνούς Ινστιτούτου για το μετατραυματικό στρες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Οικογενειακής Θεραπείας (A.F.T.A.). Ζει στη Νέα Υόρκη με το σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους.

Το βιβλίο «Ερωτική νοημοσύνη» είναι μια ψυχανάλυση πάνω στο θέμα που απασχολεί τον κόσμο στο σύνολό του : τον ερωτισμό, την αγάπη, το σεξ, τη συμβίωση. Η συγγραφέας στην αρχή του βιβλίου παραθέτει μια εισαγωγή, στην οποία παρουσιάζει αρκετά στοιχεία από τη δική της ζωή, προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα οικειότητας ανάμεσα στην ίδια και τον αναγνώστη. Στη συνέχεια αναφέρεται γενικά στον ερωτισμό και στα προβλήματα που υπάρχουν στα ζευγάρια τη σύγχρονη εποχή. Και όταν μιλάει για ζευγάρια εννοεί κάθε είδους ζευγάρι, αφού η εμπειρία της τής επιτρέπει μια τέτοια ανάλυση.

Αφού, λοιπόν, δίνει μια πιο σφαιρική εικόνα του θέματος, έπειτα εισχωρεί στο κύριο ζήτημα της ερωτικής συνύπαρξης των ανθρώπων. Θέτοντας καίρια ερωτήματα, όπως «γιατί οι άνθρωποι, όταν αποκτούν οικειότητα, μειώνουν το σεξ;» και διάφορα άλλα, στηριζόμενη σε έρευνες, αλλά και σε παραδείγματα «ασθενών» της, η Perel επιτυγχάνει να δώσει απαντήσεις που γίνονται κατανοητές από τον καθένα. Προτείνει λύσεις, αλλά και διάφορες τεχνικές, οι οποίες βοηθούν τον άνθρωπο, όχι μόνο στην αποφυγή των λανθασμένων διεξόδων, αλλά και στη διατήρηση του ερωτισμού προς το σύντροφό του.

Στον τίτλο του κειμένου αυτού χρησιμοποίησα τον υπότιτλο του εξώφυλλου, διότι τον βρήκα εξαιρετικά πετυχημένο, σχετικά με το θέμα και το ύφος του βιβλίου. Η απλότητα της γλώσσας και η απλουστευμένη ανάλυση κάνει το ζήτημα πιο κατανοητό στον αναγνώστη. Επίσης θετικό είναι ότι η Perel στηρίζεται σε παραδείγματα, αλλά και σε συγκεκριμένα στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της, γεγονός που δίνει μια πιο επιστημονική διάσταση στο κείμενο. Πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι ότι η συγγραφέας δεν υποδεικνύει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος, αλλά παρουσιάζει με αναλύσεις τις συνέπειες που κάθε πράξη μπορεί να έχει στην ερωτική διάθεση και πορεία του ανθρώπου. Αναλύει διεξοδικά τους δρόμους που κάνουν τη συνύπαρξη να γίνεται φενάκη του ερωτισμού. Τέλος, οφείλω να σημειώσω πως βρήκα ιδιαίτερα εύστοχο και το εξώφυλλο του βιβλίου.

Το έργο της Esther Perel είναι μια ουσιώδης τομή στην καθημερινότητα του ατόμου και στα προβλήματα που εστιάζονται στη συμβίωση και το σεξ, το πάθος και την αγάπη, τα συναισθήματα και τη ρουτίνα. Η μετάφραση της Αθηνάς Θεοδωρακοπούλου είναι εξαιρετική.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ