Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

16.12.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
PRINTA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αλεξάνδρα Δημητριάδη, Γεράσιμος Ιωαννίδης
Κατηγορία
ISBN
960-7408-61-6
Σελίδες
203

Στο μυαλό του Pablo Picasso

Κάθε πίνακας είναι μια στάλα από το αίμα μου
                                                               P. Picasso

''Ζωγραφίζω τα πράγματα όπως τα σκέφτομαι και όχι όπως τα βλέπω''. Αυτή είναι η φράση-κλειδί για το έργο του τελευταίου μεγάλου ζωγράφου του εικοστού αιώνα, του Pablo Picasso, που μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου αποκωδικοποιεί την καλλιτεχνική του οπτική, αλλά μιλάει επίσης για τον έρωτα και την πολιτική ενταγμένα πάντα μέσα στην τέχνη του.

Ευτυχώς για τον αναγνώστη που θέλει να ακολουθήσει τη σκέψη του Picasso, δεν πρόκειται για ένα στρυφνό, θεωρητικό κείμενο -άλλωστε ο ίδιος υπήρξε άνθρωπος της δράσης και όχι θεωρητικός-, αλλά για αποσπάσματα από συνεντεύξεις και συνομιλίες με φίλους του, διαλεγμένα επιμελώς από τον Δρ. Ε. Καρτάκη και χωρισμένα σε θεματικά κεφάλαια, γεγονός που κάνει το κείμενο ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστο - αρκεί ν' αγαπά κάποιος την τέχνη.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδύεται ένα φωτεινό, κοφτερό μυαλό που αναζητά όχι απλώς το καινούριο αλλά την ανατροπή σε όλα όσα είναι γνωστά και δεδομένα, ενώ παράλληλα διαλύεται η λανθασμένη αντίληψη για το έργο του που τον θεωρεί αφηρημένο ζωγράφο: αν και η ζωγραφική του υπήρξε ακατανόητη για μια μεγάλη μερίδα του κοινού -ειδικά η περίοδος του κυβισμού-, η έμπνευσή του βρίσκεται στέρεα ριζωμένη στην πραγματικότητα, φιλτραρισμένη μέσα από τη δική του οπτική. Με αφορμή ένα ρόδι, ένα γυμνό σώμα, μια καρέκλα, ακόμα και μια κατσαρόλα, αφηγείται μια ιστορία ή πιο σωστά, όπως λέει ο ίδιος, δημιουργεί μια παραβολή που περικλείει τις σκέψεις του για τον κόσμο και τον άνθρωπο.

Ο λόγος του Picasso, που αποδίδουν άριστα οι μεταφραστές, είναι χειμαρρώδης, συχνά ποιητικός (άλλωστε ήταν και ποιητής), κάποτε και προκλητικός, ενώ διακρίνεται από ένα ιδιαίτερης ποιότητας χιούμορ που αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά του ''ιερού τέρατος'' της ζωγραφικής. Η προσεγμένη έκδοση συμπληρώνεται με τη βιογραφία του καθώς και με αρκετά έργα του, δίνοντας το έναυσμα στον αναγνώστη να εντρυφήσει περαιτέρω στην καλλιτεχνική του δημιουργία. Εν κατακλείδι, ένα βιβλίο που όχι μόνο θα σας βάλει στο μυαλό του Pablo Picasso, αλλά και θα το απολαύσετε επίσης μέχρι τέλους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ