Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΣΠΥΡΙΔΩΝ: Ο ΑΛΛΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

20.11.2019
facebook email
ΣΠΥΡΙΔΩΝ: Ο ΑΛΛΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Λύντια Τρίχα
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-629-4
Σελίδες
848
Φιλελεύθερος πολιτικός ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ο διπλωμάτης και λόγιος Σπυρίδων Τρικούπης (1788-1873), υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρώτος πρεσβευτής της στο Λονδίνο. Ένας από τους ηγέτες του αγγλικού κόμματος, βαθύτατα συνταγματικός και θαυμαστής του βρετανικού πολιτεύματος, έντιμος, νηφάλιος, πιστός μέχρι τέλους στον φιλελευθερισμό και τον πατριωτισμό του, υπήρξε ο κατεξοχήν πολιτικός της μετριοπάθειας και ήταν αυτός που μύησε τον γιό του Χαρίλαο στον κοινοβουλευτισμό και του ενέπνευσε τον σεβασμό προς το Σύνταγμα. Την πολιτική του δράση ελάχιστοι τη θυμούνται. Στη συλλογική μνήμη έχει μείνει κυρίως ως ο ιστοριογράφος της Ελληνικής Επανάστασης.

Όταν γεννήθηκε, την ίδια ακριβώς χρονιά με τον λόρδο Βύρωνα, ζούσε ακόμη ο Μότσαρτ, ενώ ο Μπετόβεν δεν είχε γίνει ακόμη γνωστός. Ο Γκαίτε ήταν μεσήλικας, και ο Σίλερ στο άνθος της ηλικίας του. Μεσήλικες ήταν οι ζωγράφοι Νταβίντ και Γκόγια. Ο Ροσίνι και ο Ντελακρουά δεν είχαν γεννηθεί ακόμη, ενώ ο Βολταίρος και ο Ρουσσώ είχαν πεθάνει προ δεκαετίας. Καταγόμενος από οικογένεια προυχόντων του Μεσολογγίου, μορφώθηκε κοντά σε δασκάλους με πανελλήνια φήμη, ενώ η γνωριμία του με τον λόρδο Γκίλφορντ, τον Άγγλο φιλέλληνα που ίδρυσε την Ιόνιο Ακαδημία, του έδωσε τη δυνατότητα να ζήσει μερικά χρόνια της νεότητάς του στο Λονδίνο, στη Νάπολη και στο Παρίσι, και να παρακολουθήσει μαθήματα λατινικών, αρχαιολογίας και φιλολογίας στα εκεί πανεπιστήμια.

Η αφήγηση της ζωής του καλύπτει τρεις διαδοχικές περιόδους, την Τουρκοκρατία, την Ελληνική Επανάσταση και την βασιλεία του Όθωνα, ενώ τα πνευματικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται από την ποίηση έως τη γλωσσολογία και την ιστοριογραφία.

Η δεκαετία 1823-1833 υπήρξε η σημαντικότερη της ζωής του. Στο πολιτικό πεδίο, κατά τη διάρκειά της, του δόθηκε η ευκαιρία να διαδραματίσει έναν, αν όχι πρωτεύοντα πάντως πολύ ουσιαστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου. Ασκώντας τα καθήκοντά του επί τρεις θητείες ως πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο, έζησε από κοντά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της Βικτωρίας, είδε τα αποτελέσματα της Βιομηχανικής Επανάστασης, αλλά και των εκτεταμένων επαναστάσεων του 1848, που συντάραξαν την Ευρώπη.

Η Λύντια Τρίχα ανασυνθέτει τη γεμάτη ζωή του Σπυρίδωνος Τρικούπη. Ανασυνθέτει τις επιτυχίες του σε εκλογές, σε πολιτικές επιλογές, στα πνευματικά του επιτεύγματα, αλλά και τις έντονες απογοητεύσεις του για το μέλλον της Ελλάδας, ακόμη τις οικογενειακές στιγμές μεγάλης ευτυχίας αλλά και μεγάλης δυστυχίας, ανείπωτης χαράς με τη γυναίκα του και τα παιδιά του, αβάσταχτης λύπης για τους νεκρούς του.

Επειδή οι υπάρχουσες βιογραφίες του Τρικούπη είναι συνοπτικές, την οδήγησε να ανατρέξει σε αρχειακές πηγές, δημοσιευμένες ή ανέκδοτες. Πλαισιώνει την εξιστόρηση των σημαντικών γεγονότων με την καταγραφή μικρών λεπτομερειών, αναδιφώντας παράλληλα τη γεμάτη χιούμορ και αυτοσαρκασμό αλληλογραφία του, με αποτέλεσμα να προσφέρει στον αναγνώστη όχι μόνο μια πλήρη εικόνα της προσωπικότητας του Τρικούπη, αλλά και της περιρέουσας ατμόσφαιρας της εποχής του. Η ματιά της και η κρίση της είναι αντικειμενικές, με αποτέλεσμα, ενώ δείχνει να τον συμπαθεί να μην τον μυθοποιεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ