Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΝΑΝΑ

28.06.2019
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΝΑΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
SESTINA
Συγγραφέας
Ευαγγελία Κουλιζάκη
Κατηγορία
ISBN
978-618-5403-03-4
Σελίδες
61
                                                     Πάνδημες Αφροδίτες των μπουντουάρ

Με ρέουσα και ποιητική γραφή η Ευαγγελία Κουλιζάκη, συγγραφέας και εκδότης της Sestina, μας παρουσιάζει σε αυτήν την καλαίσθητη έκδοση τα πορτρέτα γυναικών που στην εποχή τους, στο Παρίσι του 19ου αιώνα, έκαναν θραύση στον ανδρικό πληθυσμό της αστικής τάξης και της αριστοκρατίας, ως εταίρες πολυτελείας: γυναίκες που στις «δόξες τους» είχαν το κοσμικό Παρίσι στα πόδια τους ίσως λιγότερο με την ομορφιά τους, και περισσότερο με την προσωπικότητά τους, τα καπρίτσια τους και κυρίως με τον μύθο τους, όπως τον καλλιέργησε με τέχνη η καθεμία γύρω από το όνομά της. Τον μύθο του θηλυκού που ανήκει σε όλους (πιο σωστά σε όσους έχουν να πληρώσουν τον πολυέξοδο βίο του) αλλά ταυτόχρονα σε κανέναν, εξ ου και παραμένει άπιαστο και ποθητό σαν ιδανικό. Ή σαν είδωλο.

Έχοντας διαβάσει τη «Νανά» του Εμίλ Ζολά σε πολύ νεαρή ηλικία (και έχοντας εντυπωσιαστεί από μια φράση που η ηρωίδα επαναλάμβανε όταν βρισκόταν σε δυσκολίες), χάρηκα που την ξανασυνάντησα στις σελίδες του βιβλίου, μέσα από τις ιστορίες των πραγματικών γυναικών από τις οποίες «γεννήθηκε» ως έμπνευση για τον συγγραφέα. Και είναι στ’ αλήθεια γοητευτικές αυτές οι ιστορίες των εταίρων (για κάποιες εξ αυτών η έκδοση περιλαμβάνει και φωτογραφίες τους), τόσο που καταλαβαίνεις σε μεγάλο βαθμό γιατί ασκούσαν ανάλογη γοητεία και οι ίδιες: η άνοδος και η πτώση τους στο στερέωμα της κοσμικής ζωής, ο σπάταλος βίος τους, οι σκανδαλώδεις για την εποχή δημόσιες εμφανίσεις τους, οι ακρότητες των εραστών τους και οι τρόποι που μηχανεύονταν εκείνες για να τους καταστήσουν «θύματά» τους, αντιστρέφοντας τους ρόλους της κυριαρχίας ανάμεσα στα δύο φύλα στην πατριαρχική κοινωνία. Εδώ δεν συναντάμε εξαθλιωμένες Φαντίνες όπως στους «Άθλιους» του Ουγκώ, που αναγκάζονται να εκπορνευθούν λόγω των κοινωνικών συνθηκών, αλλά γυναίκες που σε μεγάλο βαθμό επέλεξαν τον βίο της εταίρας. Και αυτό καθιστά μια τεράστια διαφορά.

Η αφήγηση της Ευαγγελίας Κουλιζάκη που επιχειρεί ταυτόχρονα με την εξιστόρηση μία ψυχολογική και κοινωνική προσέγγιση της ζωής των εταίρων, και την εμπλουτίζει με λογοτεχνικές αναφορές, προσθέτει κατά πολύ στο ενδιαφέρον της ανάγνωσης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ