Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

LE LANGAGE DES DIEUX

10.05.2019
facebook email
LE LANGAGE DES DIEUX
Εκδοτικός Οίκος
ΡΩΜΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5140-67-0
Σελίδες
198
Στη χώρα της προχειρότητας, της λογοκλοπής, του ωχαδερφισμού του στιλ «σιγά, βρε αδερφέ, όλοι δικοί μας είμαστε!», στην ιλαροτραγική χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» σχεδόν σοκάρομαι μελετώντας εδώ και μήνες τον κατατοπιστικό και διαυγή τόμο, έργο σημαντικό μιας τόσο εμβριθούς καθηγήτριας Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου που ξέρει να εκστομίζει τον δικό της πρωτότυπο λόγο χωρίς να αδικεί τις πηγές και χωρίς να κρύβει κάτω από το χαλί τις διακειμενικές αναφορές της. Είναι τέτοιος ο σεβασμός για το ποιητικό κι ερευνητικό της έργο που δεν μπορώ να εκφραστώ όπως επιβάλλει ο νηφάλιος αποστασιοποιημένος στοχασμός, γι’ αυτό συνθέτω εν βρασμώ ένα ποίημα και της το αφιερώνω:

Στην ποιήτρια Ζωή Σαμαρά με άπειρο σεβασμό…

«Le langage des dieux» sommes-nous?
Le langage des lieux sommes nous!!!

Ζωή Σαμαρά, «είδες τις λέξεις να χορεύουν»,
τις ακολούθησες, πέρασε μέρα πάνω στη μέρα
«κι είναι πολύ μακριά η Δύση», γιατί στον δρόμο
που πορεύεσαι τον πνευματικό, στο δρολάπι
της ενδόξου Αρετής, εξοχότατος Ήλιος
Κι ανέσπερος Ανατολή …

26/4/2017.

Επανερχόμενοι όμως σε αυτόν τον διακριτικό τόμο που θα έπρεπε να έχουν στη βιβλιοθήκη τους όλοι όσοι θέλουν να λέγονται «επαρκείς αναγνώστες», λογοτέχνες, καλλιτέχνες, κριτικοί (και άλλα είδη εισαγόμενα ή «εδώδιμα-αποικιακά»!), θα σας επισημάνω το κεφάλαιο (σελ. 81-95) που αναφέρεται στα περίφημα «Δοκίμια» του Montaigne και ειδικά το υποκεφάλαιο 3. Esthétique de l’obscurité με το οποίο συμφωνώ χίλια τοις εκατό κι άνευ επιφυλάξεως υπερεθεματίζω. Ο χώρος κι ο χρόνος περιορισμένος γι’ αυτό παραθέτω για τους γαλλομαθείς και γαλλοτραφείς, προς τους οποίους απευθύνεται αυτό το πολύτιμο βιβλίο, το καταληκτικό απόσπασμα αυτού του υποκεφαλαίου:
«Et comme “Les paroles redictes ont, comme autre son, autre sens”, chaque nouveau lecteur qui redit le texte ajoute un pas au rite de la lecture, une goutte à la profondeur du texte et donc augmente l’obscurité qu’il voulait faire dissiper. Je termine, comme j’ai commencé, par une phrase tirée de “De l’experience”, et qui s’appliquerait à cette exposé: Qui ne diroit que les glosses augmentent les Doubles et l’ignorance…?» (σελ. 95).

Αναζητείστε το και κρατήστε το ως κόρην οφθαλμού. Φυλάξτε το για τα εγγόνια σας. Είναι διαχρονικό και ισχυρό ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα χωροχρονικά συμφραζόμενα. Και κυρίως, μην το δανείζετε! Κανένας φανατικός βιβλιόφιλος δεν θα το αποστερηθεί ξανά. Δεν σας επιστραφεί ποτέ, ιδίως αν έχει ιδιόχειρη αφιέρωση από την ίδια τη Δασκάλα που έχει περάσει στην Αθανασία διά του έργου της χωρίς να έχει ανακηρυχθεί και τυπικώς «αθάνατη». Ξέρετε, η Αθανασία είναι μια κατάσταση του μυαλού, όταν υπερβεί τα συνήθη όρια και προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του στα όρια του εφικτού, πάντα!

Δηλώνω ανυπόκριτος θαυμαστής κι ακόλουθος της ποιήτριας Ζωής Σαμαρά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ