Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

16.03.2019
facebook email
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-7301-1
Σελίδες
437
Είναι πραγματικά απαραίτητη η έκδοση μιας «Ιστορίας της αστυνομικής λογοτεχνίας» στη χώρα μας; Η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα καταφατική. Πέρα από τον προφανή λόγο, δηλαδή το γεγονός ότι η χρονική συγκυρία ευνοεί μια τέτοια έκδοση, καθώς η αστυνομική λογοτεχνία –εγχώρια και ξένη– διανύει την πιο επιτυχημένη περίοδό της, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Παραγνωρισμένη από τους διανοούμενους, στιγματισμένη ως «παραλογοτεχνία», η αστυνομική λογοτεχνία –σε παγκόσμιο επίπεδο– παραμελήθηκε από ακαδημαϊκούς και μελετητές. Η μεγάλη εκδοτική άνθιση που γνωρίζει το είδος τις τελευταίες δεκαετίες στρέφει το ενδιαφέρον των μελετητών σε αυτό και διάφορες μελέτες και εκδόσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Από το “The Cambridge Companion to Crime Fiction” (Cambridge University Press, 2006) έως το πρόσφατο “Crime Fiction as World Literature” (Bloomsbury, 2017) γίνεται μια προσπάθεια μελέτης και εμβάθυνσης στο είδος είτε ως δείγμα εθνικής λογοτεχνίας είτε στον άξονα των θεματικών συγκρίσεων αστυνομικών μυθιστορημάτων διαφορετικών χωρών. Το βιβλίο του Φίλιππου Φιλίππου «Η ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας: Ο Γιάννης Μαρής και οι άλλοι» εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία, προσπαθεί να χαρτογραφήσει την πορεία του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα από την εμφάνιση του είδους μέχρι τις μέρες μας.

Ο υπότιτλος του βιβλίου προϊδεάζει για την εστίαση στον Γιάννη Μαρή και στα μυθιστορήματά του, όσο και για τη δομή του, με άλλα λόγια την πορεία της αστυνομικής λογοτεχνίας πριν, παράλληλα και μετά τη λογοτεχνική δράση του συγγραφέα. Ο ίδιος ο Φίλιππος Φιλίππου ισχυρίζεται ότι το πόνημά του δεν είναι επιστημονική μελέτη, αλλά μια καταγραφή της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Ας μας επιτραπεί να διαφωνήσουμε μαζί του, καθώς πέρα από την εξαντλητική βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα στην οποία προέβη, ο συγγραφέας εξετάζει σφαιρικά το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος: από το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα («Το μυστικό της ζωής του Πέτρου Βερίνη» της Ελένης Γ. Βλάχου), τα αστυνομικού ενδιαφέροντος περιοδικά «Μάσκα» και «Μυστήριον» έως τον Γιάννη Μαρή και τους συγχρόνους του, το είδος εντάσσεται τόσο στην κοινωνική όσο και στην πολιτιστική πραγματικότητα. Εγκλήματα που συγκλόνισαν τη χώρα, η σχεδόν εχθρική διάθεση της αριστερής διανόησης απέναντι στην αστυνομική λογοτεχνία, συγγραφείς που γνώρισαν επιτυχία, αλλά σήμερα έχουν ξεχαστεί, το αστυνομικό μυθιστόρημα/θεατρικό έργο στο θέατρο και τον κινηματογράφο, όλα περνούν από τις σελίδες του βιβλίου του κου Φιλίππου και φυσικά βοηθούν τον αναγνώστη να σχηματίσει μια εικόνα της εξελικτικής πορείας του είδους μέχρι τις μέρες μας.

Βέβαια το κέντρο βάρους είναι ο Γιάννης Μαρής, η ιστορία του, το δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό του έργο, οι ανησυχίες του, οι επιδράσεις που δέχτηκε από την ξενόγλωσση αστυνομική παραγωγή και ιδιαίτερα από τον Ζορζ Σιμενόν. Ο συγγραφέας αφιερώνει ένα μέρος του βιβλίου στη μετά τον Μαρή αστυνομική γραφή, φτάνοντας στο σήμερα και ολοκληρώνοντας τον χάρτη της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

Αποφεύγοντας τον σκόπελο της ξερής καταγραφής βιβλίων, επιλέγοντας τη ζωντανή, καθημερινή γλώσσα, ο συγγραφέας καθιστά το βιβλίο του προσιτό και ευχάριστο στον αναγνώστη, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους λεπτομερείς καταλόγους με τα ελληνικά έργα αστυνομικής λογοτεχνίας που έχουν εκδοθεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ