Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΜΑΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ

16.10.2008
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΜΑΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2355-9
Σελίδες
348

Το πάθος των τόπων και της ιστορίας

Η Μαριάννα Κορομηλά γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1949. Εργάστηκε για χρόνια ως ξεναγός και ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στη δημόσια, κυρίως, αλλά και στην ιδιωτική ραδιοφωνία. Το 1977 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Παρίσι (Ιστορία και Φιλοσοφία). Ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρίας Πανόραμα, ακολούθησε με επιμονή και συνέπεια τα ίχνη των Ελλήνων στη Μαύρη Θάλασσα και το 1988 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Στη «Μαρία των Μογγόλων», η Κορομηλά κάνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό την ιστορία της Μαρίας Κομνηνής Παλαιολογίνας, νόθας κόρης του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου, η οποία σε ηλικία 12-13 ετών, το 1264-1265, στάλθηκε από τον πατέρα της για να παντρευτεί τον Μεγάλο Χαν των Μογγόλων, Χουλαγκού. Μέχρι να φθάσει όμως στη μακρινή χώρα των Μογγόλων, ο Χουλαγκού πεθαίνει και η μικρή Μαρία παντρεύεται τον γιο του. Στο πρόσωπό της η συγγραφέας βλέπει όλες τις κόρες, «φυσικά» τέκνα ή μη, που θυσιάστηκαν στο βωμό της εξωτερικής πολιτικής του Βυζαντίου.

Το βιβλίο της Κορομηλά δεν είναι μυθιστόρημα. Ανήκει, εξάλλου, στη σειρά «Η κουζίνα του ιστορικού» των εκδόσεων Πατάκη, την οποία διευθύνει ο Μισέλ Φάις. Η διευκρίνιση αυτή κρίνεται ως απαραίτητη προκειμένου να αποτιμηθεί σωστά. Στις σελίδες του, ο αναγνώστης δεν θα βρει ατράνταχτες αλήθειες ούτε γαργαλιστικές λεπτομέρειες, βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα ή στο δημιουργικό οίστρο της συγγραφέως. Η αποκάλυψη της «ταυτότητας» της Μαρίας θα γίνει με διαδοχικές προσεγγίσεις, από διαφορετικές πλευρές και με διαφορετικούς τρόπους, και με την επιστράτευση όλων των εργαλείων του ιστορικού και όχι μόνο του ιστορικού: έρευνα πηγών, επιτόπιες επισκέψεις, γενικότερα διαβάσματα. Επιπλέον, η ιστορία της Μαρίας θα συνδυαστεί με την ιστορία της μακράς ενασχόλησης της Κορομηλά μαζί της: από τα φοιτητικά χρόνια στο Παρίσι έως την επιστημονική και βιολογική ωρίμανση. Αφετηρία είναι μία εικόνα στη Μονή της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Μαρία εμφανίζεται ικέτης στα πόδια του Χριστού, και μία επιγραφή «…ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ Η ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΓΟΥΛΙΩΝ, ΜΕΛΑΝΗ Η ΜΟΝΑΧΗ» [Ανδρονίκου του Παλαιολόγου η κυρά των Μουγουλίων, Μελάνη η μοναχή]. Η Κορομηλά θα συμπληρώσει στο τέλος τη μισοσβησμένη επιγραφή, δίνοντας τη δική της εκδοχή.

Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα βρει επίσης σκέψεις και απόψεις για διαχρονικά «κακώς κείμενα» της νεοελληνικής πραγματικότητας. Αυτό, όμως, που κυρίως διατρέχει τις σελίδες του, είναι το πάθος για την ιστορία και την ανακάλυψη ξεχασμένων πτυχών της, πάντα σε σχέση με τον τόπο όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Κι εκείνο που καθιστά την «περίπτωσή» του ξεχωριστή, είναι η σύνδεση μίας από τις Μαρίες, «ανήλικες νυφούλες», του Βυζαντίου με τη συγγραφέα. Είναι κι οι δυο γυναίκες και φλέγονται από την επιθυμία για ζωή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ