Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

27.06.2018
facebook email
Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας
William McNeill
Μετάφραση
Νίκος Ρούσσος
Κατηγορία
ISBN
978-960-569-759-4
Σελίδες
400
Ο Γουίλιαμ Χάρντι Μακνίλ σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, όπου και σταδιοδρόμησε ακαδημαϊκά. Θεωρείται κορυφαία μορφή της ιστορικής επιστήμης και πρωτοπόρος στο άνοιγμά της σε παγκόσμια κλίμακα. Το 1944 βρέθηκε, ως βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος του Αμερικανού πρέσβη, στην Αθήνα, όπου και υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των Δεκεμβριανών. Στην Ελλάδα έμεινε έως τον Ιούνιο του 1946, ζώντας από κοντά την αναζωπύρωση του εμφύλιου διχασμού, μια εμπειρία που τον σημάδεψε ανεξίτηλα και τον έδεσε στη χώρα μας για όλη του τη ζωή. Έκτοτε δεν παρέλειψε να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα μας και να την επισκέπτεται τακτικά. Το κυρίως επιστημονικό έργο του δεν αφορά την Ελλάδα. Έγινε αρχικά γνωστός με το μνημειώδες έργο «Η άνοδος της Δύσης» (1963). Συγγραφέας τριανταπέντε βιβλίων και δεκάδων άρθρων, έφυγε πλήρης ημερών το 2016.

Στο βιβλίο του «Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», γραμμένο τη διετία 1976-1977, συμπυκνώνει τα πορίσματά του για τη χώρα μας. Ο Μακνίλ ανατέμνει ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία της Ελλάδας, τη μεταμόρφωση του ανθρώπινου βίου που συντελέστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τη μετάβαση στη νεωτερικότητα. Ο Μακνίλ αναλύοντας την Ελλάδα ανακαλύπτει σε αυτήν στοιχεία που την καθιστούν ιδιαίτερη και αξιοσημείωτη. Τούτο το επιτυγχάνει συνδυάζοντας την πολιτική ιστορία και την κοινωνιολογική ματιά με μια ανθρωπολογική προσέγγιση και ένα εντελώς πρωτότυπο για την εποχή και τη χώρα «οικολογικό» ερμηνευτικό πλαίσιο το οποίο εδράζεται πάνω στη γεωγραφία, τη δημογραφία και την παραγωγή.

Ως κομβικά στοιχεία του συναρπαστικού ψυχογραφήματός του για την Ελλάδα, θα επισημάνουμε: α) την οξυδερκή κοινωνιολογική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο συνδυάζονται παράδοση και νεωτερικότητα, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στον αστικό χώρο β) την πρωτότυπη ιστορική ερμηνεία του ελληνικού Εμφυλίου, που επικεντρώνεται σε παράγοντες όπως η γεωγραφία, το κλίμα, η διαφορά ορεινών και πεδινών περιοχών και η σημασία ενός τόπου να θρέψει ολόκληρο τον πληθυσμό του γ) τη μοναδική «ψυχογραφική» ανάλυση της δισυπόστατης φύσης της νεοελληνικής ιδιοσυγκρασίας και συνεπακόλουθης σύγκρουσης ανάμεσα στην ηρωική/ρομαντική της διάσταση από τη μία και την πρακτική/εμπορική από την άλλη και δ) την περιγραφή της Ελλάδας στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν συνυπήρχαν δίπλα δίπλα το αγροτικό και το αστικό στοιχείο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ζωντανή και ενδιαφέρουσα αφήγηση, που δείχνει πόσα πράγματα έχουν αλλάξει μέσα στα τελευταία σαράντα χρόνια, αλλά και πόσα παραμένουν αμετάλλακτα.

Όπως έγραψε σε ένα άρθρο το 1981, ο ρόλος των ιστορικών δεν είναι απλώς να τεκμηριώνουν με κάθε λεπτομέρεια το οτιδήποτε έγινε στο παρελθόν, αλλά να συνθέτουν τα πορίσματά τους έτσι ώστε να δομούν αφηγήματα που να βοηθούν τις κοινωνίες να ξεπεράσουν τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά τους και να προοδεύουν.

Ο Μακνίλ καταθέτει με συναρπαστική γραφή μια ολοκληρωμένη ματιά στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο που δίνει πολλές απαντήσεις για σύγχρονες αβεβαιότητες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ