Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΕΝΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

13.06.2018
facebook email
ΕΝΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΓΕΛΑΚΗ
Συγγραφέας
Λευτέρης Παπακώστας
Κατηγορία
ISBN
978-960-616-028-8
Σελίδες
422
Ένα σημαντικό πόνημα, που καλύπτει από αυστηρά επιστημονική σκοπιά με αποστασιοποιημένο τρόπο τα κενά και τις απορίες κάθε μελετητή της Ιστορίας σε σχέση με τη δολοφονία-θυσία του πρώτου Κυβερνήτη της Νέας Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του τόμου σε σχέση με άλλους προγενέστερους έγκειται στην απόπειρα ψυχογραφίας του θύματος, όπου εμφαίνονται σαφώς οι εγγενείς αδυναμίες του χαρακτήρα του κι ο κάπως μονολιθικός κι ασυμβίβαστος πολιτικός του οραματισμός που έριχνε διαρκώς «λάδι στη φωτιά» στις νομοτελειακές κι αναπόφευκτες εν πολλοίς συγκρούσεις των μεσαιωνικών φεουδαρχών, των κοτζαμπάσηδων και των «δωσίλογων» που έθεταν διαρκώς το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από τα όποια ιδανικά για μια πατρίδα ελεύθερη και δημοκρατική.

Είναι ενδιαφέρουσα η κραυγαλέα έλλειψη διπλωματικότητος, υποχωρητικότητος, ελιγμών από έναν διπλωμάτη διεθνών περγαμηνών, ο οποίος όμως φαινόταν καθημερινώς ολοένα και πιο αδύναμος να διοικήσει ρέπων ενδεχομένως προς την απολυταρχία για ένα διάστημα, κάτι που του στοίχισε την ίδια τη ζωή του.

Αυτό το βιβλίο καταβροχθίζεται ως μυθιστόρημα, γιατί με μια πολυπρισματική ανάλυση επιτυγχάνεται στο μυαλό του κάθε ενός συνδημιουργικού αναγνώστη κι ένα άλλο μυθοπλαστικό αφήγημα τεραστίου ενδιαφέροντος πέρα από την ιστορική πιστότητα των όποιων ερμηνειών υποβάλλονται ή αναφύονται υποφώσκουσες.

Ο Λευτέρης Παπακώστας με τη μακρά δημοσιογραφική του πείρα είναι πλήρης κάτοχος των εκφραστικών του μέσων και μάστορας της ελληνικής γλώσσας τόσο που θαρρείς πως τον ακούς να σου μιλάει. Φυσικά, αυτή η προφορικότητα ενισχύει το στοιχείο της δραματικότητας κι απαλύνει τον σχολαστικό χαρακτήρα αυτού του ιστορικού πονήματος που «χωρίς φόβο και πάθος» διαβάζεται με την περιέργεια της ανακάλυψης των κακοδαιμονιών που ακόμα κατατρύχουν το ελληνικό κράτος, το οποίο βασίστηκε εξαρχής στο κουκούλωμα αντιπαλοτήτων και συμφερόντων αλλότριων με τα Ιδεώδη του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης που γέννησαν τη μεγάλη ελληνική εθνεγερσία.

Τελικά, οι Έλληνες είμαστε ένα άθροισμα ατόμων, ατομικοτήτων και υπερμεγεθών εγωισμών, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το «εμείς» έρχεται πάντα σε δεύτερη μοίρα και το συλλογικό θυσιάζεται πάντα στον βωμό του ατομικού συμφέροντος. Ακριβώς όπως θυσιάστηκε ως αμνός ο ιδεαλιστής, αφιλοκερδής κι ανιδιοτελής Πρώτος Κυβερνήτης της ταλαιπώρου Ελλάδας μας, τον οποίον οφείλουμε να θυμόμαστε με ρομαντική νοσταλγία, γιατί τουλάχιστον αυτός ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και «να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρα», ενώ τα όποια μετεπαναστατικά και προ-επαναστατικά «γαϊδούρια» ήθελαν το καθένα για τον εαυτό του «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Κι αν καταφεύγω συχνά σε λαϊκές παροιμίες είναι γιατί ο απλός και καλοπροαίρετος λαός είναι ο μόνος χαμένος κι αναξιοπαθής, την ώρα που οι άλλοι χτίζουν εις βάρος του τζάκια (που καπνίζουν όμως και γυρίζουν τον καπνό πίσω). Η μουτζούρα αυτή μας έχει πνίξει εδώ και διακόσια χρόνια και πυροδοτεί κυκλικά φαινόμενα Κρίσης όπου καθίσταται σαφές ότι το όλον σύστημα είναι οικοδομημένο πάνω σε σαθρά, σαθρότατα (έως ανύπαρκτα) θεμέλια…

Ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει στο προσκεφάλι κάθε μαθητή, κάθε Έλληνα. Μόνον αναγνωρίζοντας τα λάθη του παρελθόντος μπορούμε ενδεχομένως ν’ αποφύγουμε την επανάληψή τους στο μέλλον.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν οικοδόμος ενός δυτικοευρωπαϊκού δημοκρατικού νεοελληνικού κράτους που είχε όμως βαθιές μεσαιωνικές κι ανατολίτικες ρίζες, από τις οποίες αρδεύεται ακόμα και σήμερα…

Διαβάστε αυτό το βιβλίο για να μη μετρήσουμε καινούργια θύματα. Αλίμονο στη χώρα που χρειάζεται διαρκώς ήρωες, σαν τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ