Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ CIA

07.06.2018
facebook email
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ CIA
Εκδοτικός Οίκος
ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Συγγραφέας
Tim Weiner
Μετάφραση
Γιώργος Βογιατζής
Κατηγορία
ISBN
978-960-446-092-2
Σελίδες
676
Με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διέθεταν αξιόλογες υπηρεσίες πληροφοριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το τέλος του οι υπηρεσίες αυτές ήταν ανύπαρκτες. Ο σχεδιασμός για τη σύσταση της CIA ήταν εντελώς επιπόλαιος. Τη δεκαετία του 1950, τις τάξεις της θα επανδρώσουν χιλιάδες Αμερικανών. Προκειμένου να επιβιώσει ως θεσμός στην Ουάσιγκτον, η υπηρεσία έπρεπε πάνω απ’ όλα να έχει την εμπιστοσύνη του προέδρου. Ωστόσο σύντομα αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνο να του λέει όσα εκείνος δεν ήθελε να ακούσει. Οι αναλυτές της CIA έμαθαν να συμμορφώνονται με τις καθιερωμένες αντιλήψεις. Παρερμήνευσαν τις προθέσεις και τις δυνατότητες των εχθρών των ΗΠΑ, δεν υπολόγισαν την ισχύ του κομμουνισμού και έπεσαν έξω όσον αφορά την απειλή της τρομοκρατίας.

Ο απώτατος απόηχος της CIA κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν να υποκλέπτει τα σοβιετικά μυστικά, με τη στρατολόγηση διπλών πρακτόρων, τη στιγμή που η υπηρεσία δεν είχε ποτέ στη διάθεσή της έναν κατάσκοπο με πραγματική γνώση των όσων συνέβαιναν στο Κρεμλίνο. Ο αριθμός των Σοβιετικών κατασκόπων που μπορούσαν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες –όλοι τους εθελοντές, όχι στρατολογημένοι συνεργάτες– μετρούνταν μόλις στα δάχτυλα των δύο χεριών. Υπό τον Ρόναλντ Ρίγκαν η CIA επιδόθηκε σε κακοσχεδιασμένες αποστολές στον Τρίτο Κόσμο, πουλώντας όπλα στην Επαναστατική Φρουρά του Ιράν προκειμένου να χρηματοδοτήσει έναν πόλεμο στην Κεντρική Αμερική, παρανομώντας και κατασπαταλώντας όση εμπιστοσύνη είχε μείνει στο πρόσωπό της.

Το 2004 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετέτρεψε τη CIA σε μια παραστρατιωτική δύναμη στο εξωτερικό και σε έναν αποδιοργανωμένο γραφειοκρατικό μηχανισμό στα κεντρικά. Ο Μπους υπέγραψε την πολιτική θανατική καταδίκη της CIA, το 2004, όταν δήλωνε πως η υπηρεσία «απλώς μάντευε» την εξέλιξη του πολέμου στο Ιράκ. Μέχρι τότε κανένας πρόεδρος δεν είχε αμφισβητήσει δημοσίως τη CIA.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές του συγγραφέα στα ελληνικά πράγματα. Αναδεικνύεται ο ρόλος του Ελληνοαμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία Τομ Πάπας (Θωμάς Παπαδόπουλος) ως πολιτικού μεσάζοντα και φίλου της CIA τη δεκαετία του 1970, καθώς και οι επαφές του Ελληνοαμερικανού διευθυντή του τομέα μυστικών επιχειρήσεων, Τόμας Ηρακλή Καραμεσίνη. Γίνεται επίσης γνωστός ο αιφνιδιασμός των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967 (η CIA, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν ενημερωμένη), αλλά και η σχέση του στρατηγού Δημητρίου Ιωαννίδη με τη CIA με την οποία συνεργαζόταν είκοσι δύο χρόνια.

Το πολυσέλιδο, ογκώδες κυριολεκτικά βιβλίο του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Τιμ Γουάινερ καταγράφει λεπτομερώς την ιστορία της CIA. Ξεκινώντας από την ίδρυσή της –μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο– και παρακολουθώντας τη δράση της στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, φθάνει μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και την εισβολή στο Ιράκ.

Μέσα από έρευνα πενήντα χιλιάδων εγγράφων από αρχεία της CIA, του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσα από χιλιάδες προφορικές μαρτυρίες και συνεντεύξεις Αμερικανών πρακτόρων βετεράνων της CIA ο συγγραφέας συνθέτει την πρώτη ιστορία της CIA. Πρόκειται για μια εξαιρετικά κατατοπιστική καταγραφή, αλλά και μια προκλητική και διορατική αφήγηση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ