Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ, Η “ΣΚΟΤΕΙΝΗ” ΠΕΡΙΟΔΟΣ

16.05.2018
facebook email
ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ,  Η “ΣΚΟΤΕΙΝΗ” ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΛΕΣΣΑΣ
Συγγραφέας
Διονύσης Ν. Μουσμούτης
Κατηγορία
ISBN
978-618-83522-1-6
Σελίδες
144
Ακάματος ερευνητής, μελετητής και σχολιαστής των νεοελληνικών μας πολιτιστικών πραγμάτων ο παθιασμένος Επτανήσιος Διονύσης Ν. Μουσμούτης, που γεννήθηκε το 1960 κι αφιέρωσε θαρρείς όλη του την ύπαρξη στη μαχόμενη πνευματική του πορεία προς το Φως και την Ιστορική Αλήθεια που είναι συνώνυμα –ως φαίνεται– γι’ αυτόν με το Κάλλος και την αισθητική ομορφιά.

Υψηλής αισθητικής άνθρωπος, τα επίθετα «καλλιεργημένος» και «μορφωμένος» φαντάζουν φτωχά μπροστά στην πολύχρωμη, πολυπρισματική, εύθυμη προσωπικότητά του. Διευθυντής και ψυχή του περιοδικού «Ιστορία» που όλοι αγαπάμε, είναι πνευματικός πατέρας κι ενός έργου που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2011 με το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Ουράνη. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Ούγκο Φόσκολο, Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα».

Σήμερα, με αυτό του το εξαιρετικά ευαίσθητο και δίκαιο πόνημα, έρχεται να μας θυμίσει και να «αποκαταστήσει» τρόπον τινά ιστορικώς έναν μεγάλο Επτανήσιο και παν-ευρωπαίο συνθέτη, τον Παύλο Καρρέρ (1829-1896), που οποιαδήποτε χώρα θα του έστηνε αγάλματα και θα έδινε σε πλατείες και πολιτιστικά κέντρα το όνομά του. Πρώτον, γιατί ήταν υψηλής αισθητικής άνθρωπος, δεύτερον γιατί ήταν βαθύς γνώστης της μουσικής και τρίτον και σπουδαιότερο, γιατί κατέκτησε το δύσκολο και σοβινιστικό ιταλικό μουσικό κοινό από το 1850 έως το 1857 όπου δεν υπάρχει καμία αυτοβιογραφική του σελίδα.

Ο σπουδαίος και παλαίμαχος πλέον ερευνητής Διονύσης Ν. Μουσμούτης συμπληρώνει το «κενό» με αυτό το ευσύνοπτο πόνημά του αποτίοντας φόρον τιμής σε μια σημαντική μορφή, που μαζί με τον Αντίοχο Ευαγγελάτο θα έπρεπε να αναφέρονται καθημερινώς από τα ακουστικά μας ερτζιανά, τα διαδικτυακά και τηλεοπτικά μέσα.

Οι «ιταλικές» όπερες που συνέθεσε και παρουσίασε στο θέατρο Carcano του Μεδιολάνου (κοινώς, Μιλάνο) δείχνουν την αποδοχή και την καταξίωση που απήλαυσε εν ζωή ο συνθέτης Παύλος Καρρέρ. Καθόλου εύκολο κι αυτονόητο, φυσιολογικό όμως για κάθε ταλαντούχο κι ακάματο καλλιτέχνη που θεωρεί την εργασία τιμή και την εξέλιξη υποχρέωσίν του και υψηλό καθήκον.

Αυτό το βιβλίο θα πρέπει να το διδάσκονται απαξάπαντες οι σπουδαστές των ωδείων και των δραματικών σχολών, καθώς και όλοι οι φοιτητές θεατρικών και μουσικών σπουδών.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ