Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

SPQR: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΩΜΗΣ

14.04.2018
facebook email
SPQR: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΩΜΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Συγγραφέας
Mary Beard
Μετάφραση
Κώστας Κουρεμένος
Κατηγορία
ISBN
978-960-221-764-1
Σελίδες
536
Η Ιστορία της αρχαίας Ρώμης ξεκινά στα μέσα του πρώτου αιώνα π. Χ. , πάνω από 600 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Ξεκινά με επαγγελίες επανάστασης, με μια τρομοκρατική συνωμοσία για την καταστροφή της πόλης, με μυστικές επιχειρήσεις και δημόσιους λόγους, με μια μάχη ανάμεσα σε Ρωμαίους και Ρωμαίους, και με τη σύλληψη πολιτών (αθώων και μη) και την εκτέλεσή τους με συνοπτικές διαδικασίες για το συμφέρον της εσωτερικής ασφάλειας.

Η Ιστορία της Ρώμης αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Δεν υπάρχει μία Ιστορία της Ρώμης ιδίως από τη στιγμή που ο ρωμαϊκός κόσμος απλώθηκε πολύ πέρα από την Ιταλία. Η Ιστορία της Ρώμης δεν είναι η ίδια με την Ιστορία της ρωμαϊκής Βρετανίας ή της ρωμαϊκής Αφρικής. Για την πρωϊμότατη Ιστορία της και για τον 4ο αιώνα π. Χ., όταν επεκτεινόταν από χωριουδάκι σε μείζονα παίχτη της ιταλικής χερσονήσου, δεν υπάρχει καμιά Ιστορία γραμμένη από Ρωμαίους της εποχής, οπότε τα γεγονότα δεν μπορούν να ανασυσταθούν με αρκετή λεπτομέρεια. Πρόκειται για μια Ιστορία που γράφεται και ξαναγράφεται συνεχώς. Σε ορισμένα θέματα γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για την αρχαία Ρώμη απ’ όσα γνώριζαν οι ίδιοι οι Ρωμαίοι. Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα έργο εν εξελίξει.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι Ρωμαίοι δεν ξεκίνησαν με ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο κατάκτησης του κόσμου. Παρόλο που τελικά πράγματι προέβαλαν την αυτοκρατορία τους σαν να ήταν κάποιου είδους επιταγή της μοίρας, οι λόγοι που βρίσκονται αρχικά πίσω από τη στρατιωτική τους επέκταση σε όλη τη Μεσόγειο και ακόμα πιο πέρα αποτελούν ένα από τα αινίγματα της Ιστορίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ρωμαϊκές νίκες ήταν φοβερές. Η κατάκτηση της Γαλατίας από τον Ιούλιο Καίσαρα, έχει συγκριθεί όχι αδίκως με γενοκτονία, και οι ίδιοι οι Ρωμαίοι την επέκριναν τότε με ανάλογους χαρακτηρισμούς. Όμως η Ρώμη επεκτάθηκε μέσα σ’ έναν κόσμο όχι κοινοτήτων που ζούσαν ειρηνικά μεταξύ τους αλλά ενδημικής βίας, αντιπάλων πόλεων ισχύος που στηρίζονταν στη στρατιωτική βία και μικρών αυτοκρατοριών. Οι περισσότεροι εχθροί της Ρώμης ήταν εξίσου μιλιταριστές όσο και οι Ρωμαίοι.

Η Μαίρη Μπιρντ –καθηγήτρια φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ¬– στο βιβλίο της ανιχνεύει το πώς η Ρώμη μεγάλωσε και διατήρησε τη θέση της για τόσα πολλά χρόνια, και όχι για το πώς παρήκμασε και έπεσε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτάσει μια Ιστορία της Ρώμης σε ένα ταιριαστό τέλος: κάποιοι ιστορικοί επέλεξαν την προσχώρηση του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου στον χριστιανισμό το 337 μ.Χ, άλλοι τη λεηλασία της πόλης το 410 μ.Χ. από τον Αλάριχο και τους Βησιγότθους του. Η Ιστορία της Μπιρντ τελειώνει σ’ ένα σημείο κορύφωσης, στο 212 μ. Χ., όταν ο αυτοκράτορας Καρακάλας πήρε το μέτρο να κάνει πλήρη Ρωμαίο κάθε ελεύθερο κάτοικο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας διαβρώνοντας τη διαφορά ανάμεσα σε κατακτητή και κατακτημένους, και ολοκληρώνοντας μια διαδικασία επέκτασης των δικαιωμάτων και των προνομίων του Ρωμαίου πολίτη που είχε ξεκινήσει πριν από χίλια χρόνια.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ