Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

15.03.2018
facebook email
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Εκδοτικός Οίκος
HISTORICAL QUEST
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5088-15-6
Σελίδες
244
Κι επειδή, ναι, η Ιστορία έχει το κακό συνήθειο να επαναλαμβάνεται ενίοτε και πάντα ως τραγωδία, ποτέ ως κωμωδία, στην καλύτερη περίπτωση ως παρωδία, καλόν είναι να γυρίζουμε έναν αιώνα πίσω και να βλέπουμε τους αγώνες του Ελληνισμού για ανασυγκρότηση, ανάπτυξη, πρόοδο και ανταγωνιστική παρουσία στα Βαλκάνια, στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας και του υγιούς πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης είναι ένας ιδιαίτερος λογοτέχνης, ευγενής, σαν να μην ανήκει στην πολυτάραχη εποχή μας όπου επικρατεί το θράσος κι ο αριβισμός (πάντα αυτά επικρατούσαν άλλωστε: η αλαζονεία των νικητών). Χαμηλόφωνος κι εμβριθής μελετητής, ερευνά χωρίς φόβο και πάθος, αλλά με την επάρκεια του παθιασμένου εκπαιδευτικού, μια ιστορική περίοδο γεμάτη μίση και πάθη, και φυσικά η λέξη Κρίση δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε από τη δεκαετία 1910-1920 με τον μεγαλοϊδεατισμό που τονώθηκε από τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους. Η αρχέγονη ελληνική γη της Ηπείρου προσαρτάται στη Μητέρα Ελλάδα, το «Κόμμα των Φιλελευθέρων» του μεσουρανούντος πολιτικού αστέρα Ελευθερίου Βενιζέλου γνωρίζει μεγάλες δόξες κι οι πολιτικοί άνδρες των οικογενειών Κωνσταντίνου Καραπάνου και Γαρουφαλιά σε στενή συνεργασία με τον εκδότη της εφημερίδος «Πατρίς», τον Σπυρίδωνα Σίμο, δίνουν τον τόνο και τον ρυθμό στο ιστορικό πανόραμα της εποχής εκείνης. Μέσα από επιστολές, έγγραφα και μαρτυρίες, ο άριστος ερευνητής Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης συντάσσει ένα πόνημα άξιο να βραβευτεί όχι μόνο για την επιστημονική του επάρκεια και την αντικειμενική διαχείριση του υλικού του, πέρα από φανφάρες και μεροληψίες υπόπτου είδους, αλλά κυρίως για τη λογοτεχνικότητα και την υψηλή αισθητική αξία του.

Όπως εξηγεί ο ίδιος ο ερευνητής στην εισαγωγή, τριμερής η διάρθρωση αυτού του υποδειγματικού ιστορικού μελετήματος: στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται «Λόγοι και Έργα» του Σπυρίδωνα Σίμου, στο δεύτερο τα Πρακτικά της Βουλής της 20ής Σεπτεμβρίου 1910, στο τρίτο μέρος «περιλαμβάνεται η ένσταση των Περικλή και Πύρρου Καραπάνου κατά του κύρους της εκλογής των αντιπροσώπων του νομού Άρτας Ευαγγέλου Γαρουφαλιά και Σπυρίδωνα Σίμου. Τη μελέτη συνοδεύουν επιστολές του Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον Σπυρίδωνα Σίμο, τον Πύρρο Καραπάνο, τον Ευάγγελο Γαρουφαλιά, οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά. Επίσης, σπάνιες φωτογραφίες και έγγραφα του Σπυρίδωνα Σίμου αλλά και του Κωνσταντίνου Καραπάνου. Φωτογραφίες εποχής κοσμούν τούτη την έκδοση, που είναι μια προσπάθεια συνεισφοράς στην ιστορία της Ηπείρου, αλλά και γενικότερα στην Ιστορία της πατρίδας μας»…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ