Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

24.08.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έλενα Καμηλάρη
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2365-8
Σελίδες
349

Το ποτάμι της ιστορίας ενώπιον του ανθρώπου

Ο Ε. Η. Gombrich (1909-2001), συγγραφέας του κλασικού "Χρονικού της τέχνης" (μτφρ. Λίνα Κάσδαγλη, ΜΙΕΤ), ήταν ίσως ο πιο γνωστός ιστορικός τέχνης της εποχής του. Γεννημένος στη Βιέννη, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 1936, για να εργαστεί για το Ινστιτούτο Warburg, του οποίου αργότερα διετέλεσε διευθυντής. Εργάστηκε επίσης στο ΒΒC και ανακηρύχθηκε καθηγητής ιστορίας της κλασικής παράδοσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ανάμεσα στις πάμπολλες διακρίσεις του συγκαταλέγονται το βραβείο Erasmus, το βραβείο Hegel, το βραβείο Wittgenstein και το βραβείο Goethe. Το 1972 του απονεμήθηκε ο τίτλος του "Ιππότη", ενώ το 1988 έγινε μέλος του Τάγματος Ευποιίας.

Το βιβλίο «Μικρή ιστορία του κόσμου» είναι ένα ιστορικό αφήγημα που, όπως γράφει ο συγγραφέας, παρουσιάζει μερικές λεπτομέρειες από τις όχθες του ποταμού της ιστορίας του κόσμου. Ξεκινώντας από τις πρώτες ανθρώπινες παρουσίες που είναι γνωστές στον άνθρωπο, ξετυλίγει το νήμα της ανθρώπινης διαδρομής μέσα στη δίνη του χρόνου. Ο Γκόμπριχ αφηγείται τα σπουδαιότερα γεγονότα της ιστορίας, τα οποία στιγμάτισαν τον άνθρωπο ατομικά και κοινωνικά, οδήγησαν τον κόσμο στη σύγχρονη μορφή του, αλλά και ερμηνεύουν την τωρινή υπόσταση και την εξέλιξη κάθε χώρας. Επίσης, επικεντρώνεται στα σημαντικότερα πρόσωπα που με την προσωπικότητα και τις πράξεις τους τάραξαν τα νερά της ιστορίας. Στο τέλος του βιβλίου, ο συγγραφέας καταλήγει με μια προσωπική κατάθεση για τη διαδρομή της ανθρωπότητας, όπως αυτός την αντιλήφθηκε, τη βίωσε και την κατέγραψε μέσα από αναγνώσματα και μαρτυρίες, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα του για ένα καλύτερο ανθρώπινο μέλλον μέσα από τα διδάγματα της ιστορίας.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια θέαση από ψηλά της πορείας του κόσμου και των γεγονότων που τον στιγμάτισαν πολιτικά, οικονομικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά, επιστημονικά. Η γλώσσα του κειμένου είναι απλή, άλλωστε και ο συγγραφέας εκ προοιμίου αποκαλύπτει τον πρωταρχικό στόχο του, να γίνει, δηλαδή, το εν λόγω αφήγημα αντιληπτό και από νέους στην ηλικία αναγνώστες. Επίσης, ο Γκόμπριχ χωρίζει το βιβλίο σε κεφάλαια, το καθένα από τα οποία αφορά μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ιστορίας. Το σπουδαιότερο προτέρημα της «Μικρής ιστορίας του κόσμου» είναι ότι από τις πρώτες σελίδες σε κάνει να νιώθεις παιδί με έναν τρόπο μοναδικό και ολότελα αγνό, κάτι που οφείλεται πρωτίστως στην αληθινή και αγαθή πρόθεση του συγγραφέα να καταδείξει τις σημαντικότερες σελίδες της ανθρώπινης πορείας.. Με ένα μαγικό ραβδί, σαν να σβήνει τις γνώσεις του αναγνώστη για την ιστορία, τον καθιστά συνοδοιπόρο στο ταξίδι από την αρχή του κόσμου μέχρι τη σύγχρονη μορφή του.

Η «Μικρή ιστορία του κόσμου» είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό αφήγημα που αφ’ ενός με τον τίτλο του και αφ’ ετέρου με την εξαιρετική γραφή του Γκόμπριχ κερδίζει τον αναγνώστη, αλλά και τον φέρνει σε επαφή με την ιστορία του ανθρώπου. Η μετάφραση της Έλενας Καμηλάρη είναι εξαιρετική, αφού διατηρεί με απόλυτη επιτυχία την αληθινή και την «παιδική» υφή του κειμένου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ