Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΥΣΤΕΣ

09.02.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΥΣΤΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
PRINTA
Συγγραφέας
Edouard Schure
Μετάφραση
Νάγια Παπασπύρου
Κατηγορία
ISBN
978-960-6624-78-0
Σελίδες
232
                                                                Φως εκ των ένδον

Είχα την τύχη να βρω στην οικογενειακή βιβλιοθήκη το πλήρες κείμενο αυτού του κλασικού βιβλίου εσωτερισμού του Εδουάρδου Συρέ, «Οι Μεγάλοι Μύστες» (“Les Grands Initiésˮ, 1889), και να το διαβάσω σε πολύ νεαρή ηλικία: ομολογουμένως ελάχιστα, και λόγω της λόγιας γλώσσας εκείνης της έκδοσης, μπόρεσα να κατανοήσω τότε, αλλά η «μαγεία» της γραφής του Συρέ και η γοητευτική, παραμυθένια σχεδόν, αφήγησή του, άφησαν μέσα μου ένα βαθύ αποτύπωμα φωτός. Πολλά από όσα στη συνέχεια επέλεξα και ασχολήθηκα, οφείλονται σε εκείνο το πρώτο φως. Και έτσι με ιδιαίτερη χαρά, έλαβα αυτή τη νέα έκδοση: περιλαμβάνει τη ζωή, το έργο και τη διδασκαλία των τριών μεγάλων του ελληνικού εσωτερισμού, του Ορφέα, του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα, όπως τα συνέλαβε και τα αποτύπωσε ο Γάλλος φιλόσοφος, ποιητής, συγγραφέας και μουσικολόγος (1841-1929), ο οποίος μάλιστα μυήθηκε στον εσωτερισμό, από την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του, τη Μαργαρίτα Αλμπάνα Μηνιάτη.

Ο Συρέ ακολουθεί την κλασική σχολή της μυητικής διδασκαλίας δια της μυθικής αφήγησης. Προφανώς και δεν θα μπορούσα ποτέ στα περιορισμένα εκ των πραγμάτων πλαίσια μίας παρουσίασης εδώ, να αναλύσω το περιεχόμενο του συγκεκριμένου κειμένου, για την ανάγνωση του οποίου χρειάζονται δύο απαραίτητοι παράγοντες: έφεση προς την εσωτερική αναζήτηση και σκέψη ανοιχτή και σε άλλα πεδία πέραν από εκείνα της καθημερινής βιοτής. Αν αυτά υπάρχουν, ο ρέων και γλαφυρός λόγος του Συρέ θα αποτελέσει καταρχάς ένα φιλοσοφικό ανάγνωσμα που θα απολαύσετε: οι περιγραφές του για την αρχαία Ελλάδα, ως τοπίο αλλά και ως πολιτισμό, είναι ίσως από τις πιο όμορφες που θα διαβάσετε ποτέ. Και αν ασχολείστε με οποιαδήποτε μορφή τέχνης, θα αποτελέσει επίσης πηγή έμπνευσης, γονιμοποιώντας τη φαντασία σας με εικόνες, μύθους και σύμβολα.

Και έπειτα, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι πολλά θα φωτίσουν μέσα σας. Γιατί πέρα από τη φιλοσοφία, την ομορφιά, τη φαντασία, πρόκειται γι’ αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του: ένα κείμενο μύησης. Και τελικά, είναι ένα κείμενο αγάπης προς την ανθρωπότητα, από εκείνους που «σαν πολύτιμα κοσμήματα, έχουν στις καρδιές τους τα δάκρυα όλων των όντων, για να τα μετατρέψουν σε χαμόγελα».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ