Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΒΙΑ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ

12.01.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΒΙΑ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Adonis
Μετάφραση
Ανδρέας Παππάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6828-4
Σελίδες
256
                                                           Συγκαλυμμένη τρομοκρατία

«Μην αφήσεις επί γης ούτε έναν από τους απίστους», αναφέρει κάπου το Κοράνι. Και με αυτόν τον λόγο του, ουσιαστικά καλεί τους πιστούς να πολεμήσουν κατά των απίστων με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους. Και οι πιστοί, ως φανατικοί μουσουλμάνοι, ακολουθούν την «προσταγή» αυτή του Προφήτη με απόλυτη προσήλωση και ουδεμία παρέκκλιση.

Έτσι, σήμερα, διανύουμε μια εποχή κατά την οποία οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο όνομα του ισλάμ ανά τον κόσμο διαρκώς αυξάνονται, σε ανησυχητικό βαθμό, μια «δύσκολη» εποχή που το ISIS μοιάζει να κρατάει τα ηνία της διακυβέρνησης όλης της υφηλίου, διεξάγοντας «ιερό πόλεμο», όπως ισχυρίζονται οι οπαδοί του, και στόχο έχει να κυριαρχήσει παντού εξαλείφοντας κάθε αλλόθρησκο στοιχείο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο τελευταίος εν ζωή κορυφαίος εκπρόσωπος της αραβικής ποίησης Άδωνις, ψευδώνυμο του Άλι Άχμαντ Σαϊντ Έσμπερ, που γεννήθηκε το 1930 στη Συρία, στο βιβλίο του «Βία και Ισλάμ», συνδιαλεγόμενος με τη μαροκινής καταγωγής ψυχαναλύτρια και μεταφράστριά του στα γαλλικά Χουρία Αμπντελουάχεντ, θίγει σημαντικά, καθολικά και καίρια, θέματα που σχετίζονται με το κυρίαρχο ισλάμ, από την εποχή του πρώτου χαλιφάτου έως τις μέρες μας, και ειδικότερα με το ιστορικό ισλάμ. Ολόκληρο το βιβλίο ασχολείται με αυτή τη συγκεκριμένη πλευρά του, καθώς και με την κουλτούρα που αποτελεί απόρροιά του.

Πού μπορεί να αποδοθεί αυτό το πρωτοφανές κύμα βίας και αγριότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια; Σε ποιο βαθμό οι ρίζες παρόμοιων φαινομένων και πρακτικών βρίσκονται στο ιδρυτικό κείμενο του ισλάμ, το Κοράνι; Και η ανάγνωση του τελευταίου επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες ή μόνο μία; Η μισαλλοδοξία, η μη ανοχή προς την ετερότητα και η βία είναι εγγενείς στο ισλάμ; Πώς συνδέονται όλα αυτά με τη μακραίωνη ιστορία αλλά και με τη λογοτεχνία, και κυρίως με την ποίηση, του αραβικού κόσμου; Σε ποιο βαθμό ορισμένες ακραίες θέσεις του παραδοσιακού ισλάμ απέναντι στην ετεροδοξία, αλλά και απέναντι στις γυναίκες έχουν όχι μόνο θρησκευτικές αλλά και ψυχαναλυτικές ρίζες;

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα πολλά ερωτήματα που ο Άδωνις επιχειρεί να προσεγγίσει μέσω μίας εκτενούς, αποκαλυπτικής, εκ βαθέων συζήτησης που βγάζει στο φως σκληρές αλήθειες και πιστεύω. Που αποκαλύπτει το πραγματικό ισλάμ, τον μέγα καθοδηγητή, πίσω από τη μάσκα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ