Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

Ο ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑΣ

05.10.2017
facebook email
Ο ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
Συγγραφέας
Θεοδόσης Πυλαρινός
Κατηγορία
ISBN
978-960-289-166-7
Σελίδες
79
Σπανίως απολαμβάνω την ποιοτική λογοτεχνικών αξιώσεων γραφή πανεπιστημιακών δασκάλων όταν επιδίδονται με εμβρίθεια και ακαδημαϊκή σχολαστικότητα στον δοκιμιακό λόγο. Το μελέτημα αυτό του καθηγητή Νεοελληνικής φιλολογίας και Ιστορίας του γλωσσικού ζητήματος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι τόσο συναρπαστικό σαν αφήγημα, αναδεικνύει τόσο ανάγλυφα τα παρατιθέμενα και σχολιαζόμενα αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Στέλιου Θ. Μαφρέδα που νιώθω μεγάλη αναγνωστική περιέργεια τόσο για τα περαιτέρω όσο και για να εμβαθύνω στην ποίηση του μελετώμενου. Κι αυτό δεν πρέπει να είναι το αίτημα κι ο στόχος κάθε παρόμοιου μελετήματος; Μόνο που για κάτι τέτοιο απαιτείται γενναιότητα και τόλμη, ένα είδος κριτικής αναδημιουργίας-συνδημιουργίας και οπωσδήποτε η δεξιότητα εκείνη (για να μην πω «ταλέντο» και φανώ ετεροχρονισμένος)… η δεξιοτεχνία εκείνη που κάνει την αφήγηση έργο τέχνης και τον αφηγητή μάσκα μέσα από την οποία κρύβεται ο μελετητής προκειμένου να ακούγεται η φωνή του και να προβάλλεται η Αλήθεια του τίμιου ερευνητή. Όσο για την αμεροληψία, πώς μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη αντικειμενικότητα όταν η κριτική της Λογοτεχνίας, του Θεάτρου και όλων των πολιτισμικών φαινομένων είναι αναγκαστικώς κι εξ ορισμού δι-υποκειμενική; Ακριβώς για αυτό απόλαυσα την προσεκτική κι έντεχνη συνύφανση του προσωπικού-επιστημονικού λόγου του Θεοδόση Πυλαρινού σε έναν ιδιότυπο διάλογο με το γνωστό σε μένα, αλλά δελεαστικόν ως πρωτόγνωρον, έργο του Στέλιου Θ. Μαφρέδα. Φαίνεται ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι ζωντανή κοιτίδα Πολιτισμού και δημιουργικό κύτταρο πνευματικής ανάπτυξης… Στην Ελλάδα της Κρίσης οι πνευματικοί άνθρωποι εργάζονται πυρετωδώς για ένα καλύτερο αύριο εκπαιδεύοντας τους νέους στις νέες ανοικτές πολυπολιτισμικές κοινωνίες με την Τεχνολογία ως σύμμαχο κι εργαλείο τους.

Τα εύσημα τα κατέκτησε ο εμβριθής καθηγητής με το σπαθί του. Δεν τον γνωρίζω, αλλά θα είναι τιμή μου να διδαχθώ κάτι από αυτόν. Συχνά-πυκνά σε διαλέξεις και παρουσιάσεις βιβλίων απολαμβάνω «ψαγμένους» ανθρώπους να μεταλαμπαδεύουν τη σοφία τους συμπυκνωμένη κι απεσταγμένη σε 500-1.000 λέξεις.

Από τη βάση της biblionet αντιγράφω το βιογραφικό του: «Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα), όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και ιστορία του γλωσσικού ζητήματος. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στα περισσότερα σύγχρονα λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής του λογοτεχνικού περιοδικού "Πόρφυρας" και επιστημονικός υπεύθυνος των "Κερκυραϊκών Χρονικών". Επιμελήθηκε διάφορους αφιερωματικούς τόμους και ειδικά τεύχη των περιοδικών "Πόρφυρας" και "Πάροδος". Για το βιβλίο του "Μεθιστορία, μύθος και ιστορία στην ποίηση" του Κυριάκου Χαραλαμπίδη τιμήθηκε στην Κύπρο με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ