Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ

30.06.2017
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
John Freely
Μετάφραση
Τιτίνα Σπερελάκη
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0864-8
Σελίδες
440
«Τον άντρα, Μούσα, τον πολύτροπο να μου ανιστορήσεις, που
βρέθηκε
ως τα πέρατα του κόσμου να γυρνά, αφού της Τροίας
πάτησε το κάστρο το ιερό.
Γνώρισε πολιτείες πολλές, έμαθε πολλών ανθρώπων τις βουλές,
κι έζησε, καταμεσής στο πέλαγος, πάθη πολλά που τον σημάδεψαν,
σηκώνοντας το βάρος για τη δική του τη ζωή και των συντρόφων του
τον γυρισμό»  (σελ. 186-187)
Οδύσσεια, α 1-7.

Ο John Freely (1926 - 2017) ήταν Αμερικανός συγγραφέας με διδακτορικό στη Φυσική και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ιστορία των Επιστημών στην Οξφόρδη, ο οποίος έζησε και δίδαξε επί σειρά ετών σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το ταξιδιάρικο και περιπετειώδες πνεύμα του τον έπεισε να καταταγεί σε ηλικία 17 ετών (εγκαταλείποντας το λύκειο) στις ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού ναυτικού και να πολεμήσει, ενώ μαινόταν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, στη μακρινή Μιανμάρ και στην Κίνα. Το 1945, με το τέλος του πολέμου (ως άλλος τρωικός πόλεμος), στο μακρινό ταξίδι της επιστροφής (ως άλλη Οδύσσεια) στην πατρίδα του (ως άλλη Ιθάκη), περνώντας από τις νότιες εσχατιές της Κρήτης, και διασχίζοντας τη Μεσόγειο, ήταν ήδη συνεπαρμένος από την τοπογραφία των ομηρικών χρονικών. Έκτοτε, συνέγραψε ταξιδιωτικά βιβλία, ιστορικούς και τουριστικούς οδηγούς για την Ελλάδα και την Τουρκία, καθιστώντας τον έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς περιηγητικών βιβλίων.

Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό δοκίμιο, είναι όμως και μία αρχαιολογική σπουδή και μία τοπογραφική μελέτη, αλλά κυρίως είναι μία προσωπική, περιηγητική μαρτυρία του συγγραφέα στην Τροία και την Τρωάδα. Το ταξιδιωτικό βιβλίο, όπως το ονομάζει, προλογίζοντας ο συγγραφέας, λειτουργεί ως μία μηχανή του χρόνου, η οποία προσκαλεί τους αναγνώστες να επιβιβαστούν και να μεταφερθούν τρεις χιλιετίες πριν, στη Μεσόγειο των ομηρικών χρόνων, στις απαρχές της ελληνικής λογοτεχνίας, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Αρωγός σε αυτό το ταξίδι, οι χάρτες και το πλούσιο εικονογραφικό υλικό, καθώς και η αντιπαραβολή των ομηρικών τοπωνυμίων με συγκεκριμένες τοποθεσίες του σύγχρονου κόσμου. Στην προσπάθεια του συγγραφέα να ξεδιαλύνει την αχλή του μύθου, να βρει και να ενώσει τα χαμένα κομμάτια της ελληνικής ιστορίας από την Εποχή του Χαλκού, ο αναγνώστης μαγνητίζεται από τις αναφορές περί Τρωικού Κύκλου, των τεσσάρων επών που εξιστορούν τα γεγονότα πριν από την ομηρική Ιλιάδα και Οδύσσεια, όπως και των μετα-ομηρικών ποιημάτων.

Με παραθέματα από τον Ησίοδο, την Ιλιάδα, την Οδύσσεια, τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, αλλά και σύγχρονους ιστορικούς σε γόνιμο συνδυασμό με τις εξελίξεις της αρχαιολογικής σκαπάνης του Σλήμαν, του Ντέρπφελτ και του Μπλέγκεν ο αναγνώστης ανακαλύπτει την Τροία του Freely. Ομηρική Τροία, «Καμένη» Πόλη, «Λυδική» Πόλη, ελληνιστικό Ίλιο, γεννήτρια της Ρώμης, ρωμαϊκό Νόβουμ Ίλιουμ, παλιός σκανδιναβικός μύθος, όπως κι αν αποκαλέστηκε, δεν έπαψε να αποτελεί τόπο προσκυνήματος των κατοίκων της, των κατακτητών της, των ιστορικών και των αρχαιολόγων και φυσικά του συγγραφέα. Με περισσό πάθος, ο Freely ξεναγεί τον αναγνώστη στις εννέα Τροίες που οικοδομήθηκαν η μία πάνω στα ερείπια της προηγούμενης, από την Τροία Ι, 5.000 χρόνια πριν, στην Τροία ΙΧ, του Ιουστινιανού.

«Κάθε χρόνο ο Οδυσσέας αναδημιουργείται σε κάποιο βιβλίο, θεατρικό έργο, ταινία, πίνακα ή γλυπτό, όχι σαν απλή μορφή της αρχαιότητας αλλά σαν σύγχρονη προσωπικότητα. Πράγματι η αναζήτηση του Οδυσσέα είναι ουσιαστικά μια αναζήτηση για τη βαθύτερη κατανόηση του αιώνια ταξιδιάρικου ακατάβλητου ανθρώπινου πνεύματος. Δεν θα τελειώσει ποτέ εφόσον υπάρχουν συγγραφείς, καλλιτέχνες και στοχαστές που συμμερίζονται τον στόχο του Οδυσσέα του Τένισον: “Να πασχίζεις, να αναζητάς, να βρίσκεις και να μην υποκύπτεις”» (σελ. 393).
Stanford, W.B. & J. V. Luce, The Quest for Ulysses

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ