Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

11.01.2017
facebook email
ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
POLARIS
Συγγραφέας
Γιάννης Ράγκος
Κατηγορία
ISBN
978-960-6829-84-0
Σελίδες
312
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος στον πρόλογό του θέτει τα ερωτήματα αν οι δημοσιογράφοι δικαιούνται να (δι) ερευνούν τα ιστορικά γεγονότα εισχωρώντας στα «χωράφια» των ιστορικών, ακόμα, όταν το επιχειρούν, αν μπορούν να προσφέρουν κάτι ουσιώδες στην ιστορική γνώση, και, τελικά, πότε ένα γεγονός γίνεται Ιστορία και επομένως πότε περνά από τη δικαιοδοσία του δημοσιογράφου σε αυτήν του ιστορικού. Γόνιμος ο προβληματισμός του, οδηγεί υποχρεωτικά σε παντοειδείς απαντήσεις, ουσιαστικά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για «υπόθεση εργασίας».

O δημοσιογράφος γίνεται αυτόπτης μάρτυρας, που με τη φυσική του παρουσία συλλαμβάνει την αλήθεια του γεγονότος. Παρακολουθεί το γεγονός για λογαριασμό των αναγνωστών, βλέπει αντί γι’ αυτούς, εξασφαλίζοντας για τους αναγνώστες όχι μόνο τη συμμετοχή τους στο γεγονός, αλλά και τη συμμετοχή τους στη συγκίνηση που εκείνο προκαλεί. Η δημοσιογραφική αφήγηση βοηθά τον αναγνώστη να ερμηνεύσει τη δική του εμπειρία ως μέρος της συλλογικής εμπειρίας της ευρύτερης κοινότητας στην οποία αισθάνεται ότι ανήκει.

Τουλάχιστον έως τα τέλη του 19ου αιώνα η δημοσιογραφία δεν ήταν επάγγελμα. Οι δημοσιογράφοι χάνονται μέσα στην ταυτότητα του συγγραφέα, και οι συγγραφείς μέσα στην ακαθόριστη ταυτότητα του δημοσιογράφου. Με το ρεπορτάζ γεννιέται ένα νέο είδος δημοσιογράφου, ο ρεπόρτερ. Η λέξη ρεπόρτερ θα εμφανισθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην εφημερίδα «Εφημερίς» (28.8.1890) σε μια ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με θέμα τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την πόλη. Για ένα μεγάλο διάστημα, προνομιακός χώρος της αφήγησης θα είναι το αστυνομικό δελτίο, εκεί όπου καταγράφεται η δραματική όψη της καθημερινότητας και δημιουργούνται θέματα που προσφέρονται για τη δημοσιογραφική αφήγηση. Αργότερα η αφηγηματική λειτουργία του Τύπου θα ενισχυθεί από την πολεμική επικαιρότητα, η οποία δεν θα είναι μια απλή καταγραφή των επιχειρήσεων στα μέτωπα ή των ανθρώπινων ιστοριών που εκτυλίσσονται στην πρώτη γραμμή και στα μετόπισθεν, αλλά θα συμβάλει στην ανάδειξη του δημοσιογράφου σε ιστοριογράφο, σε αρχειοθέτη και σε μάρτυρα.

Το βιβλίο του Ράγκου υπό τον τίτλο «Ξεχασμένα πρωτοσέλιδα» περιλαμβάνει τριάντα ρεπορτάζ για ποικιλόμορφα και εν πολλοίς αδιερεύνητα πολιτικά, διπλωματικά, στρατιωτικά και κοινωνικά περιστατικά της νεότερης ελληνικής ιστορίας, –της περιόδου 1802-1976– τα οποία στην εποχή τους προκάλεσαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, όμως στη ροή του ιστορικού χρόνου τα περισσότερα παραμερίστηκαν από τα μείζονα γεγονότα της περιόδου και εν τέλει «υποβαθμίστηκαν» στο επίπεδο των βιβλιογραφικών υποσημειώσεων ή καταχωρήθηκαν στο πεδίο της μικροϊστορίας. Από τον λόρδο Έλγιν και το ναυάγιο του «Μέντορα» (1802-1805), τις πρώτες εκτελέσεις θανατοποινιτών στη νεότερη Ελλάδα (1830), έως το «Πραξικόπημα της πιτζάμας» (1975) και το «Νερό του Καματερού» (1976), τα «ρεπορτάζ» παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, ώστε αφενός από την ανάδυση του «γενικού», μέσω της διεξοδικής παρουσίασης του «ειδικού», ο αναγνώστης να διατηρήσει μια, έστω αδρή, αίσθηση των ιστορικών συνάψεων στην πορεία των γεγονότων, και αφετέρου να εικονογραφηθεί ευδιάκριτα το corpus των ιστορικών υποπεριόδων, στις οποίες εντάσσονται τα αναφερόμενα γεγονότα.

Η επιλογή των θεμάτων έγινε με δημοσιογραφικά κριτήρια και η προσέγγισή τους με τις μεθόδους της επιστημονικής έρευνας: ύπαρξη πρωτοτυπίας ή μοναδικότητας, αναζήτηση αξιόπιστων πηγών, διασταύρωση κάθε πληροφορίας, παροχή κατά το δυνατόν τεκμηριωμένων και ολοκληρωμένων απαντήσεων στα θεμελιώδη δημοσιογραφικά ερωτήματα: ποιος, τι, πού, πότε, πώς και γιατί.

Γλαφυρός στη γραφή, συναρπαστικός, χωρίς καταιγισμό παραθεμάτων από τον Τύπο της εποχής, ο Γιάννης Ράγκος καταθέτει, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συναγωγή, εύληπτα, αδιερεύνητα ή εν πολλοίς ξεχασμένα περιστατικά της νεοελληνικής ιστορίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ