Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

06.01.2017
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5032-23-4
Σελίδες
85
                                                           Δοκίμια μυθοπλασίας

Οι «Σελίδες από το Πουθενά» είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που διάβασα την καινούργια χρονιά και ομολογώ ότι ήδη έχει τη θέση του ανάμεσα σε εκείνα που θα ξεχωρίσω στο κλείσιμό της: όχι μόνο για το γεγονός ότι η πένα του συγγραφέα και μεταφραστή Περικλή Μποζινάκη είναι εγγύηση σε οτιδήποτε γράφει ή υπογράφει, αλλά κυρίως για την πρωτοτυπία της σύλληψης, τις θεματικές των δοκιμίων και τη διαύγεια με την οποία καταγράφει τον ειρμό (αλλά και την αρχιτεκτονική) των συλλογισμών και των αφηγήσεών του.

Αν και ο τίτλος αυτής της παρουσίασης φαίνεται εκ πρώτης όψεως να εμπεριέχει μια αντίφαση, ακολουθεί τόσο την πρόθεση του συγγραφέα που στην εισαγωγή του χαρακτηρίζει τα κείμενα «καμουφλαρισμένα διηγήματα», όσο και τη μορφή και το ύφος τους: πράγματι πρόκειται για κείμενα που ξεκινούν είτε από μία εμπειρία-ανάμνηση ή σκέψη-τοποθέτηση είτε από ένα έργο λογοτεχνικό ή κινηματογραφικό, και εξελίσσονται σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αφηγήσεις με μυθοπλαστική μορφή. Οι συγγραφείς, τα βιβλία και οι λογοτεχνικοί ήρωες είναι οι βασικές πηγές από όπου ξεκινούν οι στοχασμοί του: Κάφκα, Ντοστογιέφσκι, Πόε, Μάχεν, Μπάλαρντ, Μπάροουζ, Ναμπόκοφ, βεβαίως Μπόρχες και Φίλιπ Κ. Ντικ, και αρκετοί ακόμα. Είμαστε άλλωστε όχι μόνο ό,τι ζούμε αλλά και ό,τι διαβάζουμε (ακόμα περισσότερο αυτό ισχύει για όσους γράφουμε επίσης). Υπάρχουν και οι προσωπικές αναφορές στη δική του ζωή ή σε κοινές εμπειρίες στα πιο αμιγώς πολιτικά κείμενα της έκδοσης. Όποια κι αν είναι η αφετηρία κάθε δοκιμίου, ο Περικλής Μποζινάκης δημιουργεί με το υλικό του –σκέψεις, εντυπώσεις, εικόνες, σύμβολα, συναισθήματα– «μύθο» τον οποίο ο αναγνώστης παρακολουθεί γοητευμένος να ξετυλίγεται (πιο σωστά να χτίζεται και να παίρνει μορφή) από συλλογισμό σε συλλογισμό μέχρι το επιστέγασμα. Θα ήθελα να σημειώσω επίσης και την ιδιαίτερη αισθητική της έκδοσης (την οποία υπηρετεί και το όμορφο εξώφυλλο) και των κειμένων ενώ η θεματική της αισθητικής επανέρχεται σε αυτά υπό διάφορες οπτικές και προσεγγίσεις: «Αισθητική είναι το περιβάλλον που επιλέγει η ψυχή για να κατοικεί και να ανασαίνει» («Το αισθητικό γεγονός»).

Αν επιχειρούσα εδώ να κάνω μια (υποκειμενική οπωσδήποτε) επιλογή των κειμένων που θεωρώ ως τα καλύτερα των «Σελίδων από το Πουθενά», θα διάλεγα «Το αισθητικό γεγονός», τα «Μαγικά σύμβολα», την «Απόκοσμη, λευκή επιδερμίδα», τον «Άμλετ μέσα απ’ τον καθρέφτη». Κορυφαίο δε για εμένα κείμενο οι «Μάσκες», όπου αναλύεται εξαιρετικά η διαπίστωση πως η ιδιότητα ενός ζωικού είδους διαμορφώνει την αισθητική του είδους: «Σε ποιον απευθύνεται αυτή η αισθητική, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι προ-υπήρχε του ανθρώπου;»

Οι «Σελίδες από το Πουθενά» ανήκουν σε εκείνα τα βιβλία που σίγουρα δεν θα τα διαβάσεις μία φορά και θα τα τοποθετήσεις στη βιβλιοθήκη σου, αλλά σε αυτά που θα επανέλθεις προσέχοντας και σημειώνοντας κάθε φορά κάτι διαφορετικό: κατά μία έννοια είναι ένα βιβλίο-βιβλιοθήκη και επειδή ανοίγει λογοτεχνικές θύρες για τον αναγνώστη σε άλλα βιβλία αλλά και λόγω των δυνατοτήτων πολλαπλής ανάγνωσης που προσφέρει – κι αυτό για λίγους συγγραφείς μπορεί να ειπωθεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ