Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ

22.12.2016
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ
Εκδοτικός Οίκος
ΡΟΕΣ
Συγγραφέας
Johann-Peter Eckermann
Μετάφραση
Δημήτρης Δημοκίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-283-448-0
Σελίδες
128
Οι «Συνομιλίες με τον Γκαίτε» του Έκερμανν, κατά τον Νίτσε το «καλύτερο γερμανικό βιβλίο», είναι μια εκτεταμένη καταγραφή των συζητήσεων τού «σοφού της Βαϊμάρης» τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής του με τον «μαθητευόμενο» νεαρό συνεργάτη του και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της γερμανικής γραμματείας. Οι «Συνομιλίες» κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα ελληνικά χωρίς περικοπές σε δύο εκτενείς τόμους από τις εκδόσεις Printa το 2014: στην παρούσα έκδοση ένα μικρό δείγμα του στοχασμού του Γκαίτε ανθολογείται ως προσιτή για το αναγνωστικό κοινό εισαγωγή στο κατά πολύ εκτενέστερο έργο των «Συνομιλιών», ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με ένα από τα σημαντικότερα πνεύματα όλων των εποχών. Την προσεγμένη (όπως όλες της σειράς «microMEGA») έκδοση ολοκληρώνει το επίμετρο, ένα εξαιρετικό κείμενο για τον Γκαίτε από τον Βρετανό συγγραφέα John Cowper Powys.

Κοντά στη δύση της ζωής του ο Γιόχανν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε συνομιλεί με τον βοηθό του και φίλο του για μια σειρά από θέματα θεωρητικά και πρακτικά: για τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, την ιστορία και την πολιτική αλλά για προσωπικότητες όπως ο Ναπολέων (για τον οποίο μέσα τα κείμενα προκύπτει ένας ισχυρός θαυμασμός του Γκαίτε) αλλά και (έκπληξη!) ο Καποδίστριας, καθώς και για τον έρωτα, τις ανθρώπινες σχέσεις, την τέχνη της ζωής εν γένει…

Απόλαυσα την ανάγνωση, κρατώντας συνεχώς σημειώσεις, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνώ με ορισμένες ας πούμε συντηρητικές πολιτικές απόψεις που εκφράζονται στα κείμενα. Το πνεύμα του Γκαίτε, διαυγές και φωτεινό, λάμπει ιδιαίτερα στα αποσπάσματα στα οποία αναφέρεται στην ποίηση και τη λογοτεχνία (ο ορισμός του για το κλασικό και το ρομαντικό πραγματικά με εντυπωσίασε), αλλά και στην αντίληψή του για το νόημα της ζωής και την οπτική του για τον ανθρώπινο βίο. Και σίγουρα δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που το διαβάζεις και το αφήνεις στην άκρη, αλλά για ένα εγχειρίδιο φιλοσοφίας και αισθητικής στο οποίο επανέρχεσαι ξανά και ξανά. Διότι «το γούστο δεν το αποκτά κανείς από την επαφή του με το μέτριο αλλά με το εξαιρετικό».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ