Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΤΕΧΝΗ

15.05.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΤΕΧΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
PRINTA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ανίτα Συριοπούλου - Γιώργος Αραμπατζής
Κατηγορία
ISBN
960-6624-05-6
Σελίδες
364

''Η Φύση να είναι η μοναδική σας θεότητα''

                     αλλιώς η πέτρα θα 'στεκε ανάπηρη
                     και δεν θα σπίθιζε όπως άγρια λεοντή...
                                R. M. Rilke (από ποίημα αφιερωμένο στον Rodin)

''Η Τέχνη'' του Γάλλου γλύπτη Auguste Rodin (1840-1917) ανήκει σ' εκείνη την κατηγορία κειμένων που είναι τόσο δυνατά και μεστά περιεχομένου ώστε κάθε σχολιασμός είναι περιττός. Μπορείς να μιλήσεις γι' αυτό μόνο με σεβασμό και θερμή συγκίνηση, έχοντας ως μοναδική φιλοδοξία να μοιραστείς και να επικοινωνήσεις την απόλαυση της ανάγνωσής του αλλά και τις μεγάλες αλήθειες που περικλείει.

Δημοσιευμένο πρώτη φορά σχεδόν έναν αιώνα πριν -το 1911- το κείμενο αποτελεί μια σύνθεση συνεντεύξεων, ή συζητήσεων για την τέχνη και τη ζωή, του Rodin με τον Γάλλο τεχνοκριτικό P. Gsell. Είναι διαμορφωμένο σε 11 σύντομα αλλά πυκνά κεφάλαια το καθένα από τα οποία πραγματεύεται ένα κεντρικό θέμα και τις παραμέτρους του - αναφέρω ενδεικτικά το ρεαλισμό στην τέχνη, την ομορφιά της γυναίκας, το μυστηριακό στην τέχνη, τη χρησιμότητα των καλλιτεχνών.

Οι συζητήσεις αυτές συμπυκνώνουν τα αποστάγματα της εμπειρίας του Rodin και καταλήγουν, δια της μαιευτικής μεθόδου, από διαφορετικούς δρόμους στα ίδια συμπεράσματα που ο δημιουργός προτείνει όχι μόνο ως οδηγούς στα μονοπάτια της τέχνης αλλά και ως τρόπο ζωής σε όποιον αναζητά τα υψηλά: απλότητα στην έκφραση, αφοσίωση στο έργο, συντονισμός με τους ρυθμούς και τους νόμους της φύσης, αναζήτηση της εσωτερικής αλήθειας όχι μόνο στα έμψυχα, αλλά και σ' αυτά που είναι φαινομενικά άψυχα - γιατί για όποιον βλέπει και όχι απλώς κοιτάζει, σφύζουν από ζωή και ενέργεια κι έχουν πολλά να μας πουν.

Παράλληλα, μέσα από την αναδρομή στα σημαντικότερα έργα του καλλιτέχνη, αναδύεται η αγάπη του για την αρχαία ελληνική γλυπτική απ' την οποία πολλά διδάχθηκε, αλλά και η πνευματική του σχέση με προσωπικότητες όπως ο Ουγκώ, ο Μπωντλαίρ, ο Μπαλζάκ που αποτέλεσαν γι' αυτόν πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης, αλλά και αστέρια λαμπερά που του έδειχναν το δρόμο ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές - όταν το κοινό και οι κριτικοί περιφρονούσαν και απέρριπταν τα γλυπτά του με τόσο ακραίο τρόπο ώστε έφταναν μέχρι το βανδαλισμό.

Η φιλοσοφική Διαθήκη του μεγάλου δασκάλου στο τέλος του βιβλίου είναι μια κιβωτός σοφίας που κάθε νέος καλλιτέχνης, αλλά και κάθε άνθρωπος πρέπει να διαβάσει σε όποια φάση ζωής και εξέλιξης κι αν βρίσκεται, ενώ στο συγκλονιστικό επίμετρο του Rilke -ο οποίος υπήρξε και γραμματέας του Rodin για ένα διάστημα-, ο εξέχων ποιητής γίνεται απόστολος των ιδεών του εξέχοντος γλύπτη, μιλώντας για τη ζωή και το έργο του με έναν τρόπο καθηλωτικό που μόνο καθαρή ποίηση μπορεί να ονομαστεί κι ας πρόκειται για πεζά κείμενα.

Η έκδοση συμπληρώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με πολλά σημαντικά γλυπτά αλλά και σχέδια του δημιουργού, ώστε ο αναγνώστης να προσεγγίσει και οπτικά το έργο του. Η εισαγωγή του Γιώργου Αραμπατζή επισημαίνει την πλατωνική υποδομή στο έργο του Rodin, ενώ και οι τρεις μεταφραστές είναι άξιοι συγχαρητηρίων γιατί απέδωσαν το γαλλικό κείμενο σε γλώσσα απλή και κατανοητή σε όλους, είτε είναι εξοικειωμένοι με την τέχνη είτε όχι, χωρίς να χαθεί τίποτα από τη λυρικότητα της έκφρασης και το βάθος του περιεχομένου. Ένα μόνο απομένει να πω κλείνοντας: διαβάστε αυτό το βιβλίο ξανά και ξανά και χαρίστε το σε όσους αγαπάτε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ