Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΙ ΕΠΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΥΑΝΟΠΩΓΩΝΑ

10.09.2015
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΟΙ ΕΠΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΥΑΝΟΠΩΓΩΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Anatol France
Μετάφραση
Έφη Κορομηλά
Κατηγορία
ISBN
978-960-6781-62-9
Σελίδες
64

Μύθοι και αλήθειες

Αν κοιτάξουμε στην ιστορική διαδρομή του ανθρώπινου είδους, θα δούμε ότι μέχρι και σήμερα έχουν επιβιώσει ιστορίες που πάνε αιώνες πίσω, θρύλοι και μύθοι από αλλοτινές εποχές, που στην πάροδο του χρόνου αλλοιώνονται κατά τι. Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για πρόσωπα που τελικά η αληθινή ιστορία ήταν αρκετά διαφορετική από εκείνη που επικράτησε.

Αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει και o Ανατόλ Φρανς με την ιστορία του Κυανοπώγωνα. Ξεκινώντας από τη βιογραφία του Κυανοπώγωνα από τον Σαρλ Περώ που γράφτηκε στα 1660, ο Φρανς αμφιβάλλει όχι τόσο για την καλή πίστη του Περώ, όσο για την εγκυρότητα των πληροφοριών του. Κάνοντας αναφορά σε αντίστοιχες διαστρεβλώσεις, αλλά και στην ανακάλυψη εγγράφων σχετικών με τον Κυανοπώγωνα, ο Ανατόλ Φρανς ξεκινάει να αφηγείται τη ζωή του Κυανοπώγωνα.

Γύρω στα 1650 ζούσε ένας ευγενής ονόματι Μπερνάρ ντε Μοντραγκού, ανάμεσα στις περιοχές της Κομπιένης και του Πιερφόν. Κάνοντας απλή ζωή, ζούσε μακριά από τα βλέμματα της Αυλής. Στο κάστρο του υπήρχε ένα μικρό δωμάτιο που το αποκαλούσαν «η μικρή κάμαρη» (ή «το δωμάτιο των άτυχων πριγκιπισσών») και στο οποίο δεν επιτρεπόταν να μπει κανείς.

Ο Κυανοπώγων, ο άνθρωπος με την μπλε γενειάδα, παντρεύτηκε επτά φορές. Και οι έξι γυναίκες του βρέθηκαν νεκρές. Στον τελευταίο του γάμο είναι που βρήκε το τραγικό τέλος και λυτρώθηκε από την κατάρα του να μην μπορεί να περάσει τον καιρό του με το εκάστοτε πρόσωπο που αγαπούσε. Και κάπως έτσι τελειώνει η ιστορία του Μπερνάρ ντε Μοντραγκού, του θρυλικού Κυανοπώγωνα.

Ο Ανατόλ Φρανς στο μικρό αυτό βιβλιαράκι επιχειρεί με χιουμοριστικό τρόπο να ανασυνθέσει την ιστορία του Κυανοπώγωνα, αμφισβητώντας εκ προοιμίου την πρώτη επίσημη εκδοχή του Σαρλ Περώ. Χωρίς φιοριτούρες και με άμεσο λόγο ο Φρανς παραθέτει τα στοιχεία που ο ίδιος ανακάλυψε, αποκαλύπτοντας μια εκδοχή της ιστορίας που απομυθοποιεί τον Κυανοπώγωνα και τον φέρνει πιο πολύ στα ανθρώπινα μέτρα, δίνοντας βάση στο ψυχολογικό του προφίλ και στην ιδιοσυγκρασία του.

Το τι είναι αλήθεια και τι όχι σ’ έναν θρύλο, ποια στοιχεία είναι πραγματικά και ποια φανταστικά είναι κάτι που δεν μπορούμε εύκολα να εξακριβώσουμε. Άλλωστε πόσο σημασία έχει πραγματικά; Αν η ιστορία έχει επιβιώσει τόσους αιώνες, πιθανόν να αντέξει και άλλες πολλές δεκαετίες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ