Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

20.05.2015
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΚΤΩ
Συγγραφέας
Nickolas Pappas
Μετάφραση
Δημήτρης Παπαγιαννάκος
Κατηγορία
ISBN
978-960-89426-0-8
Σελίδες
275
Ο Πλάτων γεννήθηκε το 427 π.Χ. σε αριστοκρατική οικογένεια. Όταν η Αθήνα πήρε μέρος στην καταστροφική Σικελική εκστρατεία, ο ίδιος ήταν 14 ετών. Ο πανίσχυρος πολεμικός στόλος της Αθήνας είχε καταστραφεί και η ναυτική υπεροχή της έναντι της Σπάρτης είχε χαθεί. Όταν ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο, ο Πλάτων ήταν 28 ετών. Το συμβάν αυτό τον οδήγησε στο να αναζητήσει ένα πολιτικό σύστημα που θα θεμελιώνεται στις ηθικές αρχές. Ο Πλάτων «μας κληροδοτεί το πλέον μακρόβιο πορτρέτο του. Περιγράφει έναν Σωκράτη που θέτει στους συμπολίτες του ερωτήματα για τις πρακτικές και τις θεωρίες τους περί ηθικής, εισάγοντας με έμμεσο τρόπο στη συζήτηση τις δικές του παραδοχές» (σελ. 5). «Η βαθιά ενότητα ανάμεσα στη φιλοσοφία και την ηθική συνιστά, ίσως, την πιο ανεξίτηλη επιρροή του Σωκράτη στον Πλάτωνα» (σελ. 6).

Ο συγγραφέας του παρόντος βιβλίου, Nickolas Pappas ‒καθηγητής Φιλοσοφίας στο City College και στο Graduate Center του City University της Νέας Υόρκης‒, στην Εισαγωγή προετοιμάζει τον αναγνώστη που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Πλάτωνα και τον συμβουλεύει να μην επηρεαστεί αρνητικά από «τη συχνά ατελέσφορη έκβαση των διαλόγων, τις περιστασιακές αοριστίες και τους τακτικούς υπαινιγμούς πως υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα ή επιπλέον επιχειρήματα που οι ομιλητές θα μπορούσαν να επεξεργαστούν. Ο Πλάτων έχει τη φήμη του σιβυλλικού στοχαστή» (σελ. 9). Ο Σωκράτης έχει τον κύριο λόγο στους διαλόγους του Πλάτωνα, αλλά σε ορισμένους («Τίμαιο, «Σοφιστή», «Πολιτικό») δίνει το βήμα σε άλλο φιλόσοφο, ενώ στους «Νόμους» δεν εμφανίζεται καθόλου.

Συνολικά, θα μπορούσε να διαπιστωθεί ότι «ο Πλάτων συνθέτει τους διαλόγους του ως φιλοσοφικές τροποποιήσεις της αριστοφανικής κωμωδίας, χωρίς τον βωμολοχικό αντιδιανοουμενισμό του Αριστοφάνη, μεταφέροντας, με το πνευματώδες ύφος του, την κριτική για την τραγωδία, το όνειρό του για μια καλύτερη πολιτική πραγματικότητα και γενικότερα την ελπίδα του για την ανάσταση από τον ηθικό θάνατο στον οποίο είχε περιέλθει η ανθρώπινη ύπαρξη» (σελ.13).

Από όλους τους διαλόγους του Πλάτωνα, η «Πολιτεία» απεικονίζει καλύτερα αυτά τα τελευταία αριστοφανικά θέματα. Είναι ένα από τα φιλοσοφικά έργα με τις περισσότερες αναγνώσεις. «Περιέχει την πρώτη θεωρία ψυχολογίας, την πρώτη εξέταση της προέλευσης της πολιτικής εξουσίας, τις πρώτες προτάσεις εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και την πρώτη αισθητική θεωρία» (σελ. 15). Είναι ένας από τους κλασικούς πλατωνικούς διαλόγους. Περιλαμβάνει όλες τις θεωρίες του Πλάτωνα: «τη θεωρία των Ιδεών, τα μέρη της ψυχής, την κριτική της ποίησης, και, βεβαίως, τις ασυμβίβαστες υποδείξεις του για πολιτικές αλλαγές. Ενοποιεί τη μεταφυσική και την ηθική» (σελ. 15).

Ο Nickolas Pappas καθοδηγεί και βοηθά τον αναγνώστη να γνωρίσει την «Πολιτεία» του Πλάτωνα. «Ο αναγνώστης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η "Πολιτεία” αποτελείται, ουσιαστικά, από ένα και μόνο επιχείρημα, μαζί με έναν πρόλογο, έναν επίλογο και, ενδιαμέσως, μια παρέκβαση», (σελ. 22). Τα ερωτήματα που τίθενται είναι δύο: «Τι είναι δικαιοσύνη;» και «Είναι η δικαιοσύνη αποδοτική;» Σε αυτά τα δυο ερωτήματα καλείται να απαντήσει το κεντρικό επιχείρημα της «Πολιτείας».

Γενικότερα, ο συγγραφέας με σαφή και προσιτό λόγο έχει ως σκοπό με τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου να καθοδηγήσει τον αναγνώστη και να τον βοηθήσει να μην αισθάνεται χαμένος από την τροπή της συζήτησης στους εκτεταμένους διαλόγους του Πλάτωνα. Σε κάθε κεφάλαιο παρουσιάζεται και αναλύεται η θέση του Πλάτωνα και έπειτα ακολουθεί η κριτική. Στα βιβλία 5,6,7 υπάρχει αρχική εστίαση στην πολιτική θεωρία και έπειτα στις μεταφυσικές παραδοχές. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται και αναλύεται το κείμενο της «Πολιτείας». Στα επόμενα κεφάλαια υπάρχει αναφορά σε ζητήματα που έχουν ήδη εξεταστεί. Σε ένα Παράρτημα στο τέλος του βιβλίου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι βασικές προκείμενες του επιχειρήματος της «Πολιτείας». Συνεπώς, ο αναγνώστης είναι σε θέση μέσω της συνολικής γνώσης των πλατωνικών θέσεων να αναγνώσει καλύτερα τα βιβλία της «Πολιτείας». Στα τρία τελευταία κεφάλαια υπάρχουν προσεγγίσεις γενικών ζητημάτων που θα του χρησιμεύσουν όταν θα επιχειρήσει μια συνολική ανασκόπηση του διαλόγου. Επίσης, στο τέλος κάθε κεφαλαίου παρατίθεται για περαιτέρω μελέτη, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να εμβαθύνει περισσότερο σε κάποιο από τα ζητούμενα που τίθενται, ένας σύντομος κατάλογος των βιβλίων και των άρθρων που χρησιμοποιήθηκαν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ