Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

26.04.2015
email
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Erich Fromm
Μετάφραση
Ουρανία Τουτουντζή
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-858-1
Σελίδες
224
Τι είναι, τελικά, αυτό που το λέμε αγάπη; Πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός, κάτι που μπορεί να βρεθεί στον δρόμο σου; Έχει να κάνει με την αναζήτηση ενός σεξουαλικού συντρόφου; Αφορά μια «συμβιωτική σχέση» μεταξύ δύο ατόμων, για την κάλυψη των αναγκών και των ανασφαλειών τους; Ή μήπως πρόκειται για μια καθημερινή τέχνη, μια ώριμη απόκριση προς τον άλλο πόλο της ανθρώπινης ύπαρξης, για τη μόνη αληθινή απάντηση στα προβλήματα της ανθρώπινης ζωής;

Ο Έριχ Φρομ, που δημοσίευσε την «Τέχνη της Αγάπης» το 1956, ήταν ο πρώτος πανεπιστημιακός που θεώρησε την «αγάπη» και την «ικανότητα να αγαπάς» θέματα άξια να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης. Μέχρι τότε η αγάπη ανήκε στη δικαιοδοσία των ποιητών ή θεωρούνταν από τους ψυχαναλυτές ως ένα περίεργο είδος ψύχωσης που διατάρασσε τις ισορροπίες του «εγώ». Βαθύς γνώστης της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της ψυχολογίας, αλλά κυρίως των ανθρώπινων σχέσεων, ο Φρομ έγραψε ένα κλασικό έργο, μακριά από εύκολα «τσιτάτα» και new age συμβουλές, ένα βιβλίο που συνεχίζει να επανεκδίδεται και να διαβάζεται φωτίζοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Αποτελώντας μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην ιστορία του ψυχαναλυτικού κινήματος –γιατί, σε αντίθεση με πολλούς από τους πρώτους ψυχαναλυτές, δεν είχε ιατρική αλλά κοινωνιολογική εκπαίδευση– ο Έριχ Φρομ προσέγγισε πολλά από τα φαινόμενα που η παραδοσιακή ψυχανάλυση εξηγούσε μέσω των έμφυτων ενστίκτων ως αποτελέσματα κοινωνικών και πολιτισμικών συνιστωσών. Για εκείνον τα άτομα δεν είναι «δέματα από ορμές τιθασευμένες από την απώθηση», αλλά κοινωνικά όντα που δρουν μέσα στα πλαίσια μιας κοινωνικής δομής.

Πώς βλέπουμε λοιπόν την αγάπη σήμερα; Είναι ένα ζήτημα που έχει πρωτίστως να κάνει με ένα «αντικείμενο» (το αντικείμενο της αγάπης μας, και το πώς εμείς μπορούμε να γίνουμε ένα αντικείμενο αγάπης) ή με μία ικανότητα (την ικανότητα να αγαπάμε); Και πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την πρόσκαιρη φύση ενός παθητικού αισθήματος και να αναδυθούμε στον δημιουργικό προσανατολισμό μιας ώριμης στάσης;

Στην πραγματικότητα, παρ’ όλο που η λαχτάρα για αγάπη παραμένει βαθιά χαραγμένη μέσα μας, σχεδόν όλα τα άλλα στοιχεία της καθημερινότητάς μας δείχνουν να είναι πιο σημαντικά από αυτήν: επαγγελματική επιτυχία, κοινωνικό γόητρο, χρήμα και δύναμη. Έτσι, όλη μας σχεδόν η ενέργεια χρησιμοποιείται για να μάθουμε πώς θα πετύχουμε σε αυτούς τους στόχους και δεν αφιερώνουμε ούτε ελάχιστη προσοχή στο να μάθουμε την τέχνη τού να αγαπάμε. Η αγάπη –όπως και η γνώση του αληθινού εαυτού μας– που προσφέρει «μόνο» ψυχικό πλούτο, αλλά δεν είναι επικερδής με τη σημερινή έννοια της λέξης, αποτελεί μια πολυτέλεια για την οποία δεν έχουμε δικαίωμα να ξοδέψουμε πολλή ενέργεια και χρόνο.

Στην «Τέχνη της Αγάπης», με μία γραφή ρέουσα και κατανοητή, με διεισδυτικές και αποκαλυπτικές επισημάνσεις, όσο και με παραδείγματα οικεία και αναγνωρίσιμα, ο Φρομ ξεδιπλώνει τη θεώρησή του για την ανθρώπινη φύση και την ψυχοβιολογική ανάγκη της για μια ώριμη μορφή αγάπης. Διερευνά την αγάπη απ’ όλες τις πλευρές και τις όψεις της: την ερωτική αγάπη, την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την αγάπη για τον εαυτό μας, την αγάπη για τον Θεό. Εξηγεί πως η αγάπη αποτυγχάνει όταν είναι μια ένωση χωρίς ατομική πληρότητα και πως ο ενεργητικός της χαρακτήρας απαιτεί πάντα κάποια βασικά στοιχεία: φροντίδα, υπευθυνότητα, σεβασμό και γνώση.

Η επετειακή έκδοση του βιβλίου συμπληρώνεται με μια ειδική εισαγωγή, ένα βιογραφικό παράρτημα, ένα ακόμη σχετικό με την έκδοση του έργου επίμετρο, καθώς και από ημερολογιακές σημειώσεις και επιστολές του Έριχ Φρομ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ