Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΣΙΩΠΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΣΑΙ

17.01.2015
Συντάκτης: Δημήτρης Νίκου
facebook 
ΣΙΩΠΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΣΑΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-0871-2
Σελίδες
272
Πιστή για μία ακόμη φορά στο τακτικό ραντεβού με το πιστό αναγνωστικό κοινό της, η Μάρω Βαμβουνάκη επέστρεψε με το νέο της βιβλίο, «Σιωπάς για να ακούγεσαι», που κυκλοφορεί απ' τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει και ο τίτλος, η Βαμβουνάκη, εδώ, εξερευνά και αναλύει το αποτύπωμα της παρουσίας ή της απουσίας των ανθρώπων στη ζωή. Το αποτύπωμα ενός φίλου, ενός συγγενικού προσώπου ή αυτό το βαθύ ενός έρωτα, αποτύπωμα λόγου, παρουσίας, πράξεων και συναισθημάτων. Αυτό που διαμορφώνει την εικόνα προς τους άλλους, την ανάμνηση της ύπαρξης. Αυτό που επιστρέφεται ως αντανάκλαση και, τελικά, εξελίσσεται στην εικόνα που πολλοί άνθρωποι έχουν ως και για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Η συγγραφέας επιλέγει ξανά να αφηγηθεί αληθινές ιστορίες, να μεταφέρει εξομολογήσεις ζωής και μέσα από αυτές να μοιραστεί αλήθειες, πετυχαίνοντας ξανά αυτό που γνωρίζει καλύτερα – και αυτό για το οποίο την έχουν ξεχωρίσει χιλιάδες αναγνώστες. Να προ(σ)καλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει και να αναγνωρίσει δικές του πραγματικότητες, να θέσει ερωτήματα που προσωποποιούνται, γεννώντας σκέψη και προβληματισμό. Να πυροδοτήσει έναν συχνά δυσάρεστο και επίπονο, αλλά χρήσιμο, διάλογο, όχι απλά με αυτόν που διαβάζει, αλλά με την ψυχή και το θυμικό του. Μέσα από ιστορίες που παραδειγματίζουν όσα τα κεφάλαια πραγματεύονται, η συγγραφέας μάς βάζει στα βήματα των πρωταγωνιστών, κάνοντας στο τέλος εμάς ήρωες όσων διαβάζουμε.

Από το 2006, οπότε και ξεκίνησε αυτή την επιτυχημένη σειρά βιβλίων, ας πούμε, ψυχολογικών προσεγγίσεων, με το best seller «Ο παλιάτσος και η Άνιμα», εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα και τη συνεργασία της με τις εκδόσεις Ψυχογιός, ισχυρό όπλο της συγγραφέως, πέρα από την πείρα και τη γνώση της μέσα από την πολυετή επαγγελματική ενασχόλησή της με την ψυχολογία, παραμένει η γραφή της. Άμεση και αληθινή, γλαφυρή μέσα από ένα προσεκτικά σμιλεμένο, εκλεπτυσμένο ύφος που αποφεύγει τις μεγαλοστομίες και τους περιττούς εντυπωσιασμούς. Γραφή που διαβάζεται υπό πολλαπλές γωνίες και οπτικές, ενσωματώνοντας αναφορές στη λογοτεχνία, την τέχνη και την πίστη. Γραφή που σε «αναγκάζει» συνεχώς να σημειώνεις, ώστε να μπορείς να ανατρέξεις σε κάποια σημεία ξανά – γιατί σίγουρα θα θελήσεις να διαβάσεις ξανά.

Και όπως πάντα, η εμπειρία κάθε βιβλίου της Μάρως Βαμβουνάκη αρχίζει από το εξώφυλλο. Στο μελαγχολικά εξαίσιο έργο του Αμερικανού ρεαλιστή Edward Hopper, για τον οποίον ο Alain de Botton έγραψε ότι τα έργα του «φαίνονται στενάχωρα, αλλά δε στεναχωρούν» (όπως και ο τρόπος που μας απευθύνεται η συγγραφέας στα βιβλία της), η κομψή γυναίκα μέσα στο τρένο, μόνη, διαβάζει αφοσιωμένη, ενώ φεύγει ...ή επιστρέφει. Να ερμηνεύεται ως ματιά περισυλλογής στο μέσα, ενώ απέξω η διαρκώς μεταβαλλόμενη θέα από ένα βαγόνι τρένου μοιάζει με τη ζωή, που σε στιγμές κρίσης περνά δίπλα μας σαν τα πολλά καρέ ενός φιλμ μυστηρίου με άγνωστο τέλος; Αξίζει εδώ να παρατηρήσουμε ότι η Βαμβουνάκη έχει χρησιμοποιήσει σε εξώφυλλο άλλες δύο φορές δημιουργίες του Hopper, στο μυθιστόρημα «Ο ερωτευμένος Πολωνός» του 2011 και στο βιογραφικό αφήγημα «Όχι άλλη αναβολή, Μιχάλη» του 2004.

«Σιωπάς για να ακούγεσαι», γιατί καμία κραυγή δεν είναι δυνατότερη από μια εκούσια σιωπή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ