Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

02.07.2014
facebook email
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΠΑΤΣΙΟΥΛΑΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6813-71-9
Σελίδες
140
Το να συλλογάσαι ελεύθερα ήταν ανέκαθεν ίδιον της Ελληνικής Σκέψης από την κρίσιμη αρχαιότητα μέχρι το κρίσιμο παρόν. Μόνο που η ανένταχτη διανόηση έχει ένα κόστος. Την άγνοια των πολλών και την αφάνεια των λίγων. Με άλλα λόγια, όταν τολμάς να λες σκληρές αλήθειες χωρίς φόβον και πάθος, σε αγνοούν οι πολλοί και καμώνονται ότι σε αγνοούν οι λίγοι. Όταν δεν «βάζεις το δάχτυλο στο μέλι» αλλά «επί τον τύπον των ήλων» του εσταυρωμένου ανθρωπισμού μας, τότε γίνεσαι το μαύρο πρόβατο, ο «αποδιοπομπαίος φαρμακός», ο απόβλητος «ως η μύγα μέσα στο γάλα». Μόνο που κάθε φορά που ο ταλαίπωρος ελληνισμός ανεδύθη από τις στάχτες του ήταν πάντοτε χάρη σε έναν Κολοκοτρώνη, έναν Μακρυγιάννη, έναν Καραϊσκάκη. Ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης, ο Ευριπίδης εξορίστηκαν, αυτοεξορίστηκαν, αυτοκτόνησαν, αλλά δεν σώπασαν. Κι αυτό είναι το μόνο που έχουμε να επιδείξουμε, να αντιτάξουμε, να προβάλουμε, στις Κασσάνδρες, ειδικά στις ξενοσπουδαγμένες, τις αρχοντοχωριάτισσες, τις δουλοπάροικες, που επιθυμούν διακαώς να εισαγάγουν ξένα πρότυπα και να γίνουμε επιτέλους μπανανία για να μπορούν να άρχουν επί δικαίων και αδίκων. Αφού αυτοί οι καλοί άνθρωποι της ντόπιας κι εγχώριας νομενκαλτούρας (θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου!) προτιμούν να είναι «οι πρώτοι στην Κόλαση παρά οι τελευταίοι στον Παράδεισο». Σταματώ εδώ για να μην χρησιμοποιήσω αριστοφανικές βρισιές.

Προς τι ο εκτενής αυτός πρόλογος; Γιατί, αν ο Μιχάλης Πατρώνης ζούσε στο Παρίσι και είχε συνδεθεί με τους ελευθέρως σκεπτόμενους διανοουμενίστικους κύκλους της γαλλικής πρωτεύουσας των Φώτων, θα τον είχαν ανακηρύξει ασμένως επάξιο και ισάξιο διάδοχο του Κορνήλιου Καστοριάδη. Αυτός ο στοχαστής με το διδακτορικό διπλωματούχου μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τολμάει να παρατηρεί την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, να κρίνει, να συγκρίνει και να εξάγει αμιγώς επιστημονικά συμπεράσματα και ως γνήσιος κοινωνιολόγος-εθνολόγος-γλωσσολόγος ταξινομεί, αρχειοθετεί και «βάζει στη θέση τους» κάθε ντόπια απόπειρα στείρου μιμητισμού ξένων προτύπων, χωρίς, βεβαίως, να αρνείται τη γόνιμη ανταλλαγή πολιτισμικών προϊόντων και ιδεών, που είναι το μόνο εχέγγυο επιβίωσης της γλωσσικής μας ελληνικής μειονότητας στην πολυπολιτισμική λαίλαπα του εικοστού πρώτου αιώνα που θα χαρακτηριστεί ως Χαλκούς Αιών της Παγκοσμιοποιήσεως.

Ο διανοητής Μιχάλης Πατρώνης διακρίνει τους σύγχρονους συν-πατριώτες του (αλλά όχι απαραιτήτως και ομοεθνείς του) σε Έλληνες (με έψιλον κεφαλαίο) και νεοέλληνες (πολιτισμικό υποπροϊόν ευρείας καταναλώσεως κι αναλώσιμο, βεβαίως). Η διάκριση αυτή γίνεται με μόνο κριτήριο αν ομιλούν ευχερώς τη διαχρονική ελληνική γλώσσα, αν έχουν εμποτιστεί στα νάματα της ελεύθερης, ρηξικέλευθης, ανατρεπτικής, μη λογοκρατικής Ελληνικής Σκέψης, όπως διαμορφώθηκε από μεγάλους φιλοσόφους και ποιητές μέσα στους αιώνες, από τον Όμηρο έως τον Κάλβο, τον Σολωμό, τον Καβάφη, τον Σικελιανό, τον Καζαντζάκη… Σταματώ εκεί, γιατί τα άλλα θα τα κρίνει ο Χρόνος. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για επευφημίες.

Παρατηρώντας ως συν-πάσχων και θύμα της σημερινής άλογης Κρίσης που μας κατατρύχει όλους εκόντες-άκοντες, ο Μιχάλης Πατρώνης θίγει τις παθογένειες του όλου νεοελληνικού συστήματος, ως πολιτιστικού προτεκτοράτου «βαρβάρων» (μη ομιλούντων την ελληνικήν) και δεν διστάζει να μπήξει το νυστέρι του βαθιά στις χαίνουσες πληγές μας.

Αν ήταν στην αρχαία Αθήνα, θα του είχαν επιβάλει πρόστιμο (μαζί με τον Φρύνιχο για το «Μιλήτου Άλωσις», θα τον είχαν αναγκάσει να αυτοεξοριστεί στην Πέλλα ως άλλος Ευριπίδης). Εδώ, στην Αθήνα του σήμερα, θα τον θάψουν διά της περισπουδάστου περιφρονήσεώς των. Γι’ αυτό διαλέγω τώρα για να μιλήσω γι’ αυτόν. Για να επισημάνω αυτή την ελεύθερη λαλιά. Που πολλοί θα αντιγράψουν στα κλεψιμαίικα διδακτορικά τους. Προλάβετε. Ανακαλύψτε τους ανθρώπους γύρω μας που δεν θορυβούν αλλά σκέφτονται. Ελεύθερα, ακομμάτιστα και χωρίς ιδιοτελές συμφέρον, άλλο από το καλό Όλων μας.

Μιχάλης Πατρώνης, ο Κορνήλιος Καστοριάδης της σύγχρονης Αθήνας.

Μετά λόγου γνώσεως,

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ