Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

23 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (ΚΑΙ 8 ΠΑΡΕΝΘΕΣΕΙΣ) ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ EDUARDO GALEANO

24.07.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
23 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (ΚΑΙ 8 ΠΑΡΕΝΘΕΣΕΙΣ) ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ EDUARDO GALEANO
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-486-090-6
Σελίδες
192

Η οικουμενικότητα της λογοτεχνίας

Αν έπρεπε να βρούμε ένα κοινό στοιχείο που ενώνει κατά κάποιον τρόπο τα μεγάλα έργα της λογοτεχνίας, νομίζω ότι μια καλή βάση είναι ότι μολονότι, κατά πλειοψηφία, είναι αυτοαναφορικά, όπου αφορούν τον τόπο, το χρόνο και τις προσλαμβάνουσες του συγγραφέα, ωστόσο άνετα τοποθετούνται και σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο, υπό την ομπρέλα της οικουμενικότητας. Άλλωστε, τα κύρια ζητήματα που απασχολούσαν και απασχολούν τον άνθρωπο είναι ως επί το πλείστον κοινά, το μόνο που αλλάζει είναι το περιτύλιγμα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ένας από τους συγγραφείς που κερδίζει διαρκώς περισσότερο κοινό, αλλά και τα έργα του είναι οικουμενικά, είναι ο Eduardo Galeano. Με την τριλογία «Η μνήμη της φωτιάς», αλλά και πιο τελευταία με τα «Οι μέρες αφηγούνται» και «Οι λέξεις ταξιδεύουν», ο Ουρουγουανός συγγραφέας έχει αφήσει το στίγμα του στο ελληνικό κοινό, μιλώντας για πράγματα που αφορούν όλους σε ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Στο βιβλίο «28 σημειώσεις (και οχτώ παρενθέσεις) στο έργο του Eduardo Galeano», ο Φίλιππος Δρακονταειδής επιχειρεί να δώσει μια πιο «οικουμενική» διάσταση στο έργο του Ουρουγουανού συγγραφέα, διανθίζοντάς τη με αρκετά ελληνικά στοιχεία. Παραθέτοντας κομμάτια από τα βιβλία του Galeano, ο Δρακονταειδής παραλληλίζει γεγονότα τα οποία βάζει στη δική του σειρά. Περιστατικά, αφηγήσεις, πρόσωπα και καταστάσεις που αποτυπώνονται στο κείμενο, ως χρήσιμη αντιπαραβολή για να δούμε τα κοινά (ή όχι) στοιχεία και σημεία που συνθέτουν την ανθρώπινη ιστορία.

Τα γεγονότα που παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο βιβλίο τις περισσότερες φορές είναι χρονικά κοντινά, ενώ η προσδοκία του Φίλιππου Δρακονταειδή, όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, είναι να γνωρίσει και να ακούσει το έργο του σπουδαίου Λατινοαμερικάνου συγγραφέα.

Άλλωστε, οι μεσογειακοί λαοί έχουν περισσότερες ομοιότητες με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής απ’ ό,τι ενδεχομένως έχουν με τη Βόρεια Ευρώπη. Και εκεί τα γεγονότα, με την εξαιρετική αφήγηση και δομή του συγγραφέα, αλληλοσυμπληρώνονται. Χιούμορ, σαρκασμός, ιστορικές γνώσεις, αποτελούν τα δυνατά στοιχεία του Φίλιππου Δρακονταειδή, όπως έχουμε δει και σε άλλα έργα, όπως «Ο ρινόκερος θα είναι εδώ».

Το εν λόγω εγχείρημα είναι εξαιρετικό από κάθε άποψη: γιατί αφορά το έργο ενός σπουδαίου σύγχρονου συγγραφέα, γίνεται από έναν άνθρωπο που γνωρίζει την Ιστορία πολύ καλά και διαθέτει την ευστροφία, το χιούμορ και φυσικά τη γραφή για να συγγράψει το συγκεκριμένο δοκίμιο, και εν κατακλείδι σημαντικά γεγονότα που χαρακτηρίζουν τους λαούς στην πάροδο του χρόνου, ομοιάζουν τελικά σε πολλά σημεία. Γιατί, όπως είπαμε, πέρα από το περιτύλιγμα, η ουσία παραμένει η ίδια.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ